tirsdag den 13. maj 2014

ER DU TIL VILDE SKÆRMBLOMSTER?


Mens haven svupper i vand og det kniber med mulighederne for at nyde og fotografere den, ja så har grøftekantsromantikken indfuldet sig derude.
I gavlhaven blomstrer det lille æbletræ ”Katinka” flankeret af blonderne fra vild kørvel.

Sødt, vildt og forårsromantisk, synes jeg...og bærer over med denne sukkertid i et haverum, hvor de romantiske toner ellers skulle være nedtonede.
Men sådan er det med haven. Når man inviterer vilde planter som kørvel indenfor, overhælder den med vand i stride strømme og ikke rigtigt gå derud med løftede pegefingrer, så styrer haverummene selv sine stemningsskift.


Jo, kørvel er høj og æbletræet i mini-format, så der vendes lidt op og ned på proportionerne i denne tid - og med udtrykket som er betragteligt mere vildt og grøftekantsagtigt end normalt i det ellers rolige haverum med sort træværk og blå blomster
Syrener står ved indgangen til haven og sender den sødeste spædsommerduft ind over gavlhavenOg helt fint med mig – skal nok få styr på sagerne snart igen – men lige nu nyder jeg en portion vild, romantisk havestemning i regnvejr...


Kærlig hilsen Katinka8 kommentarer:

 1. Hej
  Jeg inviterer ofte vilde blomster ind i haven ved at tage frø når vi går ture, men de fleste dukker op af sig selv.
  Jeg har også stor glæde af kørvel hvert år. Den er ikke så invasiv hos mig i lerjorden.
  For et par år siden såede jeg Kongekommen - men de selvsåede ikke så meget og er nu forsvundet. Den savner jeg lidt i bedene - udtrykket er lidt det samme som hos kørvel men den er lidt "finere" i løvet. Jeg må vist have fat på en ny frøpose af den.
  Hvis du er nysgerrig efter at se den - så er den her:
  http://irishaven.blogspot.no/2012/08/bedet-vokser.html
  http://irishaven.blogspot.no/2011/08/ikke-set-fr-i-min-have.html

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Berit.
   Dejlige indlæg - og nu er jeg med et endnu mere tilfreds med, at jeg faktisk har sået netop Kongekommen i år. De står nu og venter på at blive sluppet fri i bedene her. Uha de er også skønne. De blondeskærme kan noget - en sær blanding af vildskab og forfinethed, som jeg er fascineret af. Jeg har også forsøgt mig med kniplingeblomster i år...dejligt at disse kørvel ikke bliver årets sidste skærme i haven...

   Dejlig dag fra Katinka

   Slet
 2. Det ser flot ud med de vilde skærmplanter, men jeg tør ikke invitere dem indenfor, der er rigeligt at fjerne i forvejen.
  Kh Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. He he;0) - kan godt følge dig, for de har jo mange flere kvm at holde styr på. Jeg river kørvel op hvor jeg synes det bliver for voldsomt, men nyder når den dukker frem uventede steder - og ikke mindst når den hæver sig over forhavens kampplads af hidsige planter...

   Kh Katinka

   Slet
 3. Smuk plante, som jeg længe har tænkt at forsøge mig med. Når det så er tid til at høste frø, har jeg bare ikke lige været forbi nogen.
  For første gang i år har den mørke Ravenswing skærmblomst sået sig selv i mine bede - det må den altså meget gerne.
  Hilsen Pia

  SvarSlet
  Svar
  1. Dét forstår jeg!!! Har aldrig stødt på den "live", men kunne godt drømme om denne mørkstænglede lækkerhed i haven...
   Og kørvel er kommet til som et på halvtørre skærme jeg plukkede fra år til bage og skynde mig at smide nonchalant i forhaven...vist det man kalder afslappet haveplanlægning;0)

   Mange havehilsner fra Katinka

   Slet
 4. Ville sådan ønske at min have var lidt mere vild-romantisk, syntes det er så flot. Men vi kan ikke få det hele altid. Syntes i hvert fald, at det ser smukt ud hos dig.
  Hilsen Heike

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Heike - og nej man kan ikke få alt, men når bede først er etablerede og lidt selvkørende, så er det ret let at supplere med lidt vildskab - så bliver stauderne ikke så let kørt over. Det er min teori - sammen med "kørvel pynter over skvalderkål";0)

   Mange havehilsner fra Katinka

   Slet

Kommentar bliver læst med interesse og glæde - og jeg vil være dig taknemmelig for, at du tog dig tiden.

Kærlig hilsen Katinka