lørdag den 16. november 2013

DA GRÆSSERNE KOM...


Skete der noget i haven.
For 1 år siden plantede jeg min første græs og siden er jeg kun blevet styrket i denne plantegruppes fortræffeligheder.

Selvom planterne endnu ikke er blevet voksne - men nærmest er lidt teenag-ranglede - så tilfører de allerede haven en særlig stemning. 
En lethed og et twist af maskulin råhed, som jeg sætter pris på.

De græsser der indtil nu er bosat her er:

Marehalm:

Den stride blå marehalm, leymus arenarius "Blue Dune", som man skal vogte over. Min ene står dog i krukke og den anden i halvskygge i mager jord, så dens buldrende livslyst er let stækket. Synes dog den er fascinerende og noget rå i sit udtryk.
Lampepudsergræs:Den yndige lampepudsergræs "Moudry", som er en ret lav, tæt og afrundet græs, men med stærke, smukke strå i rigtig ”græsgrøn”. Og så er dens aks yderst dekorative og ligner – ja en lampepudser...Star og Elefantgræs:


Star – sort ukendt, men giver struktur til havens vildere områder

Kleine Fontäne. En mageløst skøn elefantgræs, med de fineste aks, som netop danner metalliske springvand i efterårssolen. Mine er dog pt mere vandsprøjt end fontæner...Pibegræs (foto t.v - græs ses bagerst på foto) og Havesandrør 

(Fotos taget på Overdan Planteskole)

Stor pibegræs Molinia aruninalea "Transperant"– denne ser jeg frem til folder sit potentiale ud i det store plænebed. Skal danne et stort vævende og brusende slør i bedet, men har haft en lidt hård start her, desværre. Eneste minus herudover er, at slægten lægger sig ned i frosten, så man har ikke glæde af bruset i vinterkulden

Og den sidste er

Broget havesandrør, som jeg har valgt i forlængelsen af ”det store plænebed”. Dette for at skabe markante vertikale træk, når især sedum Matrona, solhat og geranier danner horisontale flader og puder.Så jeg er blevet bidt af græsser, og tror slet ikke jeg stopper ved det antal, som jeg nu har i haven. 

De kan altså noget...

Vil du læse mere om græsser og se fotos fra udflugt der overrumplede og overbeviste mig om græssers formåen, så læs mit indlæg ”Når græsser udviser det sublime”

SKØN dag fra Katinka 8 kommentarer:

 1. Græsser er fantastiske netop nu, så kan godt forstå, at du gerne vil have flere.
  Kh Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. De er simpelthen så smukke ja - glæder mig til de bliver voksne- især Kleine Fontäne hepper jeg på, for den er gudesmuk i efterårslyset:0)

   Kh Katinka

   Slet
 2. Hej Katinka.
  Jeg er også ved at være overbevist. Jeg begyndte at få de første, men dog lave græsser for et par år siden. Siden er jeg blevet inspireret i forskellige sammenhænge, på havevandringer, til plantemarkeder og til foredrag. Nu har jeg lige for et par dage siden plantet et nyt bed, hvor de helt høje græsser er hovedaktøren. Jeg er spændt på om jeg bliver glad for det, og hvordan det vil fungere sammen med resten af haven, som jo især består af roser og stauder. Jeg vil bruge noget af vinteren på, at overveje hvad jeg mere skal plante i bedet. I forvejen har jeg også plantet hjortetrøst og en høj asters.
  Dit tidligere indlæg var også meget inspirerende, og jeg måtte da også lige et smut forbi Overdams hjemmeside, nu hvor du lokkede:-)
  Venlig hilsen Malene

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Malene.
   Dejligt du kunne blive inspireret, for græsser kan noget, hvis man vil give haven lidt maskulinitet, synes jeg:0)
   Dejligt du kan bruge vinteren på at drømme og planlægge - jeg synes græsser er gode blandt nogle af de mere bastante stauder og buske, som de formklippede stedsegrønne og eksempelvis Sankthansurt, som jeg nævner i indlæg. Giver spil, mens de mere fastformede giver tyngde og krop...og den kontrast synes jeg er herlig.

   Dejlig dag fra Katinka

   Slet
 3. Der skal bestemt også flere græsser ind i landliggerhaven. Det bestemte vi for nogle år siden, da vi besøgte Overdam, men tiden har ikke lige været til det, men det bliver den. De kan noget helt særligt de der græsser.

  /Birgitte

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja helt enig - de kan noget!!! Og så er de fortryllende i lav sol... Smukke, rå og graciøse:0)

   Dejlig dag fra Katinka

   Slet
 4. Du godeste en masse forskellige græsser, I har. Jeg har det lidt ambivalent med græsser i store mængder. De kan afgjort tilføre haven noget med deres forskellige og smukke grafiske former. Og lyden. Den kan også noget. Da jeg overtog min egen have, stod der en stor klump elefantgræs ved den ene havelåge. Det var velplaceret og smukt. Jeg elskede lyden, når vinden rislede gennem de høje toppe. Desværre blev bedet inficeret af skvalder, og jeg fik det gravet op og fjernet. Det var HELT umuligt at luge. I dag har jeg kun en krukke med blå svingel og lidt hvidstribet, som jeg ikke kender navnet på. Jeg ville rigtig gerne have en stor krukke med den yndige og lette hjertegræs, men så stopper festen også for mit vedkommende. Tror jeg. Havde jeg en større have, kunne jeg sagtens finde på at smide forskellige totter ind mellem stauderne.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg synes græsser er ufatteligt smukke, når de tilpasses omgivelser og tænkes som en del af komposition, på lige fod med andre planter. Her er de forskellige tilpasset sted og naboer, for nul særhensyn til græsser her. Bliver dog helt blød i knæene over især Kleine Fontäne, når den svajer i det ellers noget efterårsstive staudebed.
   Netop det de kan ifølge mig - give haven bevægelse, lidt maskulinitet og vinteroplevelse... Men de passer ikke ind alle steder - langtfra...

   Mange have-hilsner fra Katinka

   Slet

Kommentar bliver læst med interesse og glæde - og jeg vil være dig taknemmelig for, at du tog dig tiden.

Kærlig hilsen Katinka