mandag den 17. juni 2013

SØGER DET BLÅ


Og måske du kan hjælpe mig lidt?

Langsomt men sikkert har de blå farver fået taget et fast greb om haven. Skønne, luftige og elegante blomster, som får skabt en lethed i haven, som den ikke tidligere har haft.

Egentlig har jeg ikke tidligere efterstræbt. Fandt dem tidligere lidt kedelige og små-konservative, men nu er jeg have-moden til blå. Og jeg vil have mere! Mere!!

De har allerede fået lov at dominere flere bede og jeg kan ikke få nok af deres skønne måde at fange lyset på.

Vilde områder og de præcise bede i gavlhaven, som er ved at blive bygget op.


I haven går tiden primært med byggeprojekter og den nye gavlhave tager langsomt form. Her skal de blå toner give det sorte træværk (når det engang er færdigtmalet) en iltning. Jeg tror det bliver dejligt.

Langs hækken mod naboen får blå toner lov til at sno, væve og boltrer sig i de vilde områder. 

Katteurt, iris, storkenæb og indianermynte fylder sammen med kvan, baldrian og hosta godt ud.Men det store plænebed lurer jeg nu lidt på. Skal de blå ikke få lov for alvor at indtage dette og forvise en del af de varme, rosa nuancer? Jeg tror det! 
Tidselkugle og den underskønne geranie ”Mrs Kendall Clark” er allerede flyttet ind.

Men kender du en stjerneskærm i blålige toner (kold rosa, hvidblålig eller lignende), kan du så ikke give mig et hint og sortsnavn? Grubler og overvejer nemlig blålige ændringer.


Tror ikke vi når det i denne sommer, men det gode plante-efterår kunne være en mulighed...og drømme og planer kan jeg ikke få min hjerne til at holde op med at skabe. 

Jeg kan ikke få blåt nok - i hvert fald ikke lige nu.


8 kommentarer:

 1. Blåt er uundværligt efter min mening - i det hele taget er der ingen farver, jeg kan undvære i haven.Blålige astrantia tror jeg desværre, du får svært ved at opdrive. Med f.eks. campanula ville det være meget lettere.

  SvarSlet
 2. Stjerneskærm findes vist ikke i blå toner - men der er flere Mandstro typer der måske kan bruges.
  Jeg har kun russisk mandstro Eryngium planum - den er fin med sine høje svævende lysende blålilla grene over de andre stauder
  http://irishaven.blogspot.dk/2012/09/super-selv-saer.html
  Den selvsåer pænt meget - men kan fjernes
  Andre ideer jeg har afprøvet med succes er Blåmunke og Rasleblomst og masser af selvsående niegella.

  SvarSlet
  Svar
  1. p.s. dit indlæg 29/5 - den ukendte hvide er en Geranium Sylvaticum.

   Slet
 3. Blå lærkespore og blå germansk iris, se hos Irismarken, han har lige nu iris salg. Der findes mange forskellige blå storkenæb, det var lige, hvad jeg kunne komme på.
  Kh Lisbeth

  SvarSlet
 4. Blått, kanske Scuttelaria incana - Grå frossört - kan vara något? Agastache - Anisisop - finns ju också, men kan dra sig mot lila ibland. Blå isop - Hyssopus officinalis - är... blå. Jag hade tidigare (dog efter sträng vinter) flera blå agapanthus på friland, blev som ett blått hav...
  Ha det gott!
  /Katarina

  SvarSlet
 5. Tak for jeres søde, blå råd. Mange af disse har jeg heldigvis allerede, men mangler sådan en super-statist der vitterligt kan dække jorden. Har den rosa "Roma"-stjerneskærm, som jeg er en smule træt af, men den virker! Derfor håber jeg en blålig sort en dag spirrer frem:0). Har også en havebog med en blålig på forsiden - desværre er fotoet totalt farveforkert fandt jeg siden uf af (og bogen ikke anbefalelsesværdig i mine øjne).

  Men TAK for jeres råd mm - jeg vil lige huske dem også:0)

  Skøn, skøn aften og kærlig hilsen fra Katinka

  SvarSlet
 6. Hej Katinka
  Jeg faldt lige, lidt sent, over dit indlæg her - jeg må foreslå jakobstige, Polemonium. Den fåes i flere blå nuancer og med forskelligt løv. Den fåes såmænd også i hvid, lilla og andre farver, men nu var det blå, du søgte - Anne Mette

  SvarSlet

Kommentar bliver læst med interesse og glæde - og jeg vil være dig taknemmelig for, at du tog dig tiden.

Kærlig hilsen Katinka