torsdag den 31. oktober 2013

(U)HYGGELIG HALLOWEEN


Oftest efterstræbes vi at skabe smukke oplevelser i haven. Vise skønhed og lade haven stråle frodigt og fantastiskt. MEN, sådan er det ikke i dag! Det er Halloween og siden mine drenge nu er store nok til ikke at blive skræmt fra vid og sans, ja så har vi taget traditionen til os og morer os over, at vi denne ene dag om året kan hellige os det grimme, gustne og ja klamme. 

Vi bor i et meget familievenligt område, hvor børnene trygt kan færdes på de to parallelle veje, som danner vores grundejerforening. Her besluttede en handlekraftig mor (ikke mig – den ærer kan jeg desværre ikke snuppe) for nogle år siden, at tiggende børn skulle hjælpes til gode og grusomme oplevelser på deres tur rundt.

Derfor er reglen nu: Vil man ikke have besøg af de skræmmende unger, ja så skal man denne aften undlade at sætte lys ud i haven. Lys og pynt er en invitation til de små størrelser. Dejlig regel, for de der ikke er hoppet med på halloween-bølgen undgår for at blive forstyrret aftenen igennem, mens børnene slipper for sure miner og at gå forgæves.

Så jeg glæder mig til i eftermiddag at give den hele armen med blodvand, spøgelser, flagermus og fugleedderkopper i haven. Vi har gemt pynt fra seneste år og lavet lidt nyt de sidste aftener, så der er dømt gys og gru her – men gerne med et glimt i øjet.




Græskarmanden lavede vi sammen i går (unger dikterer, jeg skærer) – ikke den venligste græskarmand i Nordsjælland kan jeg vist godt love...

Synet af vores pyntede have  må I have tilgode til imorgen. 
Og måske børnenes udklædninger også – hvis I altså tør, for troede ALDRIG jeg skulle kreere noget så væmmeligt....ALDRIG! 

Vi er ude i gedigen grusomhed her denne aften.


Men grufuld, god Halloween herfra 
Katinka

onsdag den 30. oktober 2013

NÅR GRÆSSER UDVISER DET SUBLIME


Lad os være ærlige; der er ikke så mange planter, som virkelig lader deres herlighedsværdi stråle her i efteråret. Men nogle der virkeligt kommer til deres ret og til tider næsten udviser overjordisk skønhed, er græsserne.

Den lave sol, de filterede aks og de lette strå er en forunderlig kombination. Med græsser kan haven nu komme til at glitre, gløde og fremstå som efterårs-ædelmetal. Og der er forunderligt mange sorter at vælge imellem, med hver deres egenskaber og karaktertræk. 

Der er græsser som kryber, 
græsser der næsten når himlen, 
græsser der er ranke, 
græsser der svajer, 
græsser dåner 
og græsser der nejer.

Med den rigdom og forskellighed behøver haven ikke mangle noget i denne tid heller. Det er bare om at få dem indpasset i haveplanen, hvis de ikke allerede er der.



Disse fotos er fra Danmarks nr. 1 sted, når det gælder græsser. Nemlig Overdam Planteskole nær Hørsholm. En specialistplanteskole af format, men et overdådigt udvalg, fem udstillinghaver som gør den besøgende græs-forelsket på stedet og med den venligst og mest kvalificerede hjælp man kan forestille sig.





Sidste år besøgte jeg stedet for første gang. En kold, grå og ikke særlig have-retfærdig november-dag, men alligevel overrumpelede planterne mig, som jeg ikke har oplevet tidligere. 

Alle forbehold røg til jordens mudder – jeg blev overbevist om græssers særlige kvaliteter lige på stedet.

Siden har jeg været forbi og proviantere flere gange. Hver gang en øjeåbnende oplevelse, men alligevel var en glødende sen-oktoberdag med mørke skyer og stjålne solstrejf en haveoplevelse af særlig magisk format. Himmellyset komprimeret i de metalliske aks, deres åbenlyse stoflighed og græsserne der vævede sig sammen med familiemedlemmer og stauder. 

Næsten så man glemte at trække vejret i barmåben og forundring.



Overdam Planteskole har indtil 1. november dagligt åbent (ikke tirsdag), men ellers åbent sporadisk gennem vinteren. Kan du nå at komme på disse kanter, mens lyset er gyldent og vinterne ikke har dukket de svageste, så vil jeg på det kraftigste anbefale dig at opleve dette sted. 
Du kan altid ringe dertil og spørge om du må komme forbi.

Er du allerede faldet for græsser, vil du blive lykkelig af synet – er du (som jeg sidste år var) tvivlende på græssers fortræffeligheder, ja så er jeg helt sikker på, at du vil blive overbevist på stedet – på dette fortryllende sted.


SKØN dag fra Katinka









Link til Overdam Planteskole her

tirsdag den 29. oktober 2013

SYLTEDE GRØNNE TOMATER – BRUG DET GRØNNE GULD

SØDME OG SYRLIGHED PÅ GLAS. Mens vi kommer os over gårsdagens storm, ja så er det lidt hyggeligt at gemme sommeren på glas. Huske at haven kan andet og mere end at være en blad-forladt, sammenfiltret og halvsmadret affære.

Jeg har i år haft stor succes med tomater i højbede, men mange nåede ikke at blive røde. Men hvad gør det, når man kan lave syltede, grønne tomater? De smager forrygende og kan holde sig længe, så nu har jeg dejlige, fyldte sylteglas i viktualier-rummet. 

Lækkert!
  

Jeg har lavet lidt forskellige smags-varianter. Sjovt at eksperimentere



Der findes utallige opskrifter, men den jeg har brugt er følgende:

OPSKRIFT PÅ SYLTEDE GRØNNE TOMATER:

INGREDIENSER:
1 kg grønne tomater  
1 kg rørsukker  
3 dl (æblecider) eddike 
3 dl vand  
3 kanelstænger  
1 økologisk citronskal i strimler (eller revet)  
Kornene af 1 fed vaniljestang  
Evt 1 chili, stjerneanis og frisk ingefær


SÅDAN GØR DU:

DAG 1:
Bland sukker med citronskal, kanelstænger, vaniljekorn og evt chili og ingefær.

Varm eddike og vand op i en gryde, og tilsæt sukkerblandingen.

Lad det koge i ca. 5 minutter.

Imens klargøres tomaterne. De stikkes ivrigt med en strikkepind, spids gaffel eller lignende, så skallen perforeres godt, uden de bliver smattede.

Læg tomaterne ned i gryden i sukkerlagen, og lad det småkoge i ca. 5 minutter.

Tag gryden af varmen, og stil den køligt til forsyltning i ca et døgn. Sørg for at tomaterne er dækket af lagen. Du kan evt lægge pres på, hvis de popper op (jeg brugte dyb tallerken til at holde dem nede.


DAG 2:
Kog det hele igennem i 5 minutter.

Tag forsigtigt tomaterne op og fordel dem i skoldede sylteglas.

Kog lagen yderligere ind i 10-15 minutter.

Hæld herefter lagen over tomaterne, så glassene er helt fyldte.  Husk tætsluttende låg.

Opbevar køligt.

Lad den trække en lille uge inden de spises - de skal lige have lagen suget godt ind...

De syltede grønne tomater er dejlige til alt fra leverpostejsmadder til osteanretninger,  efterårets kødretter og kan sagtens bruges i sandwichs også.



Velbekomme og Dejlig dag fra Katinka 


mandag den 28. oktober 2013

NYT BEDPROJEKT (FOR EN DER BLEV BLIND PÅ ALBUERNE)


Du kender det måske – man kan blive blind som en høne på ens eget hjems muligheder og løsninger.
Det kender jeg i hvert fald til. 1000 gange lettere at se sammenhænge og store linjer hos andre, for også¨jeg kan blive hjemme-blind.

Længe har jeg surmulet en smule over, at baghaven blev for udflydende – at plænens form med det falske perspektiv ikke fremstod tydeligt nok. Men den mest logiske løsning faldt mig ikke ind. 
Hvorfor? Jeg aner det ikke!

Plænen sider er ikke parallelle, men vinkler let mod hinanden væk fra huset. Dette er gjort for visuelt at gøre området længere. 
Snyd? Jovist, men ikke helt på plads alligevel. Illusionen blev forstyret. 

Så var det jeg for tre uger siden nonchalant kastede blik ud i haven og i samme sekund stod løsningen klar. Den lille bakke (til højre for plænens afslutning) skulle inddrages i "Det store Plænebed". Ikke sådan forstået at de fysisk skulle hænge sammen, men linjen og udtrykket trækkes op i dette område, så det kunne blive sammen bedtype som plænebedet. Planter skulle gå igen (de der tåler skygge) og det lange træk og plænens form kunne herved forstærkes.

Mærkeligt det ikke blev tænkt for lang tid siden...


































Og hos mig er der kun langt fra tanke til handling, når andre blander sig, så nu er der fjernet græs, lagt flisegang til bakketoppen (opdeling fra vilde hjørne + udkigspost). 

Sankthansurt ”Matrona”, græsser, løvefod, storrodet storkenæb, lammeøre og hosta dækker nu størstedelen af området, for netop at linke til bedet nedenfor. Desuden er der sat forårsløg som i Plænebedet. Vil skabe et visuelt sammenhængende bed, men med 1 meter bred sti imellem.

Glæder mig sådan til at se resultatet til sommer – bedre sent end aldrig...

Skøn dag fra projekt-tossen

(Og ja, jeg ved godt at plænens anden siden mangler en opstramning, men den kamp venter jeg lidt med...)


Lidt fotos fra området nu - bedet er desværre skæmmet af den voldsomme deling og omplacering af stauder, som det den seneste tid har været udsat for. Men det skulle gerne rette sig til næste år...



T.v. Det Store Plænebed set fra gavlhaven af 
T.h. Bedets "inderside" langs græsplænen

Den lille bakke med udkigspost - og nej græsset er IKKE slået sidste gang for i år....



søndag den 27. oktober 2013

STAMMER FUNGERER SOM FILTRE


Ikke få gange på bloggen her, er der blevet skrevet om filtre. Især de byggede har i år været i mit fokus. Filtre kan noget helt særligt og jeg værdsætter dem ude som inde. De kan dele op uden at lukke ude – ægge og vække nysgerrighed – vise lidt og ikke det hele.

Tænker på filtre, som var de sløret foran øjnene på en mystisk kvinde.

Derfor har jeg også ladet saven og grensaksen arbejde heftigt hen over sommeren og opstammet syrenkrat i haven, så stammerne netop fremstår som sådanne filtre. 

Krogede, vævende og naturlige.

Fotos er fra to områder i haven:
Det store syrenkrat i forhaven, som er blevet gjort gennemsigtigt 
(Skal nu plantes til i bunden, men området i mellemhøjden skal gerne forblive frit, synes jeg) 











Fotos er ret tydeligt ikke fra i dag, men fra 3 uger siden, hvor løvet stadig tydeligt markerede toppen.



og overgangen mellem terrasse og hækbed, hvor man nu kan se længere frem uden alligevel at få det hele fortalt....






Synes stammernes personlige twist er skønne som modspil til det stringente byggede, der også er i haven. 

Kan lide kontrasten!




Dejlig søndag fra Katinka 

Her i haven findes de to omtalte områder:






lørdag den 26. oktober 2013

EN FARVERIG HILSEN OG VARME TANKER


Uge 43 med "Knæk Cancer" kører på sidste vers, men alligevel vil jeg synge en vise for alle de, der er berørt af kræft – uanset hvor den sidder og hvor dens ramte har slået sig ned.

Ikke fordi havelivet åbenlyst er forbundet med sygdomsbekæmpelse, men tror vi alle kender en eller flere ramt af sygdommen – hvis ikke den er os selv. 

Og nej blomster kan nok ikke helbrede, men jeg tror de kan lindre. Vise tanker, medfølelse og støtte. En blomst er så sanselig og haven billedet på livet med dets skønhed, udfordringer, sejre og fald.

Så ikke ret mange ord, men massevis af tanker til alle, der i større eller mindre grad er berørte. Kræften er en fej og ufølsom fjende – lad os ikke hver dag frygte den, men være fornuftige!

Dejlig dag og pas på dig selv og dine kære
Katinka



Collagen tager udgangspunkt i nogle af de farver, der symboliserer forskellige kræftformer. Der findes sikkert flere endnu, men heldigvis dækker den lilla farve over dem alle på een gang.



Den gule farve: Blærekræft
Den hvide farve: Knoglekræft
Den brune farve: Kræft i tyktarmen
Den blå farve: Prostatakræft
Den lilla farve: Alle kræfttyper og kræft i bug- og skjoldbugskirtlen
Den orange farve: Leukæmi
Den perle farve: Lungekræft
Den grå farve: Kræft i hjernen
Den pink farve: Brystkræft

Når jeg ser denne oversigt, kan jeg ikke lade være med at sende mange tanker til dem jeg kender - og kendte - som kæmper og kæmpede mod cancer...


Kræftens Bekæmpelse og TV2 har hele uge 43 haft fokus på Knæk Cancer. Der findes mange gode måder at støtte kampen på, og jeg kan kun opfordre dig til at gøre det, hvis du ikke allerede har.

Link til Kræftens Bekæmpelse her



fredag den 25. oktober 2013

RUMLIGE MAKRO-OPLEVELSER I MINI-FORMAT


Fine vækster af lav, mos og hvad det nu ellers er vokser på klipper og gør dem til små, unikke landskaber i sig selv. 
Sådanne oplevelser som sætter fantasien i gang og skaber eventyrer. 

De små paddehat-formede gevækster er ikke mere end blot en cm høje, men stikker man næsen helt ned til dem, er det som om de sagtens kunne være flere meter høje og give ly på en regnvejrsdag.




Elsker sådanne små skala-oplevelser, som netop husker os på alle de skønne rumlige oplevelser der findes, hvis man bare tager sig tiden og skærper blikket mod de små.

Dejlig dag fra Katinka

























torsdag den 24. oktober 2013

HUMØRFYLDT PROJEKT – ELLEVILD MED ELGTÅRN


En af de store glæder ved at have børn i haven er deres lyst til at lege, finde på og være åbne for alverdens idéer. Haven bliver fyldt med en umiddelbar glæde over tingene er nøjagtigt som de er. Og nye projekter bliver taget imod med nysgerrighed og gejst, ikke træg opstart med fokus på problemer.

Sådan blev det også med dette ”Projekt Elgtårn” – for sådan et må man da have på en stor naturgrund i Småland! Især når morfar nu skulle af sted på jagt, så var det jo oplagt selv at bygge et i haven dagen inden og bruge det til dramatiske lege og rutinerede brøl som drivere.

Vidunderligt med en morfar der gider bygge også sådan en herlig konstruktion, og som har laden fyldt med alt muligt træ, som man bare kan få lov at bygge med.

Og sikke et projekt – og sikke en konstruktion! Vind og skævt, men solidt, sikkert og helt sit eget. 





Et elgtårn/legehus i 2 etager og med en højde på 4 meter til øverste gelænder. Ikke just børnemål, men findes der noget skønnere end fælles byggeprojekter, der er så vilde, at de voksne ser ængstelige ud? 


Tror det næppe.









3 meter op til øverste plateau og 4 til dets gelænder - nej her er ikke tale om en morfar med små armbevægelser eller lille lyst til at glæde børnebørnene



Så nu har drengene et vaskeægte luksus-elgtårn i haven. Parat til et hav af lege og udflugter med madpakker. Små glade børnehoveder med strålende stolthed over selv at have deltaget i tilblivelsen. 


Tror sådanne oplevelser gør godt i et barnehjerte.

Dejligt med fælles projekter fyldt med uhøjtidelig charme og byggeglæde.

Herlig dag fra Katinka

onsdag den 23. oktober 2013

FROST FUNKLER OG FORTRYLLER


Der er noget særligt over efterårets første morgen med frost. Når kulden kommer og tydeliggør, at de lune dage kun var til låns. 
At det fra nu af og adskillige måneder frem er den der bestemmer. 

Men frost og kulde kan nu give landskabet et pift af eventyr og kold skønhed. Sådanne klare morgener hvor alting glitrer og glimter og luften føles ekstra frisk og sund.


Sådanne en morgen blev nydt i weekenden, hvor den svenske have blev ramt af frostens små sårende pikke og sommerblomster måtte indse, at kampen var tabt. 

Sørgeligt og smukt på en gang. Håber du kan holde varmen, mens jeg tager dig med på en kold havetur.

Skøn dag fra Katinka




tirsdag den 22. oktober 2013

NÆRSYNET NYDELSE – EN TUR RUNDT I NATURHAVEN


I denne tider er det især i detaljen skønheden er tydelig. Det store billede begynder at blive slapt og slattent med våd jord og brune pletter. Men kan man holde blikket fast på det nære, så er der masser af dejlige oplevelser i haven netop nu.

Regndråber på blade og bær, den lave sol filtreret gennem bladene og så de funklende, gyldne farver.

Denne fotografiske tur er gennem den svenske naturhave. Råt, koldt og planter i tydeligt forfald, men samtidig så vidunderligt smukt. Håber du vil tage en tur med rundt og nyde synet.

Hyggelig dag fra Katinka 



De gyldne farver er markante i haven


Bær og frugt hænger som den fineste pynt på grenene 


Rosenhækken med de 50 "Stanwell Perpertual" blomstrer fortsat og asters dukker op med hvidlilla stjerner rundt omkring i haven 


Opad den nyinstandsatte og -malede veranda står Stolt Kavaler, mens visne syrenhortensia og regndråber på blade giver en mindre sommerlig oplevelse 




mandag den 21. oktober 2013

VINDEREN ER FUNDET


Sådan en regnfuld og grå mandag er det vidunderligt at starte dagen med lidt gavmildhed. 
Vandet plasker ned, mens jeg sidder inde i varmen og kan glæde en heldig vinder med 15 dejlige tulipanløg af Tulipan turkestanica 




































Og vindertallet som kom ud af min lille lodæske blev nr. 20 
- og efter at have talt listen med kommentarer igennem er dette nummer lig med: Nana Hecquet

Tillykke Nana – håber de vil gøre dit forår endnu skønnere. Send mig lige din adresse på haveplaner@plantebegejstring.com, så løgene kan få blød jord om sig inden vinteren kommer.


Skøn dag og tak til alle jer som ville være med i lodtrækningen.

Kærlig hilsen Katinka



søndag den 20. oktober 2013

SÅ ER DET TID TIL LØG


De er i hvert fald indkøbte og klar til at komme i jorden, så nu er det bare armene, der skal overtales til at gå videre med det tunge arbejde. Bliver vist aldrig min ynglingsbeskæftigelse, men er dog lidt på vej.

Igen i år forsøger jeg at begrænse mig, men helt let er det ikke. 

Dog kun halvvejs mod de tusind, så en smule fornuftig er jeg indtil videre. 





Collage af Det Store Plænebed. Orange pift skal i år forsøges...


Satser på, at der de forgående år er plantet blandt andet så mange narcisser, perlehyacinter og krokus, at bestanden burde være stabil i flere områder af haven.

Foreløbig er planen:

FORHAVE:
Tulipan turkestanica (supplering)
Hvide botaniske krokus (supplering)

Siden forhaven en dag skal laves om, holder jeg her lidt igen. Syrenkrat skal dog have bunden fyldt af krokus.





GAVLHAVEN:
Tulipaner “Blue Parrot”
+
Blå krokus “Blue Pearl” (supplering)

Masser af blå løgplanter blev sidste år lagt, men jeg vil gerne holde bestanden af blå tulipaner ved lige.




DET STORE PLÆNEBED+:
Tulipaner:
Queens Night (supplering)
Don Quichotte (supplering)
Rem’s Favorite (ny)
Ballerina (ny)

+ Allium ”Purple Sensation” (supplering - er simpelthen for nærrig til at købe  sådanne eksotiske løg til 100,- stykket!)
Og krokus ”Pickwick”

(Desuden skal Purissima også lægges, men i forlængelse af bed - mere om det snart...)


Sidste år fik jeg (forhåbentlig) gravet løg fra tulipan ”Pink Impression” op, da de var for abrikos i farven. Nu vil jeg forsøge at skabe lidt drama blandt de mørke og pink toner med den tofarve ”Rem’s Favorite” og enkelte små orange pift i form af de liljeformede orange tulipaner ”Ballerina”. Ser det tosset ud, ja så ryger de i vaser i stedet...

I forvejen er der udover nævnte forhåbentlig stadig Mayflower og Angelique i bedet.

Har også indkøbt stribede krokus her til, da jeg sidste år savnede de små forårsbebudere i dette bed, som er så let at betragte indefra huset. De stribede er jeg spændt på – men så længe de ikke står i vilde hjørner, håber jeg de lader sig indpasse uden at virke for kunstige i deres udtryk.





HÆKBED:
Tulipan turkestanica (supplering)
+
Allium ”Mount Everest” (supplering)
Hvid krokus (supplering)

Her holder jeg i år lidt igen, da bedet er pakket med løg i hvide og gullige toner. Vil dog have flere af de markante, hvide allium i bedet, samt de underskønne botaniske tulipaner, som jeg slet, slet ikke kan få for mange af... 

Og krokus kan der jo altid findes plads til...



Håber på et endnu skønnere forårssyn end maj i år...(klik her hvis du vil se eller gense mine forårsbede)

Skøn dag fra Katinka