onsdag den 20. december 2017

JULEN ER GRØN I ÅR


Hos os er julen grøn i år - både i tone og materialer. 

Hvert år giver jeg julen en farve. I år har jeg valgt, at julen skal være grøn. Grøn og farvemættet som et hjørne i stuen - grøn som naturen - grøn som dyrebare smaragder.

Jul 2017 i grønne farver


Jeg elsker simpelthen julen med dens hygge, skønhed, duft og huleagtige stemning, som vi i år har dyrket fuldt ud. Juletræet er i år blevet frittaget for rødlige nuancer, mens de blå, grønne, sølvfarvede og gyldne toner har fået lov blidt at enes tone i tone.

adventskrans og juletræ i grønne toner

Elegant jul i grønne toner 2017



Juletræ, adventskrans og buketter er i år alle holdt i grønne toner


Dette kan især lade sig gøre, da vi har flere andre juletræer i huset og børnenes juletræ eksempelvis står i røde farver.

Elegant juletræ i tone i tone af grønt


Jeg har samtidig valgt at sy et juletræstæppe i en fed, mørkegrøn velour, som får lov at bølge under træet. Lidt armbevægelser skal der altså være plads til i vores jul...


Mange julehilsner fra

Katinka

søndag den 17. december 2017

JULETID I HAVEN



Nu er haven pyntet op til jul, som vi efterhånden har tradition for at gøre her. For julen skal gerne både fylde huset og haverummene, så stemningen rigtig får plads.

Julen har nu indfundet sig i både hus og have. Æbler hænger i rustikke bånd fra havens træerne, kranse pryder døre til både garage og legehus og lysene gnistrer. Ja, nu kan man mærke, at der ikke er længe til…

Julelys i haven - både lanterner og blus




Massevis af lanterner hænger ned fra pergolaens tag, og ved hoveddøren flakker smukke haveblus


Det er så skønt, at haven nu kan byde på andet end mere end mudder og våde strømper. Hele efteråret føles som en lang, våd tid, hvor det har været begrænset med havebegejstringen. Næh, det har nærmest været som om, at haven har stået i stampe, og oplevelserne og foranderligheden her udeblevet.

Men heldigvis kan julen jo netop tage kampen op med alt det grå og triste.

Jul i haven 2017
Røde æbler i grå, uldne snore skaber juleglæde sammen med både levende lys og lyskæder

Lanterner i haven til jul

Hjerter af tranebær pynter på lanterne


Det eneste der virkelig har forandret sig her, er vores to nye kyllinger, som har vokset sig store…og tydeligvis er meget haneagtige. Så nu skal vi igen til at hvæsse øksen, dog ikke på denne side af julen. Heldigvis!

Julekrans og hanekyllinger


Nu skal julefreden sænke sig over hønsegården også, så vi alle kan nyde julestemningen. Og snedrys gør intet skidt for julens magi.

Mange julehilsner fra
Katinka

lørdag den 15. juli 2017

(NÆSTEN) GRATIS GLÆDER


Det er ikke altid de store investeringer, der giver haven sjæl og charme.

Og det er altså ikke fordi, at jeg er fortaler for billige indkøb, som smides væk efter kort tid. 

Nej, sådan er det ikke! Men, synet af vores nymalede havebænk, der stod algegrøn og grå da vi overtog huset for 10 år siden, og en lækkerbidsken af en selvsået fingerbøl i…se dét gør mit havehjerte godt.



Sådan kan du gratis gøre haven lækker










































Kærlige hilsner fra Katinka

torsdag den 13. juli 2017

SKØNNE STAUDESALVIER


Jeg er vildt begejstret for staudesalvier! Deres robuste karakter og smukke blålilla spir er noget af det smukkeste at tilføre et staudebed, synes jeg. I år har jeg udvidet min bestand betragteligt, og bliver mere og mere betaget af denne staudegruppe for hver gang jeg oplever et nyt sted, hvor den - også - passer ind.

Staudesalvier, salvia nemorosa "Caradonna"


Staudesalvier, salvia nemorosa er en vidunderlig staude. De ser på en gang elegante, robuste og lidt vilde ud - lige noget for mig. Derfor har jeg i år øget bestanden af sorterne “Caradonna” og “Ostfriesland”, som blander sig skønt mellem bedenes øvrige blomster. 

Staudesalvier, salvia nemorosa "Caradonna" og "Ostfriesmand" blandt havens øvrige stauder og buske


Staudesalvier er heldigvis hårdføre stauder, der elsker sol og sommer - så mangler vi bare den…



Kærlig hilsen Katinka



Staudesalvier, salvia nemorosa "Ostfriesmand" blandt havens øvrige stauder og buske

mandag den 10. juli 2017

SIKKE EN FORNØJELSE AT HOLDE ÅBEN HAVE


I weekenden var der havefestival med åbne haver rundt om i landet, og for første gang inviterede vi søndag indenfor i vores haveunivers. Sikke en vidunderlig oplevelse at få besøg af helt utroligt mange haveglade mennesker, som alle viste deres begejstring for hvad vi har skabt. Jeg er så taknemmelig!

Aldrig før har vi her åbnet haven for offentligheden, og jeg må indrømme, at det var med lettere sitrende og fugtige havehandsker, at vi i går lukkede lågen op og viste haven frem. Men men men…alle nervøse tanker blev gjort til skamme - haven summede af liv i de tre timer haven var åben (ja faktisk allerede 2 timer før, hvor den første havegæst pludselig kom forbi), og den begejstring der fyldte haven var i særdeleshed overvældende.

Haveplaner og plantebegejstring holdt åben have





















Der var blevet arbejdet flere aftener op til Havefestivalen. Den skulle jo gerne stråle på dagen.


Jeg havde frygtet, at der ikke kom et øje, men da timerne var ovre havde vi haft besøg af over 200 mennesker, og mange havde kørt langt for at komme hertil. Det var sådan en særlig oplevelse!

Noget af det der rørte mig mest var, at flere søgte haven, fordi de selv stod med en lignende størrelse have, men manglede inspiration til tage hul på alle de muligheder også en mindre have kan byde på. Spørgsmål om haverum, “luge-lette” staudebede, havetid i en travl hverdag og om børn og blomster er forenelige størrelser prægede dagen. Jeg håber sådan, at jeg har givet andre mod til at skabe den have, der passer til dem - og gør dem have-forelskede.

Haveplaner og plantebegejstring holder åben have


At flere af jer skønne læsere også dukkede op for at se haven med egne øjne og en enkel ovenikøbet taget saft med til mig - jamen altså… jeg er paf. Tak - hvor er det vidunderligt, at blive mindet om, at der er mennsker "på den anden side af skærmen".


Plantebegejstringens Have holder åben have

Åben have hos Haveplaner og plantebegejstring

I gavlhaven kunne kan købe kage og kaffe


En kvinde kom også hen og fortalte mig, at jeg for omtrent 6 år siden havde foræret hende en stjerneskærm til en plantebyttedag. Den levede nu sit rolige planteliv i hendes have, og mindede hende om den dag, da hun bragte den med hjem… hvor er haveverdenen altså berigende og fuld af skønne, betænksomme mennesker!

Haveplaner og plantebegejstring holder åben have

Havefestival i Plantebegejstringens haven



Rundt om i haven slog mange havebesøgende sig ned med kaffe og kage. Bænken i pergolaen under "Lykkefund" var et yndet opholdssted for mange


Men fotos med besøgende, se dét nåede jeg ikke. Da jeg troede jeg skulle ud og tage billeder af haven inden eventuelle gæster dukkede op, ja så var der allerede besøg, og så nåede jeg aldrig ind til mit kamera. Men hvad gør det, når havegæster i alle aldre (og ja her var aldersspredningen på over 80 år tør jeg godt slå fast - uden at jeg dog spurgte til folks alder…) tilsyneladende er de mest nænsomme gæster i verden. Da haven lukkede kl. 17 var det bagefter slet ikke til at se, at så mange mennesker havde besøgt haven, drukket kaffe, hygget sig rundt om i de forskellige havekroge, snuset til blomsterne, forsigtigt nuldret bladene og bare været her med krop og sjæl.

Så jeg tror godt jeg kan love, at det ikke er sidste gang, at jeg tør invitere indenfor her.

Kærlige hilsner fra Katinka

Åben have med frodige bede i plantebegejstringens have



torsdag den 29. juni 2017

TI DAGE TIL ÅBEN HAVE

På næste søndag holder vi åben have for første gang, så lige nu er vi i gang med at finpudse haven. Den skal jo helst vise sig fra sin allerbedste side, så der er mange små ting at ordne. Den skal jo gerne stråle og vække lidt begejstring...

Åben have i nordsjælland


Det er første gang, at vi overhovedet åbner haven for offentligheden, og jeg tør godt erkende, at vi er spændte. Vi tæller bare ned til denne dag, hvor vi for første gang byder andre end venner og familie indenfor til vores haveverden - håber det bliver en dejlig oplevelse!

Jeg glæder mig til, at dele haveglæden med andre haveelskere. Findes der noget bedre end at møde andre havebegejstrede? 

I er i hvertfald alle mere end velkomne!

Åben have 2017 med masser af roser


Lige nu står haven grøn, frodig og fuld af blomster. Trækonstruktionerne, der i høj grad definerer haven, er alle nymalede, og roserne kæmper sammen med kaprifolium og pibeved om at mætte luften med duft og stjæle opmærksomheden. Så det gør ikke noget, at der skal klargøres til åben have…for at gå derude lige nu er faktisk lidt magisk. Og selvom haven ikke er større end omkring 500 kvm, så nyder jeg at kunne vandre rundt i forskellige dele af den og glemme at jeg befinder mig midt i et villakvarter.


Åben have med mange frodige haverum


Derfor er jeg også virkelig glad for at kunne invitere jer til at besøge min have, så du selv kan opleve den.

Så jeg håber virkelig, at du tager dig tid til at komme forbi til en havesnak og en kop kaffe i gavlhaven, under rose “Lykkefund” på pergolaen, ved mine snaksagelige høns, eller i en af havens mange andre kroge… Dét vil være mig en glæde!


Jeg holder åbent søndag den 9. juli fra kl. 14-17.

Adressen er: Bakkeledet 18, 3460 Birkerød



Kærlig hilsen

Katinka


Links til Haveselskabets liste over åbne haver finder du her: https://haveselskabet.dk/plantebegejstringens-have

torsdag den 22. juni 2017

RENDYRKET HAVEGLÆDE I VALBYPARKEN


Nu er det tid til haveshowet Cph Garden - Haveselskabet stort anlagte haveshow i Valbyparken. For første gang afholdes der i Danmark et rigtigt haveshow - og hvilke et! Det varer helt til søndag, og jeg kan kun opfordre alle med en latent såvel som blussende havebegejstring til at slå et smut forbi…og sætte god tid af!


Showhave af Signe Wenneberg til CPH Garden


Signe Wenneberg havde skabt en skøn oase af en showhave. Der var plads til både vasketøj, høns, grønsagsudsalg mm. Virkelig et godt bud på hvordan man kan genanvende materialer og skabe stor skønhed udfra små midler.

I går havde jeg den udsøgte fornøjelse at være inviteret til Haveselskabets store event, Cph Garden. Det var lidt af en ære, at få adgang til dette sprudlende univers som en af de allerførste (ja, faktisk inden pressen). Men det var også ufatteligt hyggeligt hele dagen igennem at opleve så mange haveglade/havegale mennesker samlet på ét sted. Solen skinnede, alle smilede og showhaver - såvel som Kronprinsessen - strålende. 

Se det var havemagi!

Kronprinsesse Mary åbner Cph Garden




Kronprinsesse Mary åbnede udstillingen ved at døbe en ny rose (som blev opkaldt efter haveshowet). Jeg vidste ikke at roser skal døbes med champagne...


Til Cph Garden er der i alt 8 skønne showhaver, en masse udstillere (med gode og uimodståelige varer - godt bilen holdt langt væk) og små foredrag i telte rundt omkring. Mange stande er sprængfyldte med de skønneste planter som i sig selv er et besøg værd…og så myldrer det med andre havetosser - helt skønt!

Jeg må dog indrømme, at jeg slet ikke fik hilst på så mange, som jeg gerne havde ville. Jeg missede blandt andet samling med bloggere/Instagrammere, så det må jeg have tilgode til en anden god gang.

Efter at have siddet i teltet til åbningen, må jeg ligeledes tilstå, at jeg valgte Award-showet fra til fordel for “god plads ved showhaverne” - men stort tillykke til vinderne!


En smuk showhave i blå, lilla og gule farver designet af Lise Bollhorn og Erik Dal fik bronzemedalje

Haveselskabets egne havearkitekter havde skabt et skønt, spiseligt og ganske uprætentiøst haveunivers. De fik en flot sølvmedalje

Showhave fra Cph Garden med vand som tema




Lars Juncker og Anne Fischer havde skabt en rå showhave med kæmpe stenblokke, et dybt havebassin og flere virkelig flotte haverum


Og ja, de showhaver var skønne - hver på sin måde. Dog jeg må tilstå, at jeg som mange andre blev ret knæblød over Dorthe Kvists charmetrold af en showhave. Og vinderhaven gad jeg godt bare tage med hjem - for uha, dén var smuk, stram og inspirerende! 

Showhave af Dorthe Kvist til Cph Garden

Dorthe Kvist havde skabt dette finurlige og super-inspirerende haveunivers. Her var bier på taget, havehus til en, et smukt spejlbassin og en virkelig smukt udformet gynge. Rigtig godt gået - og en have jeg godt kunne have undt lidt større anerkendelse fra juryens side.


Vinderhaven af Cph Garden - showhave af Nete Højlund


En utrolig smuk have. Vinderhaven 2017 er et både stramt og samtidig meget moderne bud, med en stringent og klar plan...og samtidig modet til området med vildere beplantning. Jeg drømmer om det rektangulære spejlbassin - hvor var det smukt på dette sted! 


Gå tilbage til haverne
En god idé til besøgende er også, at give sig tid til at gå tilbage til de enkelte showhaver. Lyset skifter og solen ændrer placering, og pludselig er oplevelsen helt forandret!

Der er to showhaver mere
Jeg må tilstå, at som du sikkert kan tælle til, så har jeg kun vist 6 af de 8 showhaver her. Nina Ewald og Birgitte Busch har også skabt en showhave, men jeg synes ikke helt mine fotos har fungeret her. Ligeledes  har TV2-FRI skabt "seernes drømmehave", og jeg må tilstå, at jeg ikke har fotograferet den. Undskyld TV2, men den fangede mig slet ikke.

Du kan stadig nå det

Så har du et hul i kalenderen de næste dage, så kan jeg klart anbefale at tage forbi Cph Gardenshow. Eneste minus er, at det er svært at vende tilbage til livet udenfor bagefter - jeg har siddet på job og drømt mig tilbage til Valbyparken hele dagen i dag. 

Kærlige havehilsner fra Katinka




søndag den 11. juni 2017

FØLG OGSÅ MED PÅ INSTAGRAM



I en travl hverdag er det svært at nå daglige blogindlæg. Jeg kan bedre overkomme dagligt  at lægge fotos op på instagram, så hvis du har lyst til at følge haven fra dag til dag, håber jeg, at du kigger indenfor der også.


Jeg har travlt - alt for travlt. Derfor kniber det med tid til at lægge indlæg op på bloggen. Desværre, for jeg holder jo så meget af det, og jeg nyder at dele haven og havebegejstringen med jer skønne læsere.

Jeg har dog besluttet ikke at have dårlig samvittighed over de manglende indlæg. I stedet vil jeg minde dig om, at jeg næsten dagligt når at lægge billeder op på instagram. Så har du lyst til at følge havens løbende udvikling - og det håber jeg du har - så vil jeg invitere dig til at kigge med der som supplement . 


Fotos herunder er fra haven de sidste uger… De er allerede lagt op på instagram, men jeg håber du også vil sætte pris på, at de kommer en tur på bloggen her…


Geranium Summer Skies



Mørk akeleja

Klippet buksbom


rose alberic barbier
Kærlig hilsen Katinka

Du kan finde mig på Instagram under navnet "Plantebegejstring". Link finder du her



torsdag den 11. maj 2017

HVILKET TRÆ SKAL VI PLANTE?


Vi har brug for din havehjælp. Vi behøver simpelthen gode råd til, hvilket træ vi skal plante i et temmelig udfordret område af haven. Så har du et tip, må du hjertens gerne byde ind.


Vi har et hjørne i haven, hvor alt vi planter tilsyneladende går ud. Først en thuja og nu et kirsebærtræ. Thujaen havde stået der 5 år og kirsebærtræet i ca. 8 år, men nu er de visne og døde. Og vi savner frygteligt at kunne skærme af mod bagboens vinduer!

Hvad er udfordringen?
Ja, det ved vi ikke helt, for hækken gror fint på dette sted, så vi har svært ved at tro, at det er forurening i jorden e.lign. Det er også i dette område, at vi tidligere har haft honningsvamp, men heller ikke det har vi kunnet se tegn på… Vi står derfor og river os lidt i håret og kan ikke helt bestemme os til hvad vi skal gøre.

Måske burde vi lege detektiver og grave det hele op, men det er også lidt af en mundfuld...

Hvordan har de opført sig?
Vi plantede to thujaer - den ene var vissen sidste år, mens den anden nu kun har 2 små levende stykker tilbage ud af en 3 meter høj busk. Kirsebærtræet præsterede ligesom "over evne" de sidste 2 år med absurd mange bær, hvorefter det tabte alle bladene. I år er det så helt vissent. Området er ca 5 kvm og rundt om vokser alt fint.


På fotoet ser du det omtalte hjørne bag legehuset, hvor det livløse kirsebærtræ står. Og nej det er ikke fordi vi har smidt en masse haveaffald omkring det. Grenbunken har kun ligget der 2 uger nu, og venter blot på ny destination…Vi overvejer om albarosen nu skal få lov til at klatre på de visne grene.

Hvad søger vi?
Vi har følgende ønsker til det nye træ/busk på dette sted:
  • Det skal være et træ, der ikke er sart (som kan gro på dette mystiske sted)
  • Blive ca 4-8 meter højt
  • Gro i muldjord grænsende til det lerrige
  • Stå solrigt, men med skygge om fødderne
  • Ikke koste en formue
  • Må gerne have lidt at byde på de forskellige årstider
Så har du nogle bud på hvilket træ som kan opfylde dette, så skriv endelig en kommentar om det. Jeg vil blive SÅ glad for gode bud. 




Har du eventuelt et bud på hvad der kan være glat, må du også hjertens gerne skrive det til mig.

Kærlige havehilsner fra Katinka
















søndag den 30. april 2017

LYSERØD STJERNEMAGNOLIA


En stjerne er flyttet ind i haven, nemlig den lyserøde stjernemagnolia, Magnolia loebneri “Leonard Messel”. En plante der virkelig forstår at drage blikket og tage opmærksomheden i haven lige nu.

"En rigtig dronning", sådan vil jeg betegne mit seneste køb - en lyserød stjernemagnolia, som nu blomstrer skønt i haven.


Lyserøde stjernemagnolia - Magnolia loebneri “Leonard Messel”

Lyserøde stjernemagnolia, Magnolia loebneri “Leonard Messel” er et betagende syn i aftensolen

Den ca 11/2 meter høje busk er plantet i havens største staudebed, hvor de lilla tulipaner begynder at røre på sig. Det er et forholdsvis beskyttet sted nederst i haven, men også en placering som er synlig indefra huset af - og det er trods alt skønt i denne tid, at de smukke skabninger også kan ses fra de lune stuer af.


Lyserøde stjernemagnolia, blomstrende træ i forårshaven

Knopperne er også skønne, når de ikke er foldet helt ud



I ønskes alle en dejlig søndag fra Katinka