onsdag den 18. september 2013

HOSTA – EN UNDERSPILLET MAJESTÆT


Hvem kan skabe ro i kaos? Tiltrække sig opmærksomhed uden at råbe op? Hæve sig beskyttende over sine fæller og samtidig bestemt skygge for dem? 

Det kan hosta-familien.


Broget hosta sammen med blandt andet geranium, hortensia "Annabelle", magnolia og phlox.


Og jeg er meget begejstret for denne plantegruppe. De store blade skaber grønne pauser i bedene og giver frodighed og storhed til haven. Især i det lave sensommerlys kan de rigtigt stråle og deres skønne bladformer og overflader tone frem.

Denne to-farvede er jeg meget glad for, selvom broget løv kan være lidt af en øvelse, mener jeg. En balancegang for ikke at se for kunstige ud... Denne holder sig dog på den fornuftige side, synes jeg.

Men det er også nu de skal nydes, for ligeså skønne disse bladplanter er i det sene forår og i sommeren, ligeså slimede og triste er de når frosten kommer.


Dejlig dag fra Katinka 


12 kommentarer:

 1. Jeg vil give dig ret m.h.t. hosta.Det er et fint eksemplar du viser,-du er måske så heldig at du kan have dem i fred for snegle?
  Vores hosta ser noget flossede ud!
  God dag!
  Lise

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja Lise - de er ikke så plagede. Har også med vilje valgt sorter der ikke burde være på sneglenes favorit-liste, men man ved aldrig med de sataner.

   Jeg havde sidste år indlæg om sorter der som sneglene ikke er så vilde med. Det kan du finde her:
   http://www.plantebegejstring.com/2012/09/hosta-og-drbersneglene-liste-over.html

   Men de dyr er utilregnelig. I år er det lupinerne de har kastet sig over, så måske også derfor hosta'er står uden bidmærker.

   Dejlig dag fra Katinka

   Slet
 2. Hosta er vakre planter, det er helt sikkert! :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, de er solide og gode uden at larme;0)

   Skøn dag fra Katinka

   Slet
 3. vakre ja :) og uundværlige, især i et skovbed.
  Kh Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, vel uundværlige næsten over alt synes jeg...især hvis man går uden om de mest "kunstneriske", som hurtigt bliver for kunstige i mine øjne...

   Kh og dejlig dag fra Katinka

   Slet
 4. Den ser fin ud. Det undrer mig lidt, for i vores have bliver de hvidbrogede hurtigt kedelige at se på.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg har kun denne der er broget og den står virkelig pænt. Kan dog ikke huske sorten, da jeg bare faldt for den og ikke skelede til navnesedlen, må jeg tilså.

   Skøn dag fra Katinka

   Slet
 5. Hej Katinka.Jeg eeeeelsker hosta og har rigtig mange i min have.Jeg har 8 forskellige.......fra bitte små til Big Daddy.Har foræret væk til hele nabolaget og alle vennerne.Skøn plante som jeg kun kan sige noget godt om.God aften Knus Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Sikke heldige naboer du har!!! Jeg har dog arvet en del syrligt grønne fra nogle venner, som overtog en have proppet med hosta. Skønt, for jeg hjælper gerne med deling, når man kan få bilen fuld at skønne planter;0)
   Jeg har 5-6 forskellige sorter - flere blågrønne, da snegle ikke skulle være så pjattede med disse, samt denne enkelte brogede. Men skønne planter som kun genere mig, når de slimer til i frosten...

   Knus fra Katinka

   Slet
 6. For år tilbage, synes jeg det var de mest kedelige planter, men heldigvis ændrer man smag og nu har de vundet indpas i min have - og også i krukker!

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg sidder og nikker genkendende til følelsen. Syntes tidligere de var charmeforladte og dybt poesiløse, men det var nok mest deres slatenhed om efteråret der fik mig til at synes sådan, samt et uopfyldt blomsterbehov. Så fik jeg etableret en masse blomster og så kom behovet for pauser og her er hosta genial.
   Jeg har haft flere i krukker, men de er alle blevet plantet ud i en hurtig vending hvor der var et hul....hm, jeg må have fat i nogle til krukkerne igen.

   Skøn aften fra Katinka

   Slet

Kommentar bliver læst med interesse og glæde - og jeg vil være dig taknemmelig for, at du tog dig tiden.

Kærlig hilsen Katinka