lørdag den 16. august 2014

KAN DU KENDE KATHOLT?


Få ord kan bringe barndomsminder frem som skikkelser og steder fra Astrid Lindgrens forunderlige historier. Katholt er nok et af de aller-allerbedste til denne disciplin, for hvem har ikke et særligt blødt punkt for Emil fra Lønneberg? 

Jeg har i hvert fald!

Og denne somme fik barndomsnostalgien fuldt blus med besøg i det Lindgrenske univers - vi har blandt andet set Bulderbys 3 gårde, kørt igennem Mariannelund og stået foran stuehuset på Katholt. Det sidste gav mig næsten kuldegysninger, og grænsen mellem fiktion og virkelighed svær at opretholde.


Emil fra Lønnebergs hus

Og Katholt, som gården nu har fået lov til at hedde, er netop stedet, hvor filmene om vildbassen Emil blev optaget i 70’erne. Skønne, skægge, gruopvækkende og ikke mindst opdragende historier, som jeg stadig elsker at gense og give videre til mine to "emiler".

Katholt ligner heldigvis sig selv - det fine rødmalede hovedhus med den gule hoveddør, snedkerboet, laderne og ikke mindst kig til Katholtsøen. Besøg barndommens Lønneberg

Besøg på stedet hvor Emil fra Lønneberg blev optaget
Karlehuset hvor Alfred boede, og Emils fine træmænd. Måske det ikke er sidste gang en skarnsstreg udtænkes i Katholt...?


Og selvom fornuften fortæller os, at Emil blot er en historie skabt af en fortryllende forfatter, ja så er det svært ikke at komme til at udbryde: ”Se, det var her Emil lukkede sin far inde på daset!”, “Her boede jo Alfred” og “Se, der har vi jo flagstangen…”


Kærlig hilsen 

Katinka

8 kommentarer:

 1. Nostalgi så det syder - dejligt gensyn

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, nogle gange er det bare det der skal til for at gøre sjælen varm og glad:0)
   Skøn aften fra Katinka

   Slet
 2. Hei! På norsk tv går denne serien igjen og igjen. Blir aldri lei. Ida som vekker døde høner til live og Emill som fanger Komandoran i ulvegraven + + +. Replikkene "Du och jag Alfred. Du och jag Emil", er en leveregel.
  Innmari morsomt å se dette. Så kan man innbille seg at det er virkelighet. For det er det. Anne

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, dét er det da - er det ikke??;0) Det føles i hvert fald sådan når man er der, og "Du och jag Alfred. Du och jag Emil" kan man næsten høre, når man kigger ned på et hjørne af Katholtsøen...og så har vi selv måtte gentage dette i vores egen version mange gange denne sommer, når vi har taget aftensvømmetur i vores sø:0) Det varmer så godt!
   Herlig aften fra Katinka

   Slet
 3. Hvor må det være skønt at kunne vise sine knægte netop det sted:-) Indbegrebet af utroligt mange gode stunder, som bare er genset mange gange, og altid fornøjeligt .

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, altid skønt at gense de historier, og så hyggeligt og fint at læse dem op også...og ja, det var faktisk helt gåsehudsfremkaldende for min følsomme sjæl at stå der på "Katholt" og opleve at fiktion og virkelighed selv i min voksne hjerne smeltede sammen:0)

   Dejlig aften fra Katinka

   Slet
 4. Dejlige minder også for dine drenge denne sommer:-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, de har virkelig fået oplevelser og også en endnu større lyst til at udforske både Astrid Lindgrens bøger, men også selve landet, som jeg også føler en stor tilknytning til. Herligt nu at høre den lille "synge svensk" mens han leger :0)

   Hyggelig aften fra Katinka

   Slet

Kommentar bliver læst med interesse og glæde - og jeg vil være dig taknemmelig for, at du tog dig tiden.

Kærlig hilsen Katinka