torsdag den 11. maj 2017

HVILKET TRÆ SKAL VI PLANTE?


Vi har brug for din havehjælp. Vi behøver simpelthen gode råd til, hvilket træ vi skal plante i et temmelig udfordret område af haven. Så har du et tip, må du hjertens gerne byde ind.


Vi har et hjørne i haven, hvor alt vi planter tilsyneladende går ud. Først en thuja og nu et kirsebærtræ. Thujaen havde stået der 5 år og kirsebærtræet i ca. 8 år, men nu er de visne og døde. Og vi savner frygteligt at kunne skærme af mod bagboens vinduer!

Hvad er udfordringen?
Ja, det ved vi ikke helt, for hækken gror fint på dette sted, så vi har svært ved at tro, at det er forurening i jorden e.lign. Det er også i dette område, at vi tidligere har haft honningsvamp, men heller ikke det har vi kunnet se tegn på… Vi står derfor og river os lidt i håret og kan ikke helt bestemme os til hvad vi skal gøre.

Måske burde vi lege detektiver og grave det hele op, men det er også lidt af en mundfuld...

Hvordan har de opført sig?
Vi plantede to thujaer - den ene var vissen sidste år, mens den anden nu kun har 2 små levende stykker tilbage ud af en 3 meter høj busk. Kirsebærtræet præsterede ligesom "over evne" de sidste 2 år med absurd mange bær, hvorefter det tabte alle bladene. I år er det så helt vissent. Området er ca 5 kvm og rundt om vokser alt fint.


På fotoet ser du det omtalte hjørne bag legehuset, hvor det livløse kirsebærtræ står. Og nej det er ikke fordi vi har smidt en masse haveaffald omkring det. Grenbunken har kun ligget der 2 uger nu, og venter blot på ny destination…Vi overvejer om albarosen nu skal få lov til at klatre på de visne grene.

Hvad søger vi?
Vi har følgende ønsker til det nye træ/busk på dette sted:
 • Det skal være et træ, der ikke er sart (som kan gro på dette mystiske sted)
 • Blive ca 4-8 meter højt
 • Gro i muldjord grænsende til det lerrige
 • Stå solrigt, men med skygge om fødderne
 • Ikke koste en formue
 • Må gerne have lidt at byde på de forskellige årstider
Så har du nogle bud på hvilket træ som kan opfylde dette, så skriv endelig en kommentar om det. Jeg vil blive SÅ glad for gode bud. 
Har du eventuelt et bud på hvad der kan være glat, må du også hjertens gerne skrive det til mig.

Kærlige havehilsner fra Katinka
16 kommentarer:

 1. Hej Katinka

  Jeg går selv og overvejer et lille træ til vores have og jeg er blevet lun på paradisæble
  De bliver ikke for store, de kan fås med mange forskellige farver blomster som blomstre i foråret og i efteråret kommer de med små æbler, som fuglene er vilde med. Desuden mener jeg ikke at de er særligt krævende

  Spændende hvad du finder :)
  Kh Vibeke

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Vibeke.

   Tak fordi du byder ind. Og tak fordi du mindede mig om paradisæbler, som jeg faktisk tidligere har overvejet, men kommet fra igen. Vi har nemlig allerede et i forvejen, og det vil passe fint med endnu et i haven.'

   Det skal absolut op overvejelseslisten, og så lover jeg at skrive, når vi har taget en beslutning.

   Kærlige havehilsner fra Katinka

   Slet
 2. Hej Katinka

  Er der honningsvamp i jorden vil det jo være smart med et træ der ikke bliver angrebet, hvad med en lærk, Europæisk bliver angrebet men den japanske er immun. Evt hybridlærk som er den flotte krydsning mellem dem:)

  Held og lykke

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Karsten.

   Tak for dit spændende bud - det havde jeg end ikke overvejet, men nu skal jeg da lige undersøge nærmere...så må vi se hvad det ender med:0)

   Mange havehilsner fra Katinka

   Slet
 3. En røn kunne væren mulighed. Vi har en sorbus commixta Dodong i voresgårdhave og den lever op til dine ønsker skulle jeg mene.

  SvarSlet
  Svar
  1. Se dét har jeg også tænkt på, men er ikke kommet nærmere på hvilken slags der kunne være et godt bud. Tak for dit råd - det skal klart undersøges.

   Kærlige havehilsner fra Katinka

   Slet
 4. Et hjortetak træ, men hvad med at få lavet en jordprøve?

  SvarSlet
  Svar
  1. De er vildt smukke, men kræver vist virkelig en hård hånd for ikke at spredes over alt - men super bud, som jeg ikke lige havde tænkt på.

   Og ja, jordprøve vil nok ikke være en tosset idé...

   Kærlige havehilsner fra Katinka

   Slet
 5. Nu har jeg lige prøvet at finde ud af hvilke træer der er modtagelige for honningsvampen, og kan læse mig til at denne svamp kan angribe alle svage træer - altså ikke bestemte arter, men træer med skader på rod og bark. Et råd var at fjerne det syge træ (plus roden, men ikke jorden) og lade være med at plante nyt de første par år. Hvad med at sætte et stativ med pralbønner eller andet der kan fylde lidt op?
  M.h.t. et nyt træ med oplevelser hen over året, så var en bærmispel eller en tjørn måske noget? Og hvis det skal være stedsegrønt p.g.a. indkig fra naboen en kristtjørn måske?

  Pøj-pøj!
  Hilsner fra Ulla

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Ulla - tak for din research!

   Jeg har ikke set svampe på de træer der nu er døde, men tidligere har en stor del af baghaven ligget brak af nøjagtig de grunde du ridser op, og af samme fremgangsmåde. Jeg håber nu, at det ikke er det, og vi vil nok forsøge med at kaste endnu et træ "i ilden" inden vi tager det drastiske skridt med 2 år uden træer.

   Mht valg af planter, så overvejer jeg især bærmisplen, da den er så ufattelig køn, synes jeg.

   Så tak for din kommentar!

   Kærlige havehilsner fra Katinka


   Slet
 6. Hvad med en hyld...de er jo ret så seje.
  Vi har gravet nogle op....så det var gratis.

  SvarSlet
  Svar
  1. Sådan et par har vi også, og måske en mere vil være fornuftigt - se den kommer også på listen over dem vi skal tænke nærmere over. Mange tak for dit bud!!

   Kærlige havehilsner fra Katinka

   Slet
 7. Nu er mit tema jo fransk, så jeg vil sige platan, de kan trives i næsten al slags jord, og behøver ikke at blive enorme, men kan købes i næsten den størrelse I ønsker. Jeg ville foreslå at I så skyner den hvert andet år.
  Stammen og barken er smuk hele året, og det sætter smukke kuglefrugter. Alternativ hvis man tør nævne CD, så satte han nogle smukke espalierede træer i sin have for nogle år tilbage, kan ikke huske havd de hed, men det kan jo tjekkes. Men har dog set dem irl, og de er meget smukke også.
  Venligst
  Henrik

  SvarSlet
  Svar
  1. Meget spændende bud Henrik!

   Platan havde jeg slet ikke skænket en tanke - tak for den idé, den skal undersøges nærmere. Klart!

   Mht de espalierede "høje hække" hos CD, så ville det være super fint - men tør ikke sætte sådanne sager ned i havens mest kritiske område;0)

   Kærlige havehilsner fra Katinka

   Slet
 8. Hej Katinka
  Her kommer også et par bud fra mig, det skal ikke være prunus træer, de bliver nemt skadet, men en høstrøn Sorbus Dodong er noget af det smukkeste. Mit andet bud er en vandgran, men ingen af disse er jo stedsegrønne, hvis det er det, I vil have.
  Kh Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Lisbeth.

   Tak for dine super-fine bud. Jeg overvejer virkelig en røn, men hvilken aner jeg ikke, så dit bud tager jeg imod med kyshånd!

   Og ned den kirsebærfamilie holder jeg mig fra (selvom jeg elsker bærerne og har utallige gode barndomsminder fra kirsebærtræers kroner). Men ja, der er altså lidt sarte i det, og det går bare ikke på dette sted. Det ved vi nu...

   Kærlige havehilsner fra Katinka

   Slet

Kommentar bliver læst med interesse og glæde - og jeg vil være dig taknemmelig for, at du tog dig tiden.

Kærlig hilsen Katinka