fredag den 7. juni 2013

IRIS IRIS IRIS IRIS IRIS


Gentagelse af denne blomst, er i sandhed et overvældende og dejligt syn. Fotos er fra den svenske naturhave, hvor iris sibirica står i store områder af det ene ovale bed. Sikkert en komplet gængs sort, men skønne blå som himlen en sommerdag i Italien.

Smukke, grafiske og nøjsomme blomster står de her og vækker beundring. De er i årevis hverken blevet passet eller plejet, men klarer sig selv mellem lupinerne især.
Et overvældende syn, synes jeg.

Et lille drivhus er ved at blive vækket til live igen af min arbejdsomme far. Og køkkenhave er han ved at skabe rundt om det...


Og faktisk er iris ved at blive lidt af en yngling i mine øjne. Godt nok blomstrer de ikke voldsomt længe, men deres smalle, græsagtige blade er yderst effektfulde i bedene. Så jeg er sikker på, at der i fremtiden vil kunne gentages navnet ”Iris” endnu flere gange end i dag. Både herhjemme og i det svenske.


Jeg er så betaget af denne blomst.


7 kommentarer:

 1. Hej Katinga

  Din far ser ud til rigtig at hygge sig!
  Og ja - disse nærmest forvildede mængder af I. sibirica er imponerende:)

  Ha en dejlig dag!

  SvarSlet
 2. Kære Katinka.

  Et overvældende smukt skue. Må jeg spørge, hvilken jordtype, de dejlige blå herligheder vokser i? Og klarer de konkurrencen med naturgræsserne fint nok?

  Dejligt at høre, at din far går og hygger sig med at rode i jorden.

  Sverige er et pragtfuldt land.

  Hav en dejlig dag.

  De kærligste hilsner og tanker

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Tante Grøn.

   Ja selvfølgelig må du spørge! Det er en ret tør og rimelig sandet jord på dette sted. Umiddelbart vil jeg tro lidt mere muld ville græde de blå skønheder, men måske en dag vi når til lidt kærligpleje af planterne også. Har også langt billet ind på deling af disse, så min bestand af iris herhjemme kan blive udvidet.. Og de klarer sig storartet. Vil tro de har haft en fornuftig etableringsfase for år tilbage, hvor der er blevet luget omkring dem. Men de sidste nok 12 år minimum har de klaret sig selv. Det er også min spæde erfaring med iris, nemlig at de er ret seje i kampen mod andre...

   Mange kærlige hilser fra Katinka

   Slet
  2. Kære Katinka.

   Mange tak for svaret. Jeg er selv ved at lave et naturområde om til en slags "blomstereng" og har længe haft den sibiriske iris i tankerne til dette sted. Det glæder mig at høre, at jeres svenske skønheder klarer tør jord og genstridige naboer. Vi har samme forhold her, så nu går turen snart til planteskolen. Jo ældre jeg bliver, kommer jeg mere og mere til at holde af meget vilde haver.

   Ja, du må se at få en ordentlig luns med hjem til egen have. Iris sibirica elsker at blive delt.

   De kærligste hilsner og tanker

   Slet
  3. Kære Tante Grøn.
   Mistænkte dig nu også for at have dit vilde bed i tankerne (har jo nærstuderet fotos fra din skønne have). Boede du nærmere ville jeg med glæde hakke ordentlige stykker iris af til dig! Det er jeg sikker på ingen ville have ondt af...

   Tror du skal plante iris i ren, ny jord (gerne med avisforede sider). Har et indlæg på bloggen om det og ellers kommer der i morgen link i indlæg…tror jeg nok. For selvom de skønne blå kan klare udfordringer, så skader det vist ikke at give dem en mild velkomst. Det er i hvert fald min teori.
   Og du har helt ret – iris elsker at blive delt. Tør næsten ikke tænke på hvor tæt de svenske står i bedet efter utvivlsomt rigtig mange år uden spadesnit… samt hvor mange de kan blive til…
   Mange kærlige hilsner og dejlig sommeraften fra
   Katinka

   Slet
 3. Hej Katinka.Jeg er helt enig med dig.......de blå iris i store mængder er bare et pragtfuld skue.Har også lige vist dem.
  Dejligt med en far der er så flittig.
  Rigtig god weekend til dig knus Jette

  SvarSlet
 4. Iris sibirica er en fantastisk plante. Den får jeg ikke nok av. Anne

  SvarSlet

Kommentar bliver læst med interesse og glæde - og jeg vil være dig taknemmelig for, at du tog dig tiden.

Kærlig hilsen Katinka