søndag den 12. oktober 2014

NY OVERGANG - NY INDGANG - NYT BEDLænge har jeg ærgret mig over overgangen fra forhaven til gavlhaven. Et udefinerbart, udvisket og overset område, som generede mit øje. En trist rest!

Heldigvis har denne sommer været fyldt op med byggeiver og saveglæde, så minsandten om ikke også dette lille sted har fået en make-over. Fået en identitet.

Tidligere var området blot et nedlagt bed (der hvor det man ikke lige vidste hvor skulle være røg hen) med bar jord og uafsluttede løsninger, men nu er der sket lidt. Igen er vi blevet reddet af trærester fra garagens lager og godt med sort træbeskyttelse, så området fremstår nu med enkel protal og sort ramme om nyt hævet bed.

Enkelt og simpelt, tænker jeg.

Derfor har vi også valgt en rolig, rund beplantning, da dette sted opleves mod gavlhavens sorte lister og blåblomstrende planter. Så hvis man ser bedkompositionen alene, vil man måske undres over de gennemgående runde former, men mod de sorte vægge med smalle lister tror jeg faktisk, at de runde former vil fremstå som fint og blødt modstykke til “baggrundstæppet”

Det der er kommet i jorden er:

1 kvalkved (for de runde blomster er underskønne - læs mere om moderplanter her)
2 runde buksbom (for tunge og gentagelse ud i haven)
1 hvid rose "Purity", flyttet fra nordfacaden (læs mere her)
1 hvid klematis (Huldine)
og så en bund af kæmpestenbræk


Planter med runde former


Måske du undrer dig over dette valg til bund, men jeg er faktisk ret betaget af disse kødfyldte og måske upoetiske blade med de smukke efterårsfarver. Overvejede også lammeøre eller hosta (havde besluttet det skulle være noget vi allerede havde i haven, som kunne flyttes hertil), men kæmpestenbræk med deres runde form, stedsegrønne blade og en højde på omtrent 30 cm passede bare bedst, syntes vi.


Sort konstruktion i haven mellem to haverum
På fotos mangler bunden af kæmpestenbræk og den ene af de to overliggere til portalen. Kæmpestenbræk er nu i jorden, mens jeg nok hellere må gå ud og få den anden overliggerne fikset nu...


I jorden har vi desuden lagt et væld af botaniske tulipaner ”Tulipa turkestanica” , tulipaner “Blue Parrot og prydsløg, så bedet bliver koblet på den lange blå “flod” ned gennem haven i foråret (glemt hvordan dette træk ser ud i foråret, så kan du se med her)

Glæder mig sådan til at det hele til næste år... og hvor er jeg glad for, at endnu en detalje er kommet på plads...er jo ikke tilhænger af løse ender...Kærlig hilsen fra Katinka


6 kommentarer:

 1. Det ser fantastisk ud og skønt plantevalg. Og dejligt at vinge en ting mere af på "to do" listen. Mange efterårshilsner fra Mette

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Mette - og ja skønt lige at nå sådan et haveprojekt i 11. time (så glemmer jeg lige lågen jeg også skulle have lavet dertil;0)). Ih, hvor er jeg spændt på at se det hele tage form til næste år...

   Dejlig dag fra Katinka

   Slet
 2. Det ser godt ud med portal og bed med afgrænsning. Det er så tilfredsstillende når man kommer et skridt nærmere med de ting man gerne vil have styr på :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak, og nemlig... Selvom min hjerne desværre laver projektforslag noget hurtigere end hænderne arbejder, så er det fantastisk at få klaret sådanne små projekter, som bare generede øjnene dagligt:0)
   Skøn dag fra Katinka

   Slet
 3. Jeg er også vild med Stenbræk, og forstår godt dit valg som bund. Det bliver spændende at se det nye bed blomstre næste sommer. Man bliver så dejligt glad inden i når man får afsluttet en opgave. Det ser flot ud :-)
  Kh Linda

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Linda - og ja den tilfredshed opvejer alle ømme lemmer og knækkede negle:0) Jeg er også meget spændt på det, men lykkelig over, at denne overskudsplads nu har fået lidt identitet at stå imod vinteren på;0)
   Kh Katinka

   Slet

Kommentar bliver læst med interesse og glæde - og jeg vil være dig taknemmelig for, at du tog dig tiden.

Kærlig hilsen Katinka