lørdag den 28. september 2013

DEN SIDSTE OG DEN FØRSTE


Afsked er svær, især med en som man har kær og som på mange måder var indbegrebet af ens familie.  Det gør ondt at miste – også selvom tab hverken er tragisk eller urimeligt.
Denne buket er bundet til et sidste farvel. En bårebuket. Aldrig før har jeg kreeret en sådan. Flere gange har jeg haft æren af at binde brudebuketter, men sådan en til afsked var første gang i torsdags. 
Men ret sikkert bliver det ikke den sidste, for de tanker og følelser jeg kunne lægge i den virkede så rigtige. En dejlig indholdsdiskussion med det familiemedlem, som har forladt os. 

En farverig, sprudlende, varm og energisk person. Et livstykke fyldt med hurtige bemærkninger og glimt i øjet. 

Min mormors lillebror. 
Min mors kære onkel.
Og selvom dette emne kan virke hårdt - måske ligefrem upassende - så har jeg valgt at skrive om det, da vi med bårebuketten traf et valg: 

Jeg brugte havens blomster, bær og blade til en sæsonbaseret buket. 

Pengene vi sparede, sendte vi til mennesker på flugt i Syrien.

Buketten blev meget personlig og fyldt med en masse varme tanker. Farverne blev glødende og strålende, som jeg synes passer til afdødes væsen.

Desuden er den fyldt med bær og småfrugter, som fugle forhåbentlig nu guffer i sig på fællesgraven.

Synes det blev et rigtigt valg. Jeg ved godt, at det ikke er alle, der har mulighed for at lave sådan en buket, men de der har, vil jeg opfordre til at gøre det samme, når de en dag står i samme situation.

Jeg ved, at det er blevet en tendens, at mennesker på forhånd frabeder sig at penge bliver brugt på bårebuketter og i stedet sendes til nødlidende... Fin tanke, men afsked uden blomster ville for mig ikke være til at bære. Vil være for hårdt, nøgternt og goldt.

Så beslutningen om selv at binde buketten af havens blomster er jeg meget glad for. Håber jeg en dag vil blive ført min sidste rejse omgivet af et væld af personlige buketter. Gerne mens en dejligt masse penge strømmer mod verdens nødlidende, som sikkert også den dag vil være at finde. 
Desværre.

Håber mange vil kunne følge mine tanker…

Mange varme havehilsner - og undskyld det barske emne - fra Katinka

18 kommentarer:

 1. Rigtig fin buket fyldt med dine gode tanker og minder. En fantastisk idé at pengene i stedet bliver sendt til nødlidende i Syrien. Den er da også mere personlig en buket du selv har bundet.
  Jeg donerede blomster for nylig til en bårebuket til vores lille landsbys tidligere oldermand, hende der bandt buketten mente, at det lige var i hans stil. Her er et landsbylaug som han en gang var oldermand for.

  SvarSlet
  Svar
  1. Åh, hvor fint. Det er jo ikke for at tage arbejdet fra blomsterbindere, at jeg skrev sådan, men netop for at den sidste buket bliver i afdødes ånd. Synes det er vigtigt at det hele ikke bliver "stang-varer"
   Kh og god søndag fra Katinka

   Slet
 2. Smuk buket, fulgt af smukke ord og tanker! Selv den flotteste "rigtige, og dyrt købte" buket, kan ikke måle sig med de buketter der klippes fra haven, og bindes med tanker om og til modtageren. Jeg har idag fået æren af at binde en brudebuket, med har også enkelte gange bundet en bårebuket. Hvergang afleveret med indre glæde og taknemmelighed. God weekend fra Blomsterlyst

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak! Og netop de tanker og den personlige relation, som i mine øjne virker så rigtigt. Og for mig var det en fin måde mentalt at gøre sig klar til at sige farvel... Jeg havde for 2 år siden ønsket om at binde selv til min morfars bisættelse, men haven var ikke ligefrem leveringsdygtig, desværre...
   Dejlig søndag fra Katinka

   Slet
 3. Det er en meget fin buket med smukke tanker bundet ind i buketten :-) Og emnet er bestemt ikke upassende. Vi skal jo alle herfra på et tidspunkt. Det er et vilkår, vi alle har tilfælles og en del af livet. Knus

  SvarSlet
  Svar
  1. Du har ret Bente. Og jeg håber indlæg satte lidt tanker igang hos læseren om selv at træffe lidt anderledes valg, for jeg syntes selv det var en stærk og fin oplevelse. Og så hjalp den mig samtidig til at blive parat til ceremonien.

   Knus fra Katinka

   Slet
 4. Smuk, smuk buket og tankerne bag er fine.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak - følte mig lidt "nøgen" da jeg skrev det, men håber mit valg kunne inspirere lidt...

   Skøn søndag fra Katinka

   Slet
 5. Utrolig fin ide' , en personlig bårebukett som også gjenspeiler den avdødes liv..jeg synes virkelig det er en fin ting å ta tilbake gravferden nå som den på mange måter er blitt kommersiell..og gi pengene til trengende...

  SvarSlet
  Svar
  1. Vi er helt enige. Netop det kommercielle og "så gør vi sådan" har jeg svært ved i sådan en hudløs og sårbar situation, hvor ægte følelser og ærlighed i mine øjne skal funkle. Og jeg synes ærligt talt, at det er voldsomt så mange penge der bruges på buketter, der ikke får lov at blive selvstændigt bemærket...i mine øjne blev det bare så vigtigt at hjælpe de levende med pengene og hylde den afdøde med en personlig blomstrende hilsen.

   Smuk søndag fra Katinka

   Slet
 6. Kære Katinka

  Hvor er det dejligt, at du tør bevæge dig ud på det dybe vand! Jeg er særligt glad for dit indlæg, for sidste år i august mistede vi en veninde (mor til to mindre børn), og min datter på dengang 15 år gik i haven og kreerede den mest vidunderlige bårebuket (nærmere dekoration - hun havde lavet den på et stort stykke styropor beklædt med stanniol og den var helt dækket af blomster). Vi syntes, det var utroligt personligt, men vi kender ingen, der nogensinde havde gjort det, men det gør vi nu!

  Efterfølgende blev min datter spurgt, om hun ville hjælpe med at finde blomster til gravstedet, og vi har i fællesskab med vore små venner, deres far og mormor fået lavet et rigtigt dejligt mildested, hvor der er blomster fra de første juleroser til frosten kommer.

  Tanker fra muffyanette

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Anette.

   Hvor en det en smuk og rørende historie, som jeg har på fornemmelsen din datter vil bære i sig selv for altid fremover. Hun traf et modigt og personligt valg, som jeg synes er meget smukt... Og så må hun da være ganske dygtig til blomster også, tænker jeg...

   Mange varme hilsner og dejlig søndag fra Katinka

   NB. Mange gange tak for handskerne - glæder mig til at få brugt dem:0)

   Slet
  2. Det var så lidt - håber du og din skønne have vil få glæde af dem!

   Anette

   Slet
  3. Det var så lidt - håber du og din skønne have vil få glæde af dem!

   Anette

   Slet
 7. Smukke overvejelser og en dejlig, personlig buket. Jeg er helt enig :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er jeg glad for, for som sagt - selvom emnet er hårdt, så synes jeg også det er relevant...og så gav det mig sådan en ro i kroppen også af at vælge rigtigt.

   Dejlig dag fra Katinka

   Slet
 8. smuk personlig buket.... Kan ikke gøres bedre.
  Ha´ en dejlig dag.

  SvarSlet
 9. Tak for dine pæne ord! De varmer.
  Skøn aften fra Katinka

  SvarSlet

Kommentar bliver læst med interesse og glæde - og jeg vil være dig taknemmelig for, at du tog dig tiden.

Kærlig hilsen Katinka