søndag den 20. november 2016

VORES SKØNNE HANER FORÆRES VÆKLivet med høns i haven er virkelig berigende, sjovt…og til tider lidt barskt. Det må vi sande, nu hvor vores tre skønne, selskablige og smukke haner ikke længere kan blive hos os. Pladsen er for trang og skal vi have en hane her hvor vi bor, ja så skal den være lukket inde i fra tidlig aften til næste morgen i et hønsehus uden vinduer. Sådan ønsker vi ikke at holde dyr!

Så derfor; mangler du en hane eller kender nogle der gør, så skriv til os - de koster som udgangspunkt en 50’er hver, men garanterer du dem et fint liv, ja så er de gratis!

Hanerne er udklækket den 31. juli.

Australorps hane til salg
En af hanekyllingerne - fotos er 3 uger gamle - da de stadig måtte gå frit i haven.Hvorfor har vi fået et hane-problem?

Hele for- og højsommer lå vores førehøne (Politi-Putte) standhaftigt i redekassen, mens hun indædt insisterende på, at hø nok skulle blive til kyllinger en dag. Vi forsøgte forgæves at afskukke hende, men nix - Putte er ikke en dame, der lige skifter mening. 

Mens vi var 3 uger på sommerferie døde en af hønsene. Vi havde forventet, at det var hende, men nej, Putte rugede troligt videre. Vi havde forventet, at hun ville opgive sit rugearbejde, men da vi kom hjem lå hun bleg, afkræftet men stædig og rugede - på hø!

Så tog vi en beslutning; skulle vi redde hende, måtte vi have fat i daggamle kyllinger til hende. Vi turde ikke lade hende ligge og udruge på æg i 3 uger mere. Vi gik derfor igang med at finde adoptionskyllinger til hende - og vore kriterier var, at det skulle være en race, der ikke konstant bliver skurk, at de skulle være flinke mod andre hønseracer, at de skulle kunne gøres tamme og være ok æglæggere.

Vi valgte derfor den smukke race Austalorps. De opfyldte kravene - selvom de er ret store…især i forhold til vores dværgwyandotter. 

Vi købte 5 kyllinger og listede dem ind under hønen, da det blev aften. Små, bedårende dunbolde, med kønne, mørke øjne, som netop gør denne race til noget helt særligt. Det var med let nervøsitet og bæven, at vi gik i gang med projektet, for hvad hvis hønen ikke ville passe på de små? De bekymringer blev dog hurtigt gjort til skamme, da skrukhønen med det samme bredte vingerne ud og begyndte at klukke beroligende til sine nye børn. Og så var det som om hun kiggede overleget op på os og næste sagde: “Hvad sagde jeg! I grinede af mit projekt, men JEG vidste, at der kunne komme kyllinger ud af det hø!”

Australorps hane til salg
Kyllingerne med deres "mor" og "mostre" i haven


3 haner og en høne
To dage efter sammenføringen lå en kylling død i rugekassen. Den ligger nu begravet i baghaven, mens de fire vi har tilbage hurtigt viste sig ikke lige at have den kønsfordeling vi havde drømt om - kun en hønekylling, men tre haner. 

Australorps hane til salg
Det er rene hjerteknusere
Selvom vi længe har haft mistanke om kønsfordelingen og derfor forsøgt ikke at knytte os til de fjerede drenge, ja så er vi blevet så glade for de skønne fyre. De er søde, sjove….og altid sultne. Det er længe siden de kunne ligge inde i hånden - faktisk er de vel 3 gange så store som deres mor (og hendes harem), men vi kalder den stadig “de små”. De er virkelig venlige, nysgerrige og kommer man med mad, ja så render de lige i hælene. Faktisk synes drenge-banden her, at det er langt hyggeligere at spise af hånden end fra jorden - og kræsne er de på ingen vis. Det kunne være høns lære meget af!

Vi er også kommet til at give dem navne efter deres ringfarve:

Rød - Robert, er en fantastisk smuk fugl og går lidt sine egne vegne. Han er begyndt at øve sig i at gale

Gul - Gunnar, den mest kontaktsøgende og madglade. Ham kan man altid regne med, hvis man har majs i hånden. Det er nu ham der guider flokken rundt og kommer først ud om morgenen, men skælder mor Putte, ja så er han ikke større, end han hører efter!

Blå - Benny. Stor, madglad og meget samme temperament som Gunnar. 

Hvad kendetegner en australorp?
Autralorps er store, sorte høns, hvor fjerene har et tydeligt grønt skær. Det er en tung hønserace, men meget elegante stadigvæk. De er fredelige dyr, som gerne kommer hen og får en sludder - og ja, så har de sådanne kønne, mørke øjne - ikke normalt det der kendetegner hønseøjne må jeg medgive!

Australorps hane til salg
Hanekyllingen Robert i fri dressur


Er du interesseret i en hane? 
Vi skal som sagt af med de tre dejlige haner. Vi vil nemlig gerne undgå, at skulle slagte dem, hvilket det naturligvis kan ende med. De går nu under tag og er friske og raske - men lidt mellemfornøjede over ikke at måtte komme på græs i denne tid. Selvom vi skal af med dem, haster det ikke mere end at vi kan finde en løsning, hvis du ikke lige kan hente dem nu og her.

Så hvis du er interesseret i en (eller flere) af de flotte fyre, så send mig en mail på haveplaner@plantebegejstring.com. Vi bor i Nordsjælland.

Kærlig hilsen Katinka8 kommentarer:

 1. Hej Katinka
  Det er en spændende historie om jeres høns. Desværre bliver det nok ikke nemt at komme af med dem i disse tider, hvor de skal have tag over hovedet. Håber det lykkes for jer, de er i hvert fald flotte.
  Kh Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Lisbeth - de er her derværre endu, og galer som gale (hm..), så nu skal øksen svinges i weekenden. Øv.

   Kærlig hilsen Katinka

   Slet
 2. Herlig historie om den lille hønemor, jeg håber at hun er færdig med rugetrangen så historien ikke gentager sig;)
  Haner er ikke ønskedyr for naboer i et villakvarter, siger jeg som engang var nabo til flere haner som galede i et væk fra kl. 03 hver eneste morgen, men jeg håber at I finder en familie på landet som vil tage de tre kække gutter:-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Lisbeth.

   Der her desværre ikke været afsætning, så nu må vi gå den tunge vej til huggeblokken. Puha, men de har heldigvis haft det herligt så længe de var her....

   Kærlig hilsen Katinka

   Slet
 3. Hej Katinka

  Tillykke med det nye hus i Sverige, det er vel nok blevet flot efter I har været i gang! Det er ikke noget at sige til at bloggen har været nedprioriteret. Bliver spændende at se om der kommer lidt haveindlæg fra både det danske og svenske næste år. Det håber jeg, stornyder altid dine indlæg om planter og "skelet"/konstruktion i haven.

  Med hensyn til hanerne, så vil jeg sige at slagtning altså ikke er det værste der kan ske. For tiden skal de jo være under tag lige meget hvor de kommer hen og det er nok ikke en drømmetilværelse for de flotte fyre. Bliver de slagtet ved du at de har haft et godt liv og du får prima kød i gryderne.

  Vi har også høns. Indrømmet, så er jeg aldrig med til at slagte. Det er min mands høns og hans projekt, heldigvis ;-). Men jeg synes det er fedt at putte et dyr i gryden som jeg ved har haft et dejligt liv og som er god kvalitet. Mange hobbyhøns har faktisk bedre forhold end økologiske høns. Held og lykke med dem, uanset om det bliver den ene eller anden løsning.

  Mvh. Gitte

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Gitte for din søde kommentar. Det bliver desværre slagte-løsningen, som det ender med, og jeg må sige vi begge her får lidt hjertebanken ved tanken. Heldigvis har vi en fantastisk nabo, som har tilbudt sin hjælp.

   Og ja de skal spises - det er nogle tunge, unge herre, så kødet skulle være prima, og det vil da være helt meningsløst bare at smide dem ud, synes jeg...

   Kærlig hilsen Katinka

   Slet
 4. Fantastisk historie. Grinede så meget, at jeg måtte læse den op for min mand. Håber du snart finder et godt hjem til dine hønsemænd.
  Hilsen Heike

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Heike - de er desværre ikke flyttet hjemmefra, men er til gengæld begyndt at gale åh så flot, hm..... Så nu bliver de spist. Pyha - svedige håndfalder over weekendens projekt!

   Kærlig hilsen Katinka

   Slet

Kommentar bliver læst med interesse og glæde - og jeg vil være dig taknemmelig for, at du tog dig tiden.

Kærlig hilsen Katinka