lørdag den 19. december 2015

NATURLIGT JULEPYNT, 3 AF 3 - LAVKUGLER SOM JULEKUGLERJeg er ret betaget af lavs grå-grøn-blå farve. Desuden er det et materiale, der ved lidt vand kan vækkes i live igen, hvilket jeg synes er lidt sjovt. Jeg har lavet disse julekugler af lav til en lille rødgran, der står og julepynter ved hoveddøren. 


Julepynt af naturen materialer


Lavkuglerne er lette at lave og passer til tanken om, at julepynt udendørs skal være af naturlige materialer. Og så vejer disse naturlige julekugler ikke ret meget, så selv en fin rødgran kan have dem hængende uden at måtte bøje sig mod jorden.


Lav julepynt af naturen materialer
Julekuglerne er lavet således: 

 • Jeg har i hånden foldet lav sammen, så den jordede flade kommer indad og det fine lav vender ud af. 
 • Herefter er kuglerne blevet omviklet af kobbertråd, til de har fået en fin, rund facon. 
 • Til sidst er kobbertråden blevet bukket og snoet som øje til ophængning.Lav naturligt hulepynt at naturens materialer
Lav er så levende et materiale, at dette faktisk blev brugt til jul sidste år. Det er blevet vandet lidt her i efteråret og derfor blevet blødt og samarbejdsvilligt igen. Og så rejser det sig mellem tråden, så kuglerne får et lidt hyggeligt, pjusket udseende.

Og naturligvis kan de også bruges indendøre…


Kærlig julehilsner fra Katinka

8 kommentarer:

 1. Hej Katinka.

  Jeg har for relativt nyligt opdaget din blog og vil mene jeg har kigget det meste igennem. Helt fra start! Det er først og fremmest dine indslag om planter, bede, konstruktioner og dine tanker om disse der fanger mig ( fra dine haver).
  Dette er dog udelukkende baseret på interesse, mit pyntegen er desværre ikke så veludviklet som dit. Ville dog ønske det var, du laver mange smukke ting og helt i min smag!
  Selvom jeg foretrækker de "blomstrende" indslag vil jeg gerne lade dig vide at det er en udsøgt fornøjelse at kigge/læse med, uanset emnet. Du har et sprog der på mig virker poetisk, men dejligt jordnært, vidunderlige billeder der altid er vedkommende og smukt beskåret. Jeg glæder mig som en gal til det begynder at grønnes ude i dine haver, i forventning om flere berusende blomsterindlæg ;-).

  Mvh. Gitte

  PS: læste om din gamle hvide pæon som du ikke turde flytte, står den stadig samme sted? Ellers har jeg nemlig prøvet det nogle gange, med gamle kæmper.

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Gitte.

   Ta for dine skønne ord, som du ikke aner hvor glad jeg blev for! Sidder her med diskusprolaps og kæmper mig til skærmen for at få lidt produktivt ind i tilværelsen, og så får jeg sådan en kommentar, som i dén grad giver min skrive og fortællerlyste et boost! Tak fordi du tager dig tid til at gennemgå indlæg og også give mig respons på dem!
   Mht pæon, så står den hvor den heletiden har stået, da jeg endnu ikke har turde sætte spaden under den - og lige nu er jeg ikke i stand til noget i haven overhovedet...udover at pynte lidt op. Så har du tips, så tager jeg imod med kyshånd!

   Mange julehilsner fra Katinka

   Slet
  2. Øv, træls med ryggen :-(. Men jeg er glad for du synes om mit input.
   Jeg er siden efteråret begyndt at læse en masse haveblogs og kan godt se at I skriver at kommentarer giver ny energi. På trods af dette skriver jeg sjældent kommentarer, kun hvis jeg virkelig har noget at sige og en anden ikke allerede har sagt det samme. Men så går jeg også all in ;-).
   Mht pæoner overtog jeg for 10 år siden et nedlagt landbrug efter en 93årig (!) havetosse. Der var blandt andet fire kæmpe store pæoner og en bonderose. Gravede en pæon op (fyldte en hel trillebør og jeg kunne ikke selv løfte klumpen) kløvede den ( ja, med økse og mukkert!) i 5 store stykker og plantede den igen (sidst i oktober). Sommeren efter blomstrede alle stykkerne! Har siden været så heldig at overtage flere fra venner og bekendte samt flyttet og delt mine egne. Jeg har aldrig prøvet at de ikke blomstrer året efter. Heldet følger den tossede!
   Jeg tror at det vigtigste er at dele pæonen i forbindelse med flytning, ihvertfald hvis det er en gammel etableret plante. Det stimulerer nyvækst. Dernæst plantehøjde, jeg planter altid i oktober/november og aldrig dybere end at de røde nye skud ikke dækkes til. I den forbindelse tager jeg også højde for at jorden synker efter plantning. Om foråret er det vigtigt at vande hvis der ikke er godt med fugt i jorden, fuldstændig som man ville gøre med roser. Ellers tørrer knopperne simpelthen ud og falder af helt fra start. Ovenstående er vigtigst (og faktisk ret nemt) men herudover kan de godt lide en ok drænet jord, gerne lidt kalk. Langt svar, I know, men jeg har altså været rigtig heldig med mine, så noget må jeg gøre rigtigt ;).

   Knus og julehilsner

   Gitte

   Slet
  3. Kære Gitte. Både tak for kommentar og råd...vil helt sikkert vende tilbage til dine pæontips, hvis jeg i efteråret tør grave den gamle knold op;0).... Mange tak for rådene!!! Sikker på at hverken de eller du er tossede;0)
   Og så glædelig jul til dig og dine.
   Varme julehilsner fra Katinka

   Slet
 2. Fin ide. Jeg er også ret vild med lav og med kobbertråd omkring bliver kuglerne super elegante. Tak for inspirationen!

  /Birgitte

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Birgitte...og så må jeg igen afsløre, at de er temmelig hurtige at lave...;0)

   Mange julehilsner fra Katinka

   Slet
 3. Kære Katinka En vidunderlig udendørs julepynt. Lav det er så smukt! Jule kram Tina

  SvarSlet
 4. Tak Tina!! Ja jeg er også ret begejstret for lav...både dens farve og pjuskede væsen:0)
  Varme julehilsner fra Katinka

  SvarSlet

Kommentar bliver læst med interesse og glæde - og jeg vil være dig taknemmelig for, at du tog dig tiden.

Kærlig hilsen Katinka