lørdag den 30. november 2013

ADVENTSKRANS TRODSER TYNGDELOVEN


Jeg elsker at binde årets adventskrans! Sådan har det været, siden jeg var omkring 12 år og fik æren af at overtage denne juleopgave fra min mor. I år har ikke været nogen undtagelse med hensyn til forventningsglæden. En masse herlige overvejelser og spekulationer om hvordan årets krans skulle bindes, har fyldt mine tanker de sneste uger. 

Og nu hænger den her.

Ikke to års kranse er nemlig tilnærmelsesvis ens her. For mig skal adventskransen være juvelen i decembers julepynt, og altid forene julefarver, som jeg har valgt får denne dejlige tid (se collage over julen 2013 her)

Jeg er vild med den lethed, som en svævende krans kan opnå, og i år har jeg taget hele springet og ladet den arbejde mod tyngdeloven.




Efeu smyger sig mod loftet og lader sig ikke tynge mod jorden. Lidt eventyr-agtigt synes jeg.


Kransen er bundet på følgende vis:

Uldent, hvidt garn er viklet om ca 2/3 del af kransen og giver en rolig og lidt utraditionel base for kransen. På den øvrige krans har jeg bundet og fortættet kransen med gran, fyr, ene, efeu, buksbom, snebær, ligusterbær og kogler. 

Naturligt og alligevel overdådigt, synes jeg.




Kransen hænger i 4 snorebundter og glasprismer hænger fra asymmetrisk fra top mod bund, som glimtende istapper om kransen. Fin og lidt grov på samme tid...for jeg er pjattet med kontraster!

Glæder mig til at tænde første lys i morgen. Og så er det også første december der, og så starter julerierne for alvor her på bloggen.


Ih hvor jeg glæder mig!









 Herlig aften fra Katinka




fredag den 29. november 2013

”JULEN ER NÆR”


Sådan tror jeg, at disse juleroser hvisker til dyr og nabo-planter. Og ja allerede i morgen rammer julen bloggen her, så vi sammen forhåbentlig kan skabe en sprudlende, kreativ og fortryllende juletid. 

Jeg er i hvert fald klar med en hel del, som jeg håber vil inspirere dig i løbet af denne dejlige måned.

Og nu er også juleroserne parate til dejlige december. Smukke, hvide og rene står de og lyser i haven. Små optimistiske hoveder med lyst til at udfordre mørket og hylde netop julen. 

Åh, så forunderlige.

Tak fordi I giver lys og renhed til haven netop nu...snart får I selskab af julehyggen, som også vil indtage mine haverum.






Hyggelig dag fra Katinka




















torsdag den 28. november 2013

STEDSEGRØNNE JULEHJÆLPERE


Det er i denne tid de stedsegrønne for alvor melder sig på banen som trofaste hjælpere til julens dekorationer. Også her i haven, hvor jeg har lagt juleplaner (se collagen her), men endnu ikke er påbegyndt selve dekorations- og bindearbejdet. Arbejder hvor det stedsegrønne spiller en ikke uvæsentlig rolle.

Det stedsegrønne gror altså stadig derude og jeg nyder at betragte det som dyrbare skatte, der venter på at blive taget i brug.




Især efeu er jeg vild med i denne tid, da de glinsene blade og smukke frøstandere er utroligt brugbare til julesager. Også buksbom, thuja og laurbærkirsebær er skønne – og gran i alverdens afskygninger. Det sidste skal da importeres udefra, da jeg ikke selv kan levere det.

Men her får du lidt fotos af nogle af dem, der venter på at blive hentet ind i stuerne. Dejlige grønne i en brun tid...







Skøn dag fra Katinka



onsdag den 27. november 2013

MØRKE BLONDER I VINTEREN


Ja, mange vil måske mene, at sorte blonder hører julens fester til. Men om bladene på hylden ”Black Lace” også gør, er jeg straks lidt mere tvivlende overfor. 

Alligevel hænger de smukt på de mørke grene og er helt fortryllende at beskue, når det gyldne lys møder de mørke blade med kanter af iskrystaller

Sikke en kraft og sikke et syn.





Jo, jeg synes sorte blonder gør sig godt i novembers gyldne lys. 

Hyld står som overstandere i det store plænebed og er med til at holde bedets herlighedsværdi til et godt stykke ud på vinteren.

Skøn dag fra Katinka 














tirsdag den 26. november 2013

GYLDNE FARVER OG KOLDE KYS


Selvom naturen i denne tid indhyldes i gyldent lys, når solens stråler rammer jorden, så begynder kulden at bide. Smukt er det med denne kontrast mellem varme og kulde, men også barsk for havens planter.

Disse fotos er fra en morgentur rundt i haven – tid på dagen hvor kuldens iskys smelter og solens stråler når de frysende stilke og hoveder. 

Et næsten små-magisk øjeblik, synes jeg. 








Dejligt at se lyset efter en på mange måder mørk tid.


Smuk dag fra Katinka 

mandag den 25. november 2013

DET ER MIG EN STOR GLÆDE


at kunne afsløre vinderen af min sponsorerede Give Away - et par havehandsker fra Muffy-shoppen.

Og er der noget bedre end at give gaver? Jeg tror det næppe og kan mærke varmen brede sig i kroppen.










Nummeret der blev udtrukket var...... nr 17. 

Dette lod tilhører Ranten, så handskerne skal nu ud på en herlig nordisk rejse, inden de kan gøre nytte i den norske Rantehave. 

Håber de vil gøre gavn på dette skønne sted.

Så kære Fru Ranten – vil du være sød at sende mig mail med din adresse, så jeg kan få sendt pakken afsted til dig. Min mail til bloggen er haveplaner@plantebegejstring.com


Men stort tillykke fra Katinka – og koselig mandag


søndag den 24. november 2013

SIDSTE CHANCE FOR AT VINDE HAVEHANDSKER!


Ja det er altså i dag... Så deltager du ikke allerede i lodtrækningen om denne herligt brugbare Give Away, så kan jeg kun råde dig til hurtigst at smide lod i puljen.




Det er ganske gratis at være med og gevinsten du har mulighed for at vinde, er de havehandsker jeg til dags dato har oplevet klarer havearbejdet bedst (altså ikke mine handsker, men et par magen til)!

Klik her for at komme til indlæg, hvor du kan være med i lodtrækning.

Puljen lukkes ved midnat.


Herlig søndag fra Katinka 

torsdag den 21. november 2013

JULENS FARVER 2013


Så er det på tide at løfte sløret for, hvilke farver jeg vælger skal præge juletiden 2013.

Hvert år vælger jeg farver og strukturer ud, som skal danne grundlaget for månedens syslerier og dekorationer. Ikke forstået således, at alt andet er udelukket - nærmere som en rettesnor for de variable valg.

I år er det de hvide, brune, grå og metallic-farver, der får lov at brillere. Dette med husets indretning i hvid, sort og aqua-farver som lærred...

Ikke et voldsomt, kraftfuldt og iøjefaldende valg - mere nedtonede og ydmygt. Og med naturens materialer og finurligheder som grundlag for det hele. Jeg kan nemlig bedst lide julen, når den ikke lugter af plastik og flammehæmmer...så hellere jordbund og træ.


Min collage for julen 2013 ser således ud:









Grove blonder, lav, mos, blanke blade, metalfarver og brune naturmaterialer. Blødt, varmt og afdæmpet sammen med pels og bløde tekstiler. Det er mine juletanker for julen 2013



Dejlig dag fra Katinka



onsdag den 20. november 2013

NÅR JEG GÅR I HAVEN...

så står tiden stille
Tankerne for ro 
og plads
Følelserne bølger uden at vælte...

Når jeg går i haven 
føler jeg mig lille
Og almægtig
Tæt på det der vokser
Og det der voksede...

Når jeg går i haven,
så bliver dagen lysere
Mørket lettere at forstå
Og forenes med
Mørket når alting slutter...




















Nogle hurtige tanker fra en tid, hvor livets afslutning er nærværende. Hvor vi er blevet mindet om, at ligegyldig hvor uretfærdigt livet til tider kan synes, så kan det aldrig konkurrere med døden, når den høster det forkerte sted.

Så kan haven lindre og være næsten som terapi, hvor man lader op til at rumme smerten hos de nærmeste pårørende og finde svar, når børnene spørger. 

Det er ikke en i min familie, der er gået bort, men en kær bekendts mand.
Alt, alt for tidligt...alt for tidligt.

Så beklager dagens dystre tanker, men begejstringen er ikke let at finde i disse dage hvor mørke, medlidenhed, meningsløshed og sorg fylder i store og små hjerter.

Godt en tur rundt i en ellers ret afdanket novemberhave trods alt kan hjælpe en smule. 


Mange hilsner fra Katinka




tirsdag den 19. november 2013

HUSK – GIVE AWAY STADIG I SPIL!


Du kan stadig nå at tilmelde dig bloggens Give Away – være med i lodtrækningen om de lækre og nyttige havehandsker fra Bear Safe.




Tilmelding er åbne til og med på søndag, så har du ikke allerede lod i puljen, så vil jeg råde dig til at klikke på indlæg HER og være med.

Jeg er nemlig SÅ begejstret for disse handsker, som har gjort efterårets havearbejde en kende mere fornøjeligt end ellers... 

Og der er jo stadig arbejde at gøre derude. Ikke?


Mange have-hilsner fra Katinka 





mandag den 18. november 2013

BREAK


Nogle gange trænger man til en pause-blomst.

Sådan en dag er det i dag...



































Mælkeklokken ligner næsten en stjerne på nattehimlen (foto fra august i år)


Mange havehilsner fra Katinka



lørdag den 16. november 2013

DA GRÆSSERNE KOM...


Skete der noget i haven.
For 1 år siden plantede jeg min første græs og siden er jeg kun blevet styrket i denne plantegruppes fortræffeligheder.

Selvom planterne endnu ikke er blevet voksne - men nærmest er lidt teenag-ranglede - så tilfører de allerede haven en særlig stemning. 
En lethed og et twist af maskulin råhed, som jeg sætter pris på.

De græsser der indtil nu er bosat her er:

Marehalm:

Den stride blå marehalm, leymus arenarius "Blue Dune", som man skal vogte over. Min ene står dog i krukke og den anden i halvskygge i mager jord, så dens buldrende livslyst er let stækket. Synes dog den er fascinerende og noget rå i sit udtryk.




Lampepudsergræs:















Den yndige lampepudsergræs "Moudry", som er en ret lav, tæt og afrundet græs, men med stærke, smukke strå i rigtig ”græsgrøn”. Og så er dens aks yderst dekorative og ligner – ja en lampepudser...



Star og Elefantgræs:


Star – sort ukendt, men giver struktur til havens vildere områder

Kleine Fontäne. En mageløst skøn elefantgræs, med de fineste aks, som netop danner metalliske springvand i efterårssolen. Mine er dog pt mere vandsprøjt end fontæner...



Pibegræs (foto t.v - græs ses bagerst på foto) og Havesandrør 

(Fotos taget på Overdan Planteskole)

Stor pibegræs Molinia aruninalea "Transperant"– denne ser jeg frem til folder sit potentiale ud i det store plænebed. Skal danne et stort vævende og brusende slør i bedet, men har haft en lidt hård start her, desværre. Eneste minus herudover er, at slægten lægger sig ned i frosten, så man har ikke glæde af bruset i vinterkulden

Og den sidste er

Broget havesandrør, som jeg har valgt i forlængelsen af ”det store plænebed”. Dette for at skabe markante vertikale træk, når især sedum Matrona, solhat og geranier danner horisontale flader og puder.



Så jeg er blevet bidt af græsser, og tror slet ikke jeg stopper ved det antal, som jeg nu har i haven. 

De kan altså noget...

Vil du læse mere om græsser og se fotos fra udflugt der overrumplede og overbeviste mig om græssers formåen, så læs mit indlæg ”Når græsser udviser det sublime”

SKØN dag fra Katinka 



fredag den 15. november 2013

BÆRKRANS I HAVEN...OG FUGLEMAVEN


Julen nærmer sig og efteråret har snart frataget haven enhver herlighed, så mon ikke det er i orden så småt selv at skabe herlighedsværdie derude? Med lidt jule-tvist..?

Faktisk er jeg lidt i tvivl! Normalt er jeg ikke fortaler for at påbegynde julehyggen allerede i november. 
Julestemning er for mig noget man ser frem til hele denne forbistrede måned (ja undskyld mig, men jeg er ikke vild med november!). 
Noget det forløses langsomt fra 1. december. 
Noget der varmer mig i tankerne indtil da...

Men...man må vist gerne forberede sig lidt – samle til forråd, lægge planer og påbegynde projekter, som man ellers ikke ville nå i den travle julemåned. 

Det er i hvert fald mit synspunkt...i år!

Derfor har jeg nu bundet en dejlig rød krans, som hænger på den sorte plankeværks-væg i gavlhaven.

Pynter både ude og set indefra gennem vinduet. Har dog andre planer med den, men de vente lidt tid endnu...til julen rigtig rykker ind i have og hus.
































Tavle med opmuntrende ord, en rød krans, granat- og paradisæbler, samt bær fra røn, tjørn og liguster. Sammen giver de lidt humør til novembermåneds mørke og barske dage




Kransen er bundet af rønnebær og paradisæbler. De er trukket på blomstertråd og viklet om jernring. De var nemlig blevet små-bløde og lod sig binde på normal vis.


Note til næste år: Vent ikke med at plukke bær til i november!



Så første, spæde juleskridt er taget – og det luner i en mørk tid. 

Samtidig er der nu dækket op til, når sulten melder sig i fuglemaver. Ta' selv-bordet er åbnet... 


Dejlig dag fra Katinka



Let og hurtigt. Lerpotter med bær og frugt. Massevis er bær er blæst ned i stormen for små to uger siden, så de er lette at komme til, pynter og vækker madglæde i næbhøjde


torsdag den 14. november 2013

VI ER HER ENDNU – EN HILSEN FRA LAV ØJENHØJDE, 2 af 2


Trodsige smil fra havens sejlivede. De som står imod fugt om stænglen og muddersprøjt på skørterne.

Tak fordi I holder ud og holder mit humør oppe. November er ikke altid lige let at komme igennem, for vejret bliver ubarmhjertigt, solens kraft svækkes, haven tilsøles og julens varme er endnu ikke nået vores hjerter...

Men dejligt I stadig smiler til mig og hvisker ”på gensyn”



Hornvioler


Rose "Fairy" 


 Sankthansurt Matrona


 Tæppepileurt


New Dawn


Mange varmende novemberhilsner fra Katinka


onsdag den 13. november 2013

HELENEKILDE BADEHOTEL – HVID PERLE PÅ KANTEN TIL HAVET


Der findes heldigvis steder så skønne, at man for en tid blot må stoppe op, lade indtryk fæstne sig og mærke hjertet banke i ren forundring.

Sådan et vidunderligt sted er Helenekilde Badehotel i idylliske Tisvildeleje. Og har du aldrig været i denne badeby, så har du skønne oplevelser til gode. Atmosfære, afslappet stemning og naturens kræfter i kraftfuld forening.

Rå, skøn og overvældende charmerende på een og samme gang!




Normalt et sommersted, men også fyldt med dejlige oplevelser udenfor sæsonen.

I søndags rev vi en dag ud af kalenderen og drog på Badehotel. Ikke så meget baderi på denne årstid, men dejlig mad, intim-koncert med Mads Langer og så det voldsomme, brusende hav lige nedenfor det spartansk indrettede men vældig hyggelige badehotel.






Disse fotos er fra mandagens tur lags stranden. 

Opleve havets viljestyrke i november, se mærkerne efter dets angreb på landskabet og bare lade tempoet sænke sig i kroppe. 
Herligt med sådan en fridag uden stress, jag og tankemylder... Og så i nogle af de skønneste naturomgivelser Nordsjælland ifølge mig kan opdrive.






Dejlig dag fra Katinka











Du kan læse mere om Helenekilde Badehotel på deres hjemmeside. Klik her