onsdag den 15. juli 2015

GØR HAVEN KLAR TIL SOMMERFERIETips til når haven skal være alene i sommerferien
Hvordan sikre man sig, at haven har de bedste betingelser for at være alene hjemme i sommerferien? Tja, her kommer mine bud på, hvad du kan gøre for at give haven en hjælpende hånd på forskud inden du selv begiver dig ud i sommerlandet.


Netop nu hvor haven måske er aller skønneste og frodig, er der massevis af mennesker, der forlader deres lille haveparadis. De pakker kufferten og lader haven selv klare sig gennem sommerens vejrmæssige udfordringer. Måske står du også overfor en skøn ferie, men bliver pludselig ramt at frygt for hvordan haven skal kunne undvære dig. Og er du typen, som ikke just ser frem til at komme hjem til en trist og sommer-slukket have, hvor storheden er gået din næse forbi, så læs efter her, om du har gjort hvad du kunne for dit haveparadis.KLIP NED
Klip, klip, klip. Det kan virke både smerteligt og tosset, men tro mig - du fortryder ikke, når du efter uger i ferielandet vender hjem til en smuk, grøn have, med endnu en blomstringsomgang på trapperne (eller nærmere stilkene)

Hvorfor? Ved at klippe de afblomstrede stauder ned til jorden (blomster og blade - ALT), så danner planterne i løbet af de næste uger fine, nye blade. Helt smart til eksempelvis løvefod og storkenæb. 

Blomster der har deres storhedstid i sensommeren kan få blomstringen udskudt ved at klippe ca 1/3-del af stænglen af. Så blomstrer det hele ikke mens du er væk. Godt til eksempelvis sankthansurt.

Og så er det ellers om at frådse i buketter med roser og pæoner. Klip og nyd - eller forær dem til naboen (hvis de gider se efter haven...). De remonterende roser vil så blomstrer igen nogle uger efter klippe-massakren og ikke bruge krudt på ikke-beundrede blomster og siden hybendannelse. Klip blot ned til "bladpar" med 5 blade på, så har planten gode kår til at blomstre igen.

Klip haven ned inden ferietid


BIND OP
Planter kan nå at vokse en del på 1-2 uger, så tænk fremad og husk at støtte eksempelvis lathyrus. Husk også at der kan komme blæst, mens du er væk, så det er en god idé at sikre, at klatreplanter er bundet godt fast, og bånd ikke er knækkede i sidste uges blæsevejr.


Gør haven ferieklarVANDE
Gennemvand bede og krukker godt og grundigt. Sørg for at især krukker har taget alt det vand jorden overhovedet kan suge. Husk også roser og sommerblomsterne i bedene, som ikke har et rodnet der virkelig kan hive vand op.
Du kan også sætte flasker med vand omvendt ned i krukkerne. Så kan planterne drikke over længere tid, mens I er bortrejst. 
Husk evt. underskåle, så planterne har tid til at suge vand op.GØDE
Har du remoterende roser så husk, at skal du være væk i flere uger, så kommer du måske hjem til roser, der har overskredet datoen for årets sidste gødning (1. august). Det kan altså være en god idé at give dem lidt vitamin inden du rejser.SAMLE SAMMEN
Har du en aftale med en nabo e.lign om at vande krukker mm, så kan det være en rigtig god ide, at samle krukkerne sammen på et i haven. Gerne på et skyggefuldt sted nær en udendørshane. På den måde lettes arbejdet og du gør det lettere for hjælpen, at huske alle krukkerne . Krukkerne kan samtidig skygge for hinanden og holde lidt på fugtigheden sammen.


Tips til når haven skal være alene hjemme i sommeren


UBUDNE, SPISENDE GÆSTER
Mens du er væk er det sandsynligvis ikke nogle til at holde dræbersnegle væk fra planterne. Det er derfor en god idé, at tage nogle solide snegle-raids i tiden op til afrejse og få kål på flest mulige af disse skadedyr.
Her er mit tip til at holde bestanden nede:
 1. Nak dem du møder - Spid dem gerne med gren eller engangsgrillspyd.
 2. Brug en håndfuld døde snegle til at lægge et sneglelækkert sted i en god, slimet bunke.
 3. Overhæld snegleligene med Ferramol og dæk herligheden med omvendt plastpotte, hvor du i siden har lavet indgange i dræbersneglestørrelse. 

Sneglene er kannibaler og tiltrækkes af deres døde fætre (gør dem ikke mindre ulækre). Potten hindrer gift i hurtigt at blive regnet væk og indgange skal gerne holde mange af de husbærende ude. 

Kærlige sommerhilsner fra Katinka


Gør haven ferieparat
6 kommentarer:

 1. Tak for de mange gode råd. Vi skal godt nok kun være væk i 4 dage og har hus passer, så er jeg alligevel bekymret.
  Men med den tørke vi har her, så er der grund til bekymring. Mon ikke det går.
  Hilsen Heike

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære du, håber alt er gået fint - tror vand og snegle har været den største udfordring..
   Havehilsner fra Katinka

   Slet
 2. Lige bortset fra det med giften, kan jeg kun bifalde.... :o)

  SvarSlet
  Svar
  1. Vi bruger alene Ferramol godkendt til økologisk dyrkning også. Ikke rart med gift, men her nødvendigt hvis hele haven ikke skal ædes op, så snart man lige vender ryggen til...

   Havehilsner fra Katinka

   Slet
 3. Dejlig artikel...god ferie.
  Mvh.

  SvarSlet

Kommentar bliver læst med interesse og glæde - og jeg vil være dig taknemmelig for, at du tog dig tiden.

Kærlig hilsen Katinka