lørdag den 17. august 2013

ENERGIRIGTIGT SPRINGVAND - UDEN EL OG VVS-REGNING


Et springvand drevet af solceller behøver hverken el eller vandleding for at komme til at fungere. Det er nænsomt over for både pengepung og miljøet, hvilket må sige at være en klar fordel.

Og vand i haven ér skønt – og med vandets svage plasken, kommer der også lyd til haven og ilt til vandet. 

I haven her er et springvand blevet integreret i den nye overgangszone mellem gavlhaven og baghaven (se mange fotos og læs mere her). Solcellepanelet er blevet monteret ved tagkanten, hvilket har krævet en hjemmelavet løsning, da et jordspyd ellers hørte med til pakken.

Her kan du se opbygningen: 

A) Plinten er opbygget i lærketræ og låget er til at løfte af, så man kan tømme spanden og tage den op inden vinteren. I låget er et kvadratisk hul på 40 x 40 cm, som er det der opleves som springvandets format. 

B) En stor, sort murespand fra det lokale byggemarked. Står på underlag af sand og kanten går helt op til låget, så der ikke ses en overgang mellem spand og låg.

C) Pumpen. Sidder med sugekopper i bunden af spanden. Styrke, stråleform og højde på rør kan tilpasses.

D) Ledning (er sort) på 5 meter ligger inden i spanden og lægger sig over dens kant under låget. Der er altså ikke boret hul i spanden. 
Ledningen føres herefter under låget og hen til muren, hvor det bag kaprifolium føres op til solpanelet på kanten af taget.

E) Solpanel på ca 20 x 30 cm. Monteret på facaden med stålbøjle, så den får lys en stor del af dagen og ikke er voldsomt synlig i haven. Selv ved let skydække producerer det strøm, så der er springvand i haven det meste af tiden.


Ret let og ligetil - og helt uden håndværkerregninger.


Dejlig dag fra Katinka
4 kommentarer:

 1. Ja den har vi også, det er lækkert, når den virker, men det gør den da som regel :)
  Kh Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. :0) - producenten lover den vil holde - næsten - i al evighed, så det satser jeg på;0))

   Kh og skøn søndag fra
   Katinka

   Slet
 2. Tak for en fin indføring i solcelle-vand-opbygning, det vil jeg lagre i mit baghoved. Og så fik jeg også læst dit skønne indlæg omkring denne nye del af haven, meget smukt!! :o)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak! Og gælder om at udbrede så let og miljørigtig løsning. Dejligt ikke at få kæmpe-regning oveni drømmene:0)

   Skøn søndag fra Katinka

   Slet

Kommentar bliver læst med interesse og glæde - og jeg vil være dig taknemmelig for, at du tog dig tiden.

Kærlig hilsen Katinka