søndag den 6. november 2016

BLOGPAUSE OG HUSKØB


Ja, min kære haveblog her har ligget stille hen over sommeren og til nu. Energien til haveskriverierne har manglet, måske fordi hovedparten af alle mine "fritids-tanker" kredser om vores nyeste, større køb - en gård i Sverige.

Egentlig var det slet ikke planen, at et huskøb skulle komme nu, men dette yndige, lille, røde hus på bakken blev pludselig sat til salg, og skæbnen ville, at vi endte som de heldige ejere, da budrunden var slut. 

Sikke en huslykke, for hele familien her er simpelthen ganske husforelskede. Og et af husets allerstørste plusser (af mange) er desuden de skønne naboer 250 meter nede af grusvejen.

Det er nemlig mine forældre!

Rød ødegård i Sverige


Rent paradis for børn og voksne
Trods frygten for at tage munden for fuld, må jeg indrømme, at det er et rent paradis - også for ungerne, som trygt og sikkert lige kan løbe ned til naboerne, og nyde tiden med mormor og morfar. Det er både utrolig hyggeligt og nyttigt at have hjælp så nær, og det har været en uvurderlig hjælp i starten af denne istandsættelsesproces, at kunne både sove og spise hos naboerne, mens vores hus har gennemgået en dramatisk forvandling fra mørkt og dunkelt, til lyse rum duftende af træ, sæbespåner og friske blomster.

Og så er det utrolig hyggeligt at holde ferie sammen og alligevel have sit eget hus.


Fin snedkerdatalje på ødegård
Vejen ned til mormor og morfar
Hvad har vi gjort?
Da vi overtog huset havde det ikke været beboet i årevis, men arvingerne havde passet på det fine hus og sørget for, at det ikke havde lidt overlast. Dog var det præget af modernisering i 60’erne, hvor målet tydeligvis indvendigt havde været, at huset skulle ligne alt andet end et hus på en bakke i skoven! Det har vi nu vendt på hovedet - de fleste mørke møbler er blevet båret ud, og de gamle møbler i råt eller malet træ fylder nu igen rummene.

Det synes vi klæder huset formidabelt godt.

Det har primært været malearbejde, som har taget vores tid, samt at få lagt et nyt trægulv i den fine stue og gang, da der desværre her ikke længere var de originale plankegulve under (det praktiske) plastiskgulv,

Vi har valgt at male alt træværk med oliemaling, og vægge males enten med lindolieforstærket limfarve eller tapetseres. I et så originalt hus i træ mener vi, at det ville være frygtelig synd for både øje og indeklima, at benytte moderne plastmaling.

Så sikke meget tid man kan bruge på at sætte i stand - og gruble over hvad man næste gang skal give sig i kast med. Vores plan er også, at få ført køkkenet tilbage til det rum det tidligere var i, hvor brændekomfuret i hjørnet nu igen er klar til at buldre.

Så vi er langt fra færdige, men jeg vil nu alligevel vise lidt fotos af huset før og nu….

Fotos af huset ved overtagelsen i maj og nu her i efteråret
Køkken:

Istandsættelse af køkken i svensk sommerhus


Istandsættelse af køkken i svensk ødegårdVi har valgt at male gulvet lyseblåt i køkkenet , da den gulnede farve på det oprindelige gulv blev lidt for voldsom. Og vi turde ikke forsøge os med afslibning her, da der ikke var tale om de originale gulve fra husets opførsel i 1800.

De høje paneler er malet svagt lysegrå, og gulvet i spisestuen har fået samme farve.


Med tiden ønsket vi at få monteret køkkenskabe mm i rummet, men lige nu fungerer et midlertidigt køkkenarrangement glimrende som arbejdsplads (der er bryggers med el-komfur, køleskab og køkkenskabe i rummet ved siden af).Det blå værelse:
Blåt tapet er beholdt på en vægDet blå værelse ligger mellem køkkenet og kakkelovnsstuen. Det lille rum er visuelt gjort større ved at male loftet, afslibe og sæbebehandle gulvet, samt male alle pånær én væg hvide. Med tiden er det tanken, at rummet skal bruges til arbejdes- og gæsteværelse.Kakkelovnsstuen:
Renovering af sommerhus
Kakkelovnsstuen er nok det rum, hvor der er sket mest, men det på billeder synes af mindst. Loftet er blevet spartlet, der er lagt nyt gulv og de beige vægge er malet hvide. Med tiden skal der opsættes tapet på den ene væg, og høje paneler skal monteres hele vejen rundt. Den smukke, hvide kakkelovn er desværre ikke kommet med på fotos, men den giver virkelig noget til rummet .

Fra kakkelovnsstuen er der kig til den dobbelte hoveddør. Vi har valgt at male rummet blågråt - både vægge, de høje paneler og dørene - undtagen hoveddøren, som nu er citrongul med hvide sprosser og felter (malet efter foto blev taget). Soveværelset:
Renovering af soveværelse i ødegård. Fotos fra før og nu
På førstesalen er det ene rum indrettet til soveværelse, mens børnene har det andet. Gulvene er blevet fritlagte og afhøvlede, vægge og lofter malet, og nu mangler vi blot at få tapetseret væggen bag sengegavl. Vi har valgt et tapet fra Sandberg, og sengegavlen som vi fandt i laden er malet i en grøn tone, så det passer til tapetets bladranker. 


Repos:
Repos i ødegård før og nu

Reposen mellem førstesalens to værelser er blevet lysnet med malet loft, vægge og gulv. Trappens gelænder er malet svagt turkis, og det ellers ret lavtloftede rum virker nu let og rent. 
Kærlig hilsen Katinka....og fra det fine hus “Sollyckabacken”
Idyllisk svensk ødegård

Huset set fra bagsiden. "Havemøbler" er blot inventar der stod i huset, da vi overtog det. Ikke løsningen på længere sigt, men fint til sommerferien hvor venner og familie dumpede forbi og slog sig ned i haven.29 kommentarer:

 1. Sikke en forvandling I har givet huset.Charmerende hus og dejlige omgivelser.Det må være skønt at være flere generationer i samme område.Tillykke med huset!

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Lise - og ja det føles som en gave. Vi har, siden mine forældre for 5 år siden købte nabogården, tilbragt mange timer på at sætte den i stand. Den var i væsentlig værre stand. Nu er vi så rykket 250 meter væk, men kan stadig holde ferie nær hinanden, men har dog fået foden under eget (slag)bord - og det føles forunderligt!
   Kærlig hilsen Katinka

   Slet
 2. Åh, hvor bliver det yndigt! Jeg glemmer altid at tage før-billeder, men de er da sjove at have! Til lykke med huset!
  Jeg har selv holdt lang blogpause og er for nylig kommet tilbage i blogland med en ny blog. Jeg forstår bestemt godt trangen til en pause, men det er nu dejligt at høre fra dig :-)
  Kh Nana

  SvarSlet
  Svar
  1. TAK Nana for dine søde ord. Ja en pause kan være tiltrængt, og energien til bloggen har simpelthen manglet...
   Og her er vi faktisk også virkelig ringe til at tage billeder af processen, men har lovet os selv at spænde ballerne (eller fotolinsen) denne gang - selvom jeg synes flere steder er misset i dokumentationsarbejdet....
   Kærlig hilsen Katinka

   Slet
 3. Det er jo et helt andet hus. Så fint! Sådan et projekt optager al ens tid og energi. Det skal det for at blive godt. Jeg er ikke i tvivl om, at du har hygget dig og haft en skøn sommer :-) Tillykke med Sollyckabacken.
  /Birgitte

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Birgitte. Ja utroligt som det kan tage alle end tanker! Synes det sidste halve år har gået med enten at være der, eller lægge planer for næste gang - vi er altså lidt rundtossede med det hus;0)
   Kærlig hilsen Katinka

   Slet
 4. Hej Katinka

  Tillykke med det flotte hus! Det ser sundt og godt ud!
  Og nu også lækkert indendøre, Det bliver spændende at se hvad du finder på med haven!

  Ha en dejlig aften

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Karsten. Ja det er nemlig sundt og skønt - utroligt som 200 år er gået uden det rigtigt kan ses på det. Tror den høje placering og kælderen under er en af årsagerne til det gode helbred.
   Og ja haven...den er jeg ikke nået stort til endnu, det et rådhuspladsstort grantræ skal fældes inden vi rigtig kan se hvad grunden har at byde på. Er dog begyndt at arbejde videre på den oprindelige plan for prydshaven, mens duftende pibeved og krogede æbletræer præger resten af haveområdet...

   Meeeennn...lidt planer har man vel altid...

   Kærlig hilsen Katinka

   Slet
 5. Nej hvor er det flot, tillykke med det.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Lisbeth - vi er også SÅ begejstrede for vores lille gård:0)
   Kærlig hilsen Katinka

   Slet
 6. Hej Katinka.Stort tillykke med de smukke svenske hus på bakken.
  Og sikke n forandring det har gennemgået.
  Kan da godt forstå at du ikke har haft tid til bloggen........men dejligt at du er tilbage igen.
  Godaften Knus Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Jette!
   Ja lidt er der da sket;0) Og alle grublerierne tager jo også tid...
   Nu glæder vi os bare over at ovnene nu har fået genvundet deres tilladelse, så huset igen kan blive varmt og råhyggeligt:0)...og at vi kommer videre med fejelister og paneler;0)
   Knus fra Katinka

   Slet
 7. Tillykke med det fantastiske hus, hvor har i bare haft travlt med at male og istandsætte. Det er altså bare blevet vellykket.
  Masser af hilsner fra Linda

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Linda - Vi er også lidt stolte over hvor langt vi er nået - men det er jo bare SÅ sjovt og meningsfuldt at vække sådan et dejligt lille hus til live igen. Det er virkelig som om det står og smiler over igen at blive fyldt med liv og glæde - Og så prøver vi at bevare hvad vi kan, men ofte ved at bruge det i nye sammenhæng:0)
   Kærlig hilsen Katinka

   Slet
 8. Tillykke med det dejlige hus, jeg kan godt forstå at I er glade, det ligner ren Bulderby:-) Det er blevet så flot! Skønt for både jer og naboerne at have hinanden så tæt på.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Lisbeth - ja der er lidt Astrid Lindgren over det, og bare navnet Sollyckabacken er da også ret så idyllisk, tænker vi. Og det er simplethen en gave, at have sine forældre som fritidsnaboer:0)
   Kærlig hilsen Katinka

   Slet
 9. Tillykke med det smukke hus, hvor er det dejligt for jer allesammen med dette naboskab. Kæmpe arbejde I har lavet, det ser SÅ flot ud.
  Velkommen tilbage på bloggen😀

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Ulla for dine søde ord!

   Kærlig hilsen Katinka

   Slet
 10. Hej Katinka. Sikke et skønt hus I har fået jer og super flot arbejde I har lavet indenfor. Dejligt du er tilbage på bloggen, jeg har savnet dine indlæg. Mange hilsner Mette

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Mette - sikke glad jeg også blev af dine ord!! Jeg har også lidt savnet at skrive, men kunne bare ikke finde plads i min hjerne:0)

   Kærlig hilsen Katinka

   Slet
 11. Godt at høre fra dig igen, Katinka! Det er da en skøn plet i har fået dér, helt fantastisk! Tillykke! :-))
  Hilsen Henrik Havehjerne

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Henrik - Nej jeg er ikke helt forsvundet selvom hjernen nu mest har ligget i Småland:0)
   Kærlig hilsen Katinka

   Slet
 12. Kæmpe stort tillykke med jeres skønne hus!
  Det minder mig så meget om da vi købte hus i Sverige for 10 år siden. Der er så fantastisk dejligt der oppe og jeg håber at I får mange vidunderlige ferier!
  Desværre måtte vi sælge igen efter 5 år pga sygdom men det var den dejligste tid og stadig et stort savn. Så at se hvad I finder på med jeres svenske drøm er super hyggeligt.
  Mange hilsner Vibeke

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for dine søde ord!

   Men ja, det er fantstisk med det hus - nyder stilheden, tiden til at være sammen og al den plads! Jeg er hele mit liv kommet fast i Sverige, og hovedparten af mine ferier er tilbragt der, så det føles bare SÅ rigtigt nu også at have fået et ekstra hjem der, som helt er vores. Det er også med næsten barnlig begejstring, at jeg går på opdagelse i laden eller stryger hånden over kakkelovnen - jo, dét er en drøm, som er gået i opfyldelse.
   Og jeg kan godt love, at det ikke er mit sidste blogindlæg derfra;0)
   Kærlig hilsen Katinka

   Slet
 13. Hej Katinka, Tillykke til dig og hele familien, der skabes allerede nu fantastiske minder for børn og forældre. Det er simpelthen lykken at have et fristed, et skifte i geografien. Tror faktisk vi er mange der kunne drømme med om gården i skoven. Sikke et stort og gennemgribende malerarbejde, men effekten er momentan og huset bliver ens eget.

  VEnligst
  Henrik

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Henrik - og vi er vist ret enige! Jeg tror også et fristed virkelig kan få en til at slappe af og bare lære en masse om ikke hele tiden at være to skridt foran. Livet i sådan en gård er jo ret ligetil - ikke uden arbejde, men arbejde der giver mening! Og så nyder jeg at gå rundt på grunden og kigge på alle vores (utrolig mange) træer...det er bare en drøm, der er gået i opfyldelse, og vi føler os så taknemmelige.

   Kærlig hilsen Katinka

   Slet
 14. Jeg havde nok undret mig lidt over hvor du er blevet af :) :) - men det er dælme et lækkert hus i har fået fat i :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Tim - vi er også pænt pjattede med det:0)

   Slet
 15. Det var dog et fantastisk hus I har fået jer. Tillykke med det.

  Jeg havde også gået og undret mig over, hvor du mon var blevet af...rart at blive opdateret :)

  SvarSlet

Kommentar bliver læst med interesse og glæde - og jeg vil være dig taknemmelig for, at du tog dig tiden.

Kærlig hilsen Katinka