mandag den 10. juli 2017

SIKKE EN FORNØJELSE AT HOLDE ÅBEN HAVE


I weekenden var der havefestival med åbne haver rundt om i landet, og for første gang inviterede vi søndag indenfor i vores haveunivers. Sikke en vidunderlig oplevelse at få besøg af helt utroligt mange haveglade mennesker, som alle viste deres begejstring for hvad vi har skabt. Jeg er så taknemmelig!

Aldrig før har vi her åbnet haven for offentligheden, og jeg må indrømme, at det var med lettere sitrende og fugtige havehandsker, at vi i går lukkede lågen op og viste haven frem. Men men men…alle nervøse tanker blev gjort til skamme - haven summede af liv i de tre timer haven var åben (ja faktisk allerede 2 timer før, hvor den første havegæst pludselig kom forbi), og den begejstring der fyldte haven var i særdeleshed overvældende.

Haveplaner og plantebegejstring holdt åben have

Der var blevet arbejdet flere aftener op til Havefestivalen. Den skulle jo gerne stråle på dagen.


Jeg havde frygtet, at der ikke kom et øje, men da timerne var ovre havde vi haft besøg af over 200 mennesker, og mange havde kørt langt for at komme hertil. Det var sådan en særlig oplevelse!

Noget af det der rørte mig mest var, at flere søgte haven, fordi de selv stod med en lignende størrelse have, men manglede inspiration til tage hul på alle de muligheder også en mindre have kan byde på. Spørgsmål om haverum, “luge-lette” staudebede, havetid i en travl hverdag og om børn og blomster er forenelige størrelser prægede dagen. Jeg håber sådan, at jeg har givet andre mod til at skabe den have, der passer til dem - og gør dem have-forelskede.

Haveplaner og plantebegejstring holder åben have


At flere af jer skønne læsere også dukkede op for at se haven med egne øjne og en enkel ovenikøbet taget saft med til mig - jamen altså… jeg er paf. Tak - hvor er det vidunderligt, at blive mindet om, at der er mennsker "på den anden side af skærmen".


Plantebegejstringens Have holder åben have

Åben have hos Haveplaner og plantebegejstring

I gavlhaven kunne kan købe kage og kaffe


En kvinde kom også hen og fortalte mig, at jeg for omtrent 6 år siden havde foræret hende en stjerneskærm til en plantebyttedag. Den levede nu sit rolige planteliv i hendes have, og mindede hende om den dag, da hun bragte den med hjem… hvor er haveverdenen altså berigende og fuld af skønne, betænksomme mennesker!

Haveplaner og plantebegejstring holder åben have

Havefestival i Plantebegejstringens havenRundt om i haven slog mange havebesøgende sig ned med kaffe og kage. Bænken i pergolaen under "Lykkefund" var et yndet opholdssted for mange


Men fotos med besøgende, se dét nåede jeg ikke. Da jeg troede jeg skulle ud og tage billeder af haven inden eventuelle gæster dukkede op, ja så var der allerede besøg, og så nåede jeg aldrig ind til mit kamera. Men hvad gør det, når havegæster i alle aldre (og ja her var aldersspredningen på over 80 år tør jeg godt slå fast - uden at jeg dog spurgte til folks alder…) tilsyneladende er de mest nænsomme gæster i verden. Da haven lukkede kl. 17 var det bagefter slet ikke til at se, at så mange mennesker havde besøgt haven, drukket kaffe, hygget sig rundt om i de forskellige havekroge, snuset til blomsterne, forsigtigt nuldret bladene og bare været her med krop og sjæl.

Så jeg tror godt jeg kan love, at det ikke er sidste gang, at jeg tør invitere indenfor her.

Kærlige hilsner fra Katinka

Åben have med frodige bede i plantebegejstringens have20 kommentarer:

 1. uha... det lyder som er perfekt dag..., personligt har jeg ikke selv haft modet til at holde åben have, for jeg syntes aldrig at haven er god nok til at blive vist frem ??? måske er det bare mig som er lidt af en tøsedreng ;)

  SvarSlet
  Svar
  1. Måske;0)... Men jeg kan kun anbefale det - det var virkelig en fin og berigende oplevelse!

   Mange havehilsner fra Katinka

   Slet
 2. Ja sikke en dag Katinka og et forrygende vejr var det også. Det et så berigende at holde åben have og jeg forstår godt at der var mange som ville omkring din have:-) Nu kan haven jo nydes mens den står så skarpt så det hårde arbejde op til har ikke været forgæves :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hvor er du sød Lisbeth - Tak!

   Ja, selvom jeg har nydt at gøre den "fremvisningsklar", så nyder jeg også nu, at jeg bare kan lade håndskovlen hvile;0)

   Mange havehilsner fra Katinka

   Slet
 3. Hvor dejligt at høre at dagen blev perfekt og fantastisk med så mange gæster. Det må man kunne leve længe på. :o)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det tror jeg også;0) - Smiler i hvert fald hver gang jeg tænker på den dag!

   Mange havehilsner fra Katinka

   Slet
 4. Hvor skønt at høre om dine positive oplevelser ved at holde åben have og så endda med så megen positiv respons tilbage 😊

  SvarSlet
  Svar
  1. Åh ja, det var simpelthen fantastisk at opleve andres begejstring også - meget rørende og energigivende.

   Mange havehilsner fra Katinka

   Slet
 5. Fedt at høre, at det har været så god en oplevelse - jeg håber også, at jeg får set din dejlige have en dag.
  Der kommer nok til at gå mange år før min egen have er klar til, at jeg kan slå lågen op, men når jeg læser om de positive oplevelser, I andre har haft, så begynder jeg jo næsten at glæde mig til, at jeg også kan være med engang :-)
  Knus

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Signe.

   Jeg vil også glæde mig til en dag at kunne byde dig indenfor her...og selv tage på havetur til din have.

   Knus fra Katinka

   Slet
 6. Dejligt at høre, at I fik mange besøgende, det er en fantastisk oplevelse, selvom man er lidt nervøs, inden de kommer. Det er I ikke næste år. Rart at kunne give gode idéer til nye haveejere.
  Kh Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Præcis - dejligt at kunne give andre modet til haveprojekter...og så håber jeg på mindre nervøsitet næste gang:0)

   Kærlig havehilsen fra Katinka

   Slet
 7. Tack för att vi fick hälsa på i din underbara trädgård! Och hälsa på dina söta höns!
  Hälsningar
  Katarina

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak så mange gang fordi I kom forbi. Skønt at hilse på jer...og håber at manden din nu gerne vil have høns...

   Mange havehilsner fra Katinka

   Slet
 8. Hej Katinka, godt at høre I havde en fornøjelig åben have. Jeg kan i særdelehed godt forstå at der var mange som havde interesse. Jeg har tit anbefalet nye og nyere haveejere at kigge forbi din blog. De har alle sagt at det var interessant og inspirerende hvad man kan lave i en have, på en jeres normale størrelse. Godt I vil holde åbent igen.
  Venligst
  Henrik

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Henrik - hvor er jeg glad for dine ord! Virkelig!

   Mange havehilsner fra Katinka

   Slet
 9. Jamen det lyder som om man roligt kan kaste sig ud i Åben Have selv. I hvert fald meget positiv beskrivelse du giver.

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlet
  Svar
  1. Det kan man roligt gøre...det var SÅ hyggeligt!

   Mange havehilsner fra Katinka

   Slet
 10. Dejligt at læse I havde en skøn oplevelse :)

  Her knokler vi rundt nu...for vi holder åben have for første gang d. 22/23 juli og jeg er meget spændt. Spændt især på om der overhovedet er nogle, der kigger forbi udover venner/familie.
  Det er jo en meget lille have at vise frem, så jeg håber, der kommer 30-40 stykker i løbet af de to dage...selvom tallet nok er højt sat.

  Selvfølgelig håber jeg også at vejret arter sig :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg LOVER at krydse fingre for dig. Håber du får en dejlig dejlig oplevelse.

   Mange havehilsner fra Katinka

   Slet

Kommentar bliver læst med interesse og glæde - og jeg vil være dig taknemmelig for, at du tog dig tiden.

Kærlig hilsen Katinka