mandag den 12. januar 2015

5 TIPS TIL EN INTERESSANT VINTERHAVE


I disse vintermåneder byder haverummene ofte hverken på megen skønhed eller mange timers ophold, men med lidt tricks kan haven også i denne tid blive dejlig at betragte - selv ved plusgrader og brune farver. Jeg har her samlet lidt råd til hvordan man kan få mere glæde af haven i vintermånederne - både ved pynt, dovenskab og opmærksomhed. Og ja selvfølgelig er haven mest vintersmuk i sneklæder, men disse tips hjælper også en regn-udfordret have til større herlighedsværdi.


5 TIPS TIL VINTERHAVEN:


1.  KLIP IKKE STAUDERNE NED 

Fantastisk når dovenskab betaler sig. Og der er både til gavn for planternes trivsel og havens udtryk at lade saksen hvile i efteråret, og lade planterne stå visne i haven. På den måde hindrer man fugt i at trænge ned gennem stilkene samtidigt med, at bede beholder noget højde og volumen. Resultatet bliver bedst, hvis man i bedene har stauder med forskellig struktur og højde, så det kan betale sig at overveje sit plantevalg nøje, også af denne grund. 

Og så er stauderne med snedrys altså helt uimodståelige…

2. LYS, LYS, LYS

Ligesom vi i denne mørke tid tænder lys inde, så er effekten stor, hvis vi også tager os tid til at tænde lys ude. Det kan både være juletræskæderne vi lader hænge, men også levende lys i lanterner, fakler og bålfade.

Virker havens linjer udflydende, kan de strammes op og forstærkes ved at sætte lys på rækker, som markerer linjer og overgange. Og pludselig bliver haven igen interesant at beskue indefra, så have og bolig igen interagerer.


3. SKAB HAVERUM SOM SES INDEFRA

Det er væsentligt når haven opbygges, at man overvejer hvor stor del af året haven primært opleves gennem boligens vinduer. Derfor er det vigtigt at overveje udsigten indefra og i disse indemåneder tilføre haven oplevelser, som netop er synlige, når man går rundt i hjemmet.

Et eksempel herfra er udsigten fra husets gavlvindue. Den var tidligere blot kigget mod et algeramt og skævt præfabrikeret hegn uden hverken charme eller personlighed. Nu har vi bygget et sort plankeværk og sat både lang bordplade (3 brædder) og hylde op, så pynt og opstillinger også kan ses indefra. Det giver spændende oplevelser at kunne kigge ud i haven og nyde årstidens sager - og så er det langt sjovere at tage sig tid til den slags sysler, når vi nu kan nyde det gennem vinduerne også.


4. DYR I HAVEN

Når man har dyr i haven må man partout derud og se til de små. Det kan lyde anstrengende og besværligt, men jeg må sige en ting; ofte virker vejret langt værre, når det betragtes indefra varmen af. Vi nyder at skulle lukke høns ind og ud - så kommer man udenfor og bevæger sig i haverummene uanset vejret. Og det er slet ikke så slemt - ikke engang med bare ben at lukke hønsene ud i -13 grader (…det føltes først urimeligt koldt, da jeg på tilbageturen kastede blik på termometer)

Så hip hip hurra for høns i haven - især fordi de idag har lagt de første to æg nogensinde!!!


5. FASTE RAMMER OG VÆGGE

Ingen tvivl - haven har lidt svært ved at holde form og volumen i vintertiden, men her er både de stedsegrønne buske og træer skønne hjælperer. Og har man ikke tålmodighed eller lyst til alene at skabe voksende vægge, så kan man finde byggemateriale og værktøj frem og på kort tid skabe overgange, rum og opdelinger. 

Her er vi begejstrede for samspillet mellem det byggede og det plantede - det passive og det aktive. Vi har flere byggede konstruktioner i haven...og planer om flere. En af fordelene ved disse er, at man kan lade klatreplanter indtage konstruktionerne og skabe frodighed om sommeren - og om vinteren forsvinder form og krop ikke, da konstruktionerne så står stærke tilbage. På den måde er havens opdeling også om vinteren intakt, og vælger man som her at male træværket sort, så står haven meget grafisk rem, når der kommer et drys sne.Så det kan godt betale sig, at give haven et vintereftersyn og skabe sjove oplevelser...også selvom man ikke står derude og nyder tiltagene i længere tid af gangen.

Kærlig hilsen Katinka

4 kommentarer:

 1. Her var fine tips illustrert med flotte bilder! Jeg liker så godt å se småfuglene, så jeg har hengt opp ulik fuglemat i mitt store kirsebærtre rett utenfor. Fint å kunne tenke nytt også når det gjelder vinterhagen! Hilsen Anne-Kristin

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja fuglemad kan også gøre haven mere spændende i denne tid. Jeg pynter op med røde æbler og bær allerede ved juletid, så haven bliver et lækkert spisekammer fra de vilde dyr også.
   Mange havehilsner fra Katinka

   Slet
 2. Hvor ER det bare nogle smukke høns!...og hvor herligt de endelig er begyndt at lægge æg :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Esther - ja SÅ skønt. Vil dog ikke give kompliment videre til dem, da de så utvivlsomt får flere nykker end de i forvejen har;0)
   Mange havehilsner fra Katinka

   Slet

Kommentar bliver læst med interesse og glæde - og jeg vil være dig taknemmelig for, at du tog dig tiden.

Kærlig hilsen Katinka