onsdag den 7. januar 2015

HJÆLP ØNSKES TIL "OPSKRIFT" PÅ VANDBASSIN


Januar er for mig en måned, hvor havedrømmene næsten gør mig ør. Jeg havde ellers troet, at i år ville jeg slippe, men alligevel ligger jeg søvnløs og spekulerer og drømmer om næste skridt i haven. Og jeg drømmer om vand!

Vi har et område helt op ad terrassen, som jeg nu vil tage kampen op imod (illustreret med inderste røde cirkel - yderste er område der evt kan komme i spil...).Stedet har siden vi overtog huset (og sikkert og vist i adskillige år inden) været et område med krat, kvas og ukrudt. Sådanne dyrevenlige områder er nu etableret andre steder i haven, så nu kan jeg med ro i sindet tilbageerobre dette stykke jord og skabe mere oplevelsesrige haveoplevelser nær dette væsentlige opholdssted i haven. Men sted er yderst ukrudtsramt,, så derfor overvejer jeg meget at støbe et betonbassin med høje, brede kanter op ad terrassen i stedet for at etablere bed hele vejen. 

Jeg ved bare ikke hvordan jeg skal lave sådan et vandbassin, for det er umuligt at finde en god (og nogenlunde ligetil) opskrift på nettet eller på biblioteket. Har søgt efter den Anne Just har brugt i Haven i Hune, men kan desværre ikke finde den. 

Så min bøn er: Findes der nogle ude i havelandet som ligger inde med en “opskrift” på havebassiner i beton? Og må jeg høre om den?

Jeg forestiller mig lige nu et bassin på ca 120x150 cm med en dybde/højde på 30-50 cm..men endnu er mine overvejelser så meget i startfasen, at jeg ikke engang kan smide en skitse på bloggen…

Så jeg vil være uendelig glad for lidt hjælp nu, så jeg får klarhed over hvor omstændigt (læs: håbløst) mit projekt er…


Kærlig hilsen Katinka

17 kommentarer:

 1. Spændende idé - jeg kan desværre ikke hjælpe dig Katinka. Jeg mener heller ikke, jeg er stødt på nogle blogge, hvor de har det, du søger. Håber at nogen melder sig.
  Kh Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er der heldigvis, men tak fordi du skrev:0)
   Kh Katinka

   Slet
 2. IBF (ibf.dk) har nogle fuldstændige fantastiske spejlbassiner, som min have og jeg ønsker os:)
  Det mindste er 140x180 cm og det er måske ikke helt det du søger mht. vanddybde, men det er lige hvad jeg kender til.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for tippet. Det vil jeg checke ud af ren nysgerrighed:0)
   Mange havehilsner fra Katinka

   Slet
 3. Vi har to støbte bassiner på vores terrasse, som vi lavede i 2013. Hvis du går ind på vores blog og finder indlægget fra aug. 2013 "Støbning af vandkar" kan du se, hvordan vi har lavet vores..

  Du er velkommen til at spørge, hvis du er tvivl om noget, og vi vil svare efter bedste evne!

  Jeg tror også, jeg har Anne Justs opskrift på havebassiner, som er lavet i pudsede lecablokke, men jeg synes, de er for klodsede, hvis bassinet ikke skal være så stort..

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Susanne - jeg skal snuse rundt i dinne indlæg så snart jeg har en halv time i aften:0)

   Mange havehilsner fra Katinka

   Slet
 4. Min bygnings og beton kyndige mand, nægter at lave et støbt basin i haven, da de næsten ikke er til at holde tætte, så i vores store basin har vi folie. Vi har også spejlbassinet i jern. Kender flere eksempler på støbte bassiner, der hvert år skal have tætning i form at diverse repretioner.
  Min erfaring er at spejlbassinet er det letteste at holde. Vores har smeden lavet på bestilling, for så kunne jeg få den størrelse jeg gerne ville have.
  Det bliver spændende hvad der kommer ud af din søvnløshed og drømme :-)
  Kærlig hilsen Anette

  SvarSlet
  Svar
  1. PS. du kunne også overveje en gammel vandpumpe med rindende vand og en balje, hvor vandet recirkulerer, det giver sådan en herlig lyd.

   Slet
  2. Tak for dine råd Anette. Jeg grubler stadig, for tanken var et bassin med så brede kanter, at der kan stå planter der også...
   Og ja lyden af vand er vidunderlig - vi kar mini-refugium, som vi kalder en plads i overgangen mellem gavlhave og baghave. Der er ro skabt af vandets klukken...så overvejer også hvordan vandet skal stå/løbe...
   Kærlige havehilsner fra Katinka

   Slet
 5. Godt nytt år Katinka!
  Spennende prosjekt du planlegger,men ingen hjelp å få av meg..dette kan jeg ingenting om.
  Ja,det er i disse måneder vi trenger drømmer..og planlegging:))

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Inger Marie - hyggeligt med kommentar også uden vand;0)
   Og ja det er nu hvor julen er ovre og lyset kommer igen, at i hvert fald mine havedrømme altid blusser op. Skønt med denne tid, som er lang nok til, at jeg grundigt kan overveje mine projekter;0)
   Mange havehilsner fra Katinka

   Slet
 6. Hej Katinka. Jeg vil også melde mig i rækken med samme synspunkt og Anette. Det er muligt at lave et bassin i ren beton. Jeg har en fin bog på fransk herom, men arbejdet er meget omfattende, og som du måske bemærker så tømme næsten alle offentlige beton/sten bassiner om vinteren for at forebygge frostskader. Du skal lave et frostfrit fundament, under dette skal der være et godt drænlag og stabilgrus. Bassinet laves i ca. 10 cm tyk armeret beton. Når bassinet er støbt og hærdet. Skal du male det med vandglas for at gøre det helt tæt. Reelt skal du følge samme fremgang som en udendørs svømmingpool. Jeg vil gerne dele med dig hvordan jeg kommer rundt om disse problemer i vores projekt. Skal bare lige have tegningerne på hånden. Ligger i Dk jeg i Fr.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det må du meget gerne Henrik - det vil jeg VIRKELIG sætte stor pris på!!

   Mange havehilsner fra Katinka

   Slet
 7. Samme synspunkt som Anette og hendes mand

  SvarSlet
 8. Jeg har beskrivelse af betonbassinet fra Haven i Hune. Vil gerne scanne og sende til dig, men det må lige vente til efter søndag - min printer og jeg er ikke lige på talefod disse dage!
  Jeg drømmer også om "rigtig" vand i haven, men kan ikke bestemme mig for hvordan stilen skal være. Nogle gange sværmer jeg for betonbassinet og andre gange en rislende kilde på natursten. Men pyt! En eller anden dag tager vi en beslutning og nu vil jeg spændt følge hvad du finder på. Måske kommer der en ide jeg kan stjæle!! ;o)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hi hi - jeg kender alt til vægelsind mht haveprojekter:0) Jeg vil MEGET gerne have den opskrift (kan du måske maile den til mig?) tak, og jeg vil kun blive glad, hvis jeg kommer frem til en løsning, som vil inspirerer dig:0)
   Mange havehilsner fra Katinka

   Slet
 9. Jeg vil meget gerne vide, hvad du besluttede dig for med hensyn til vandbassin. Jeg står selv for at vil anlægge et vandbassin, men jeg er helt på bar bund med hensyn til, hvordan jeg skal gribe sagen an. Jeg forestiller mig et bassin med rislende vand, der løber ned over nogle natursten. Men om jeg skal bruge beton, fiberdug eller støbt bassin kan jeg ikke finde ud af. Så jeg vil frygtelig gerne have nogle gode råd.
  Mange hilsener fra Mona

  SvarSlet

Kommentar bliver læst med interesse og glæde - og jeg vil være dig taknemmelig for, at du tog dig tiden.

Kærlig hilsen Katinka