tirsdag den 17. juni 2014

MON DET KUN ER MINE ROSER DER SKRANTER?Det lune forår har været skønt, men har også udfordret roserne her i haven. Sygdomstegn som normalt først dukker frem i højsommeren slås jeg allerede med, og selvom jeg tålmodigt har været rundt med haveslangen, gødet efter skema og bruser med brændenældevand, ja så kniber det med rosenhelbredet en del steder i haven.


Bladlus myldrer frem, stråleplet laver farlige pletter og i det hele taget kunne man let få lyst til at opgive projektet, hvis ikke lige det var for disse underskønne og uundværlige blomster. De er jo det hele værd, tænker jeg!Legehus med klatreroseNaturligvis kunne jeg bare finde kemien frem, men her går jeg ikke længere end til sæbeopløsningen mod bladlys.


Har også overvejet råd om at sprøjte roserne med skummetmælk, men endnu er jeg ikke sprunget ud i det. Frygter lidt at hele haven kommer til at lugte af surmælksprodukt inden dagen er omme.


Er der nogle der har afprøvet dette råd?Lyserød klatrerose "New Dawn"

Lyserød duftende Austin-rose

Schneewitchen - en hvid klatrerose


Duftende historiske roser i haven
Rose på rugosa-rod


Men de er jo smukke de roser og trods skavanker blomstrer de lige nu overvældende smukt i haven. Så lad mig slutte med lidt fotos af nogle af havens dronninger.


Kærlig hilsen Katinka6 kommentarer:

 1. Ja de er smukke alligevel, og vi kan jo vælge kun at fokusere på selve blomsten, ligesom når vi tager billeder. Jeg har også lus og begyndende rosenstråleplet, desværre.
  Kh Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er lidt et hårdt år for de dejlige roser tænker jeg. Men ja, jeg prøver også alene at se på deres overdådige blomstring og fortrænge bladenes skavanker. For selvom jeg bander lidt over denne skranten, ja så holder jeg jo umådeligt meget af disse blomster:0)
   Kh Katinka

   Slet
 2. Du har bestemt lykkedes med at fotografere udenom de skrantende, for de er da dejlige.
  Lusene er jo glade for varmen og tørken, men jeg synes at jeg havde succes med brunsæbe og sprit på et tidsbunke. Der skal dog sprøjtes igen og igen og det er jeg ikke god til at overholde. Jeg har samme tanke om skummetmælk som dig og jeg hader sur mælk;o) Jeg har stråleplet på en enkelt rose, men har jo også besluttet at være giftfri så det må jeg leve med, tænker jeg.

  SvarSlet
  Svar
  1. der skulle stå tidspunkt og ikke tidsbunke;)))

   Slet
  2. Tak Lisbeth. Ja blomsterne er dejlige, men flere har triste blade. Pt har jeg kun sprøjtet iskoldt vand på bladlusene (og kvast dem), men ja opvaskemiddel og sprit er fundet frem. Men det der gentagende sprøjtearbejde er lidt tungt at overholde, synes jeg også.
   Men måske jeg alligevel skulle prøve med det mælkesjov (uha, vil kræve grundig rengøring af pumpe efterfølgende...) på planter længst væk i haven...måske det virker og slet ikke lugter så slemt?;0)
   Skøn dag fra Katinka

   Slet
 3. Hej Katinka. Roserne ser da ellers sunde ud på billederne! :-)
  Men, foråret var ret tørt, og varmen kom tidligt. Normalt bør man vande jorden igennem i Maj, men i år blev man nødt til det allerede i April, ikke mindst for at gødningen havde en chance for at blive vasket ned til rødderne. Jeg tror mange roser har sultet og tørstet i foråret i år.
  Jeg bruger organisk gødning inden jeg sætter granris i Juleferien, ca. små 2 håndfulde strøet rundt om rodhalsen og 2-4 håndfulde komposteret kogødning ovenpå. Når jeg fjerner granris i sidste halvdel af April, får de lige et par håndfulde organisk gødning igen, og først nu arbejder jeg det hele lidt ned i jorden. (5-10 cm) Organisk gødning forbedrer mikrolivet i jorden, og det betyder nok noget for rosens sundhed og optageevne eller noget...
  Efter første blomstring giver jeg en let udstrøning med kunstgødning, da det opløses meget hurtigere.
  Tidligere da jeg gødede forår-juli, fandt jeg ofte uopløst organisk gødning langt hen i efteråret, det skader ikke rødderne, men det får rosen til at vokse i for lang tid, så de friske stængler får frostskader om vinteren.
  Jeg tror faktisk jeg gøder en anelse for lidt, men roserne er generelt meget sunde.
  Jeg har 2-3 stk som får rosenstråleplet og som bliver ret bare hen på sommeren, men de fleste får blot lidt på blade som er for skyggede og alligevel bliver afstødt og gulner.
  I år har jeg haft problemer med nogle som har fået meldug, og jeg prøvede at sprøjte med padderokke afkog. (Havefolket har en artikel om dette afkog) Jeg syntes nu bladene blev noget bulede af det, og melduggen kom igen på de nye blade. Skummetmælk har jeg ikke prøvet. Jeg syntes det virker bedre at pille syge blade af og vasker hænder ofte så raske planter ikke bliver smittet.
  Rosenblade bliver ofte langt hurtigere syge når de er våde, ihvertfald kan jeg tydeligt se at blade jeg rammer ved vanding, får rosenstråleplet. Derfor bruser jeg heller ikke mod bladlus, jeg laver en ret fedtet sæbevand med krystalsæbe, og nuldrer/masserer skud/knopper med blandingen. Dels mases nogle lus, og dels klæber de øvrige fast til sæbevandet på fingrende. Jeg laver blandingen i en youghurtskål og skifter ofte, da der kommer mange lus ned i vandet.
  Da vi endelig fik regn omkring 1. Maj, troede jeg luseproblemet ville løse sig selv, men jeg tog fejl! Hold da op hvor havde jeg mange lus i roserne i midten af Maj! Jeg brugte 3-4 dage og 10-15 skåle sæbevand
  på at blive dem kvit! Så jeg har bestemt haft mine kvaler i rosenjunglen i år! :-D
  Ha en dejlig dag!
  Kh Alice

  SvarSlet

Kommentar bliver læst med interesse og glæde - og jeg vil være dig taknemmelig for, at du tog dig tiden.

Kærlig hilsen Katinka