lørdag den 11. januar 2014

TYVERISIKRING KONTRA UGENERTE HAVERUM


Måske kender du til fornemmelsen af, at øjenbrynene kryber ned mod næsen, når man læser ”gode råd mod indbrud”. For et af de råd man oftest ser er, at jo mere åben og med indkig ens have er, jo bedre sikre man sig mod indbrud.

For mig er det et dilemma. Nej jeg ønsker på ingen vis ubudne gæster, men jeg ønsker heller ikke at bo på en mark, blot for at alle kan overvåge min grund, og holde øje med om nogle er på vej ind ad vinduet – karikeret sat op.
Og på den ene side ønsker jeg ikke at lade mig styre af bekymringer – på den anden side vil jeg heller ikke være rallende naiv.

Jeg er nok ikke ene om mine overvejelser.

Denne diskussion kom stærk i centrum i sommer, da vi påbegynde arbejdet med at gøre området af haven udfor husets gavl til et mere selvstændigt defineret haverum.
Jeg arbejder mod en overordnet haveplan med forskellige rummeligheder, men samtidig ramte fornuften mig – lukkede jeg dette område helt af for indkig, ville det så ikke samtidig blive en ugenert arbejdsplads for folk, som vi ikke selv byder indenfor?

Sikke jeg grublede.

Og som i så mange andre diskussioner her i livet, ja så er det ofte ikke i yderpunkterne, men i de blødere kompromiser, svaret er at finde.
Derfor gik vi i gang med at finde løsninger, som både giver en form for indkig, men samtidig også skærmer privatheden en del. Derfor valgte vi blandt andet at arbejde med filtrer, som for mig at se mestrer denne disciplin.

Og der findes ingen gylden regel for hvor grænsen mellem oplevelsen af åbent og lukket går. Det er en personlig sag for den enkelte, tænker jeg. Men når formen på filtret begynder at blive tydelig og ikke bare noget man uden overvejelse kigger igennem, ja så er man ved at være der.


Situationsplan med gavlhaven fremhævet:

Mod baghaven


Disse tanker har vi brugt da vi byggede overgangskonstruktionen mod baghaven, men siden den har en dybde og flere steder to lag gitre, så hjælper de hinanden til at skabe en synlig grænse, hvorved smallere lister kunne vælges. 

Og står man under gavlens vindue er konstruktionen skabt, så man netop her ikke er ret skjult af konstruktionen.


Gitterhegn set fra forhave mod gavlhave - skal have låge bygget senere på året


Mod forhaven er hegnet lavet af lidt kraftigere lister, da det står enkelt og mod forhavens mere offentlige karakter. Dog er det stadig ikke let at gemme sig bag.

Ikke behageligt at skulle overveje husets sikkerhed, men en del af vores virkelighed, som vi forholder os til.

Og ligesom så meget andet, så bliver sådanne dilemmaer hurtigt til spændende udfordringer – modstand som vækker kreativiteten.Illustration: Overvejelser om hvordan overgangskonstruktion forlænges mod havens kant (t.h. på illustration). Endnu hverken besluttet eller lavet - og rent faktisk skal vi først finde ud af om en af vores havedrømme her er mulig at realisere (...men det afklares forhåbentlig snart). Det påvirker nemlig løsningen meget direkte


Nu overvejer jeg bare hvordan sidste fase af gavlhavens vægge bedst muligt skal formes for at styrke haverummets selvstændige karakter uden det samtidig bliver for lukket.

Godt januar er en perfekt måde at lægge haveplaner i.

Skøn lørdag fra Katinka


5 kommentarer:

 1. Det ser flot ud, håber det hjælper.
  Kh Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Lisbeth - uha, der er i hvert fald kommet mere provathed over området, men forhåbentlig ikke så meget, at forsikringsselskaber vil betegne os som "håbløst uansvarlige";0)...

   Kh og hyggelig søndag fra Katinka

   Slet
 2. I kunne evt lave havelåger som væggene, men de kører på skinner ala stalddøre.
  Er I ikke hjemme kunne "havelågen" være åbne med frit indsigt og evt låst...er I hjemme kan I trække havelågen/væggen for for privat tid....

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg kan rigtigt godt lide tanken, da jeg har en forkærlighed for fleksible løsninger. Det har dog ikke været muligt her pga garagens udformning (og det ses jo ikke på tegningen...). Men dejligt med sådanne input!
   Dejlig dag fra Katinka

   Slet
 3. Jeg er vild med det lette udtryk de smalle lister giver. Jeg har ikke fundet dem i trykimprægneret træ. Hvad er dine lavet af?
  Skøn og inspirerende blog du har :-)
  Bedste havehilsner fra Christa

  SvarSlet

Kommentar bliver læst med interesse og glæde - og jeg vil være dig taknemmelig for, at du tog dig tiden.

Kærlig hilsen Katinka