mandag den 20. januar 2014

BAGHAVENS TRANSFORMATION TIL FRODIGT HAVERUM


ET FOTOGRAFISK TILBAGEBLIK
Selvom utålmodigheden kan ramme, når det gælder om at se resultatet af ens arbejde med at skabe haveoplevelser, ja så kan lidt surfing i billedarkiver vise hvor hurtigt haverum faktisk kan ændres.
Jeg sad netop og syntes, at det var en evighed siden, at haven lå hen som ren græsplæne, men en tur i arkiverne fik mig til at se med andre øjne på havens transformation.

Jøsses med grokraft og livsvilje den egentlig har udvist. I 2011 var haven bombet tilbage til ren græsplæne, da det store plantearbejde begyndte. Allerede samme sensommer havde Det Store Plænebed masser af oplevelser at byde på, og selvom det siden har været udsat på flere omrokkeringer og ændringer i udformning, ja så må jeg tage hatten af for, hvor meget de planter har kunne nå på så relativt kort tid.

Så her kommer et tilbageblik:
2010: Pga honningsvamp må hele haven ryddes og alt startes forfra...altså de få ting der må og ikke skal vente to år (læs historien her). Enkelte træer plantes dog i den forhåbentlig sygdomsfrie del af haven mod huset og pergola opsættes for at haven ikke bare ligger øde hen2011: Arbejdet med Det Store Plænebed påbegyndes i april. Massevis af stauder og roser plantes. Bedet er i begyndelsen nærmest dråbeformet. Allerede i sensommeren begynder planterne at fylde og tilføre haven interessante oplevelser

2012: Nu tager planterne fat. Et legehus er også blevet bygget og tilfører haven nye rumlige oplevelser. Bedet rettes op, så det nu får lige sider, der skråner mod huset og danner gennemgående bevægelseslinje hele vejen gennem baghaven


2013: I år er haven begyndt rigtigt at danne rumlige oplevelser med rumskabende hække og bede. Planter, buske og træer er begyndt at få "krop". Der kommer nu hele tiden nye tiltag til, for virkningerne vurderes løbende.

Kan godt se, at der alligevel er sket en del på ikke så frygtelig lang tid.


En dejlig huskekage til en som jeg, der gerne vil se resultater hurtigt. For de gør deres ypperste derude – det må jeg give dem.

Drømmedejlig dag fra Katinka

Du kan læse meget mere om havens tilblivelse og historie her

14 kommentarer:

 1. Til alt held kan man forholdsvis hurtigt få en have til at tage form, men sikke en skrækhistorie med de honningsvampe.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, den gav intenst arbejde og stadig mareridt om natten (og spejden rundt i området). Det var en stor dag, da to år var gået om vi kunne plante træer bagerst i haven igen...

   Dejlig dag fra Katinka

   Slet
 2. Der er nu ikke noget som før og efter billeder. Vi glemmer alt for hurtigt hvor bart der engang var i haven, og så er det jo godt med billeder og en blog, der kan huske os på det.
  Nu har jeg jo ikke fulgt med fra starten, da jeg først kom til blog land sidste år, men havde aldrig forstillet mig at din frodige have, har været så bar engang.
  Hilsen Heike

  SvarSlet
  Svar
  1. Nej vel - ufatteligt hvad de planter kan på kort tid:0). Må sige at det kniber med fotos fra den første tid - dengang var det een stor nedtur inden kampviljen sejrede. Nu efter bloggen er kommet til her for 1½ år siden snart, er jeg blevet nysgerrig på at se hvor hurtigt tingene kan ændres - og sådanne fotos er guld værd for arbejdslysten:0)

   SKØN dag fra Katinka

   Slet
 3. Sjovt at se forvandlingen, for det er da netop det, der er tale om : Forvandling - til det meget bedre :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Ulla - ja selvom det var en barsk oplevelse, så gav den også noget - nemlig kampen for en frodig have! At jeg ikke kunne tage have-lykken for givet, men skulle kæmpe for at skabe haverum for familien...og jeg synes den er blevet klasser bedre end før...men stadig masser der kan forbedres:0)

   Super dag fra Katinka

   Slet
 4. Skønt at se processen, elsker de tre sidste billeder.Hyggeligt.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Grethe - havde du skrevet det om de første havde jeg nok hængt lidt med hovedet;0). Det har været en sej kamp at opnå frodighed igen, men også lærerigt og udviklende så det forslår:0)

   Dejlig dag fra Katinka

   Slet
 5. Tak Katinka. Det er lige sådan et skub jeg trænger til. Jeg syntes det hele står lidt stille nu. som man nok aner på min blok. Men mon ikke når foråssolen titter frem, at der så kommer lidt mere energi i den vintertrætte krop igen. Det er en kæmpeforvandling din have har gennemgået. Jeg glæder mig til at se hvad der sker i år.
  Kh. Linda

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Linda.
   Denne tid er vist mest til drømme, men jeg har faktisk tænkt lidt på om du var gået helt i stå. Det ville jo være skrækkeligt!
   Forårssolen gør så meget ved energien, så jeg glæder mig til om et par måneder at få gang i haveprojekterne igen og tage næste skridt:0)

   Skøn dag og KH Katinka

   Slet
 6. Eventyrlig forandring på tre år. Inspirende og eksemplarisk og kjempeflott!

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for dine søde ord som varmer helt ind i havehjertet her:0)
   Skøn dag fra Katinka

   Slet
 7. Jeg elsker før- og efterbilleder. Det er så fantastisk at se, hvor meget de planter kan performe på ganske kort tid. Dejlig have :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak:0) - Og ja de planter kan noget i en fart...godt at huske sig selv på i en gold tid, tænker jeg:0)

   Hyggelig dag fra Katinka

   Slet

Kommentar bliver læst med interesse og glæde - og jeg vil være dig taknemmelig for, at du tog dig tiden.

Kærlig hilsen Katinka