onsdag den 30. oktober 2013

NÅR GRÆSSER UDVISER DET SUBLIME


Lad os være ærlige; der er ikke så mange planter, som virkelig lader deres herlighedsværdi stråle her i efteråret. Men nogle der virkeligt kommer til deres ret og til tider næsten udviser overjordisk skønhed, er græsserne.

Den lave sol, de filterede aks og de lette strå er en forunderlig kombination. Med græsser kan haven nu komme til at glitre, gløde og fremstå som efterårs-ædelmetal. Og der er forunderligt mange sorter at vælge imellem, med hver deres egenskaber og karaktertræk. 

Der er græsser som kryber, 
græsser der næsten når himlen, 
græsser der er ranke, 
græsser der svajer, 
græsser dåner 
og græsser der nejer.

Med den rigdom og forskellighed behøver haven ikke mangle noget i denne tid heller. Det er bare om at få dem indpasset i haveplanen, hvis de ikke allerede er der.Disse fotos er fra Danmarks nr. 1 sted, når det gælder græsser. Nemlig Overdam Planteskole nær Hørsholm. En specialistplanteskole af format, men et overdådigt udvalg, fem udstillinghaver som gør den besøgende græs-forelsket på stedet og med den venligst og mest kvalificerede hjælp man kan forestille sig.

Sidste år besøgte jeg stedet for første gang. En kold, grå og ikke særlig have-retfærdig november-dag, men alligevel overrumpelede planterne mig, som jeg ikke har oplevet tidligere. 

Alle forbehold røg til jordens mudder – jeg blev overbevist om græssers særlige kvaliteter lige på stedet.

Siden har jeg været forbi og proviantere flere gange. Hver gang en øjeåbnende oplevelse, men alligevel var en glødende sen-oktoberdag med mørke skyer og stjålne solstrejf en haveoplevelse af særlig magisk format. Himmellyset komprimeret i de metalliske aks, deres åbenlyse stoflighed og græsserne der vævede sig sammen med familiemedlemmer og stauder. 

Næsten så man glemte at trække vejret i barmåben og forundring.Overdam Planteskole har indtil 1. november dagligt åbent (ikke tirsdag), men ellers åbent sporadisk gennem vinteren. Kan du nå at komme på disse kanter, mens lyset er gyldent og vinterne ikke har dukket de svageste, så vil jeg på det kraftigste anbefale dig at opleve dette sted. 
Du kan altid ringe dertil og spørge om du må komme forbi.

Er du allerede faldet for græsser, vil du blive lykkelig af synet – er du (som jeg sidste år var) tvivlende på græssers fortræffeligheder, ja så er jeg helt sikker på, at du vil blive overbevist på stedet – på dette fortryllende sted.


SKØN dag fra Katinka

Link til Overdam Planteskole her

5 kommentarer:

 1. Note til mig selv - anskaf græsser til haven.
  Sikke billeder, jeg er helt solgt. Tak fordi du åbnede mine øjne. Det er helt klart noget jeg mangler i min have.
  Kh Heike

  SvarSlet
  Svar
  1. Velbekomme Heike.

   Se sådan havde jeg det indtil sidste efterår, hvor græsser skønhed pludselig ramte mig. Og dette sted er HELT magisk i efteråret. Ufatteligt så mange former, strukturer og udtryk de forskellige sorter har...

   Kh fra Katinka

   Slet
 2. Thanks - love this place:0) Find grasses more than beautiful in autum light...
  Garden greetings from Katinka

  SvarSlet
 3. Græsser er skønne og uundværlige i haven. Jeg har aldrig været i Overdam, men jeg har nydt dine billeder.
  Kh Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Lisbeth - skulle du komme forbi Hørsholm (jo ikke så langt fra Holte, hvor du da har familie stadig ikke?), så vil jeg anbefale dig en tur til Overdam...samt en kop kaffe hos mig bagefter:0)

   KH Katinka

   Slet

Kommentar bliver læst med interesse og glæde - og jeg vil være dig taknemmelig for, at du tog dig tiden.

Kærlig hilsen Katinka