søndag den 9. august 2015

SOMMER PÅ SOLLINDEN


Hver sommer åbner den svenske kongefamilie haven ved deres sommerslot Solliden på Øland. Haven omkring det italiensk inspirerede slot fra 1906, som Dronning Victoria lod bygge på Ølands vestkyst, er fuld af fine oplevelser og varierende haverum, som langsomt forenes med de omkringliggende naturområder. 

Spændende og stemningsfuldt og med en snert af sydlands sommerstemning.Sollindens Slot med smukke haveoplevelser


Slottet har siden 1950 været ejet af den svenske konge Carl Gustav, som benytter stedet og engagerer sig i det. Så det er et slot og en have der lever og udvikles, og som den svenske kongefamilie værdsætter. Det giver en dejlig levende fornemmelse til stedet, at det ikke blot hvisker historier om det der engang var, men også med Den Værdsattes ro trygt smiler til fremtiden. Dette er et sted som ser fremad og udvikles. 

Så her en rundtur rundt i slotsparken. 

Først den stramme, italienske have med de snorlige, stedsegrønne buske. Jeg må tilstå, at jeg ikke er voldsomt begejstret over rabatter og krukker med sommerblomster i påtrængende farver. Ville ønske der i stedet var valgt stauder i en anelse mere nedtonede farver, men ja - smag og behag...Sollindens Slot med formklippede buske og statuer i bronze


Sollinden Slot med formel havestil
Så den hollandske rosenhave, som er et lukket haverum med yderst romantisk snit. Hvide låger byder indenfor til dette haverum med buksbomhække og roser i massevis. For første gang er jeg blevet betaget af den røde rose Ingrid Bergman, som sammen men Astrid Lindgren fylder store områder af rummet - meget passende med disse svenske "dronninger" på dette sted, tænker jeg. 

Og rummet dufter helt fortryllende, så en pause på de hvide bænke må være en konge værdig. Rosenhave i slotspark
Buff Beauty har jeg aldrig set i sådan et antal og i så god form som i Sollidens Hollandske have


Rosenhave på Sollidens Slot på ØlandOg så til randområdet nedenfor Sollindens. Den smukke plæne og bølgende staudebede giver sammen med vandkunst og gamle træer et eventyrligt udtryk til stedet.


Kongefamiliens have på Øland
Astilber i flere toner og massevis hortensia. Sidstnævnte står dog ved indgangen til slotsparken


Roser i Kongefamiliens have på Øland


Og nej, det er ikke god stil at forevige andres problemområder, men jeg må dog indrømme, at jeg finder det yderst forfriskende, at der i en del af skovbunden er kongeligt skvalderkål...og i et felt har man ladet den skønneste, vilde blomstereng sætte vildskab og poesien i fokus. 

Se det finder jeg både sympatisk og dejligt, sommeragtigt tilbagelænet! Naturlige haveoplevelser i kongelig sommerhave på Øland


Kærlig hilsen Katinka NB. Jeg vil i den kommende tid vise flere fotos fra haven med en spændende have- konkurrence, der har blomstret denne sommer.


6 kommentarer:

 1. Hvor er der flot sikken en farvesammensætning og buksbom klippet wow og tak for kikket.

  SvarSlet
  Svar
  1. Velbekommen Grethe - dejligt du er begejstret:0)
   Skøn aften fra Katinka

   Slet
 2. Dejlig oplysning. Der må jeg til. I år har jeg set Sofiero, også en kæmpe oplevelse.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, Øland er i det hele taget et besøg værd:0)

   Buddet i første indlæg om konkurrencen er faktisk et bud fra Sofiero, så måske du skal se med der også:0)

   Hyggelig aften fra Katinka

   Slet
 3. Det ser bestemt dejligt ud - skønt sommersted, som jeg ikke anede eksisterede! Tak for tippet ;)

  SvarSlet
  Svar
  1. Velbekommen - Det var faktisk en positiv oplevelse, fordi det formåer ikke at blive for ophøjet, men tillader sig en vis afslappethed i sit udtryk.

   Dejlig aften fra Katinka

   Slet

Kommentar bliver læst med interesse og glæde - og jeg vil være dig taknemmelig for, at du tog dig tiden.

Kærlig hilsen Katinka