torsdag den 21. maj 2015

KOMMUNALT MOD OG FORNUFT



Sjusket vil nogle mene, poetisk vil andre sukke, fornuftigt vil jeg påstå.

Hvad taler jeg om? 

At man i flere parkområder i Rudersdal Kommune har valgt at sænke plejeniveauet og lade områder få en mere naturlig og varieret karakter. 

Et farvel til magtdemonstration over naturen og armlægning med den gængse opfattelse af, hvordan store offentlige områder skal præsenterer sig. Interessant vinkel - og fint i tråd med, at man heller ikke må bruge sprøjtegifte på kommunale områder. 

Det er da sund fornuft, som man kun kan bifalde. 

Grønne tiltag i Rudersdal Kommune




Bæredygtig park i Nordsjælland
Og selvom jeg også har nydt de store, velholdte parkplæner, så må jeg indrømme, at jeg synes de langhårede områder giver mening og har charme. 

Mere bæredygtighed, rigere dyreliv og sikkert også sparede ressourcer.

Her bor vi ned til en lille sø omkranset af beplantning og store, skrånende græsarealer med nu blandet vegetation. I græsset blev der i efteråret lagt anseelige mængder forårsløg i form af narcisser, og det giver nu et intet mindre end fortryllende syn. Hvide narcisser som væver sig imellem gule smørblomster og mælkebøtter - se det er et syn, som får selv en pollenallergiker som jeg til at smile.

Det naturlige look er da ikke så tosset! 

Bæredygtige parker i Birkerød


Samtidig er der opsat insekthotel og fuglekasser i området og dyrelivet bliver mere og mere spændende som tiden går. Nu er også gæs flyttet til søen og flere par viser nu stolt deres gæslinger frem i solen, så de ligesom ællingerne kan få beundrende suk med på vejen.

Smukt og fint - og i mine øjne ren fornuft.


Dyreliv ved Langedammen






Tak til dem som tør tage sådanne beslutninger med det brok det utvivlsomt medfører…for det her giver jo mening, synes jeg. 

Naturen er jo smuk - også når den er...naturlig.


Kærlig hilsen Katinka


Bæredygtige parker i Rudersdal Kommune

8 kommentarer:

  1. helt enig.... Vi skal værne om vores natur :)

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, og ikke mindst miljøet... :0)

      Dejlig dag fra Katinka

      Slet
  2. Hvor er det dejligt at kommunerne tar den miljørigtige drejning til glæde for os og naturen. I Helsingør kommune hvor jeg bor, er det blevet forbudt at bruge Round up. Og grøftekanter bliver kun slået efter græs og blomster har smidt frø.
    HK Rose

    SvarSlet
    Svar
    1. Helt enig Rose.

      Jeg bifalder holdningsskiftet og tænker, at der er så meget her i verden, der er vigtigere end total kontrol over offentlige, grønne områder:0). Men selvfølgelig kræver det et markant holdningsskifte og mod til at stå imod en fastgroet forståelse for, hvordan områderne skal plejes. Men når man ser den tiltagende variation i plante- og dyreliv, så synes jeg logikken er slående:0)

      Kh Katinka

      Slet
  3. Nu er dette jo ikke RIGTIG natur...for lur mig om ikke der bliver grebet ind hvis der kommer for mange tidsler, brændenælder og andre "uønskede" - men naturligt forekommende - planter som trær og buske. Men det er rigtigt godt, at der skubbes til hvad et grønt område kan være for at give nydelse og rekreation. Og der er ingen tvivl om mangfoldigheden i dyrelivet bliver MEGET større.

    Faktisk tror jeg også at de meget tæmmede og plejede områder vil vinde - simpelthen fordi kontrasten bliver så meget større. Så - mere af det!

    Hilsen Henrik Havehjerne

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Henrik.

      Områderne får ikke lov til at klare sig selv, og græsset bliver slået 1-2 gange årligt alt efter vedtagede plejeniveau. Det skal jo fortsat være grønne, rekreative lommer og ikke springe i skov. Dog tages der hensyn til frøkastning og nedvisning, så planterne får bedt mulige betingelser for at trives og skabe varierende oplevelser. Man har en klar nul-tolerence mod bjørneklo, men der gør jo blot, at områderne trods højt græs og ujævn overflade stadig vil være til at færdes i:0) Desuden er det ikke alle parker der har dette lave plejeniveau, men naturnære områder, hvor kontrasten til "den rigtige natur" bliver en glidende overgang. Der er jo forskel på hvilken kontekst parkerne ligger i, og midt inde i en by vil højt græs måske forekomme uacceptabelt sjusket og skabe røre, tænker jeg?

      Så det er jo en ny måde at tænke parker på, og helt i modstrid med datidens "græsset må ikke betrædes"-skilte, som jeg altid har undret mig over...

      Jeg synes disse tiltag giver så meget mening - kvas omdannes til muld i parkernes hjørner i stedet for transport til genbrugsstationer, dyreliv får mulighed for at opstå og trives, børnene lærer at udeliv er mere end velholdte grusstier, green-klippede plæner og roser stående i ørkenjord - for at sætte det på spidsen. Og sidst men ikke mindst ..man sparer sikkert både kommunekassen og miljøet for unødig belastning. Det er da fornuft:0)

      Så nej dette er ikke "rigtig" natur, men bæredygtige tiltag som giver områder et mere naturligt udtryk fyldt med summende og pippende dyreliv..og massevis af oplevelser.

      Mange havehilsner fra Katinka

      Slet
  4. Det er en tankegang som jeg bifalder i højeste grad. Plejede græsarealer hvor der anvendes væksthæmmende hormoner og gift til at holde græsset nede og frit fra ukrudt har vi helt sikkert rigeligt af i de store golfområder.
    Skønne og romantiske billeder du har fanget Katinka :-)

    SvarSlet
  5. Tak Lisbeth - og jeg kan ikke være mere enig! Ud med giften og ind med ren natur!

    Mange hilsner fra Katinka

    SvarSlet

Kommentar bliver læst med interesse og glæde - og jeg vil være dig taknemmelig for, at du tog dig tiden.

Kærlig hilsen Katinka