lørdag den 15. juni 2013

HAVEPLAN – HVORDAN ANDEN DEL AF HAVEN ER TÆNKT.


OM AT SKABE RUMLIGE OPLEVELSER PÅ BEGRÆNSET PLADS.


Haveplanen er som udgangspunkt skabt med rumlige oplevelser for øje. At der i en nyplantet have kan skabes rumligheder og forskellige stemninger. En naturlig opdeling af haven ligger i bevægelseslinjen, som går fra låge til låge gennem baghaven og gavlhaven. Denne færdselsåre giver et langt og uhindret kig gennem en del af haven, mens rumlighederne på siderne ligger mere ugenerte hen. 

At linjen så afsluttes under en bue i hækken, indrammer kun yderligere trækket...
MOD PLÆNEN.
Som opdeling og rumskabende element mellem græsplæne og bevægelsen ligger det store plænebed. Jeg har her blot vist grundformen på det og ikke tegnet det ind, da former og farver bølger året igennem. Bedets tilspidsede form er valgt for at styrke fornemmelsen af et længere plænefelt end der reelt er tale om (læs mere i indlægget ”Haveplan – Hvordan delaf haven er tænkt. At diagnosticere haven”).  
Det skaber altså falskt perspektiv ved sin vinkling på modsatte side af gangen. Men det er haven jeg i dag omtaler vist ret upåvirket af.BØRNEHAVEN
Området hvor børnene har magten! 

Her står det lille, fotogene legehus og lader sig indhylde i frodigheden fra stauder, træer og klatreroser. Et skønt sted at opholde sig for store og små, men størrelserne er skabt i børnehøjde - her må vi voksne tilpasse os. 

Porten af hasselkæppe er omtrent 120 i højden, bord/bænk-arrangementet er til børn og selvom huset godt kan give ly til middagslur for trætte voksne, ja så er det med bukkede ben.

Haven afgrænses af en bærhæk, som i år er begyndt rigtigt at blive tæt og bærende. Ungerne elsker at studere bærenes langsomme modning – og spiser en del inden de rigtigt smager. 
Det kan være urimeligt svært at holde ventetiden ud! 
I området står også krukker og spande med rabarber, sommerblomster, krydderurter og andre lækre sager. Og så er der næsten altid gang i en eller anden eventyrlig leg i dette område - samt hurtigt i resten af haven også. Der er masser af steder til oplevelser og gemmesteder.


OVERGANGEN MELLEM BAGHAVE OG GAVLHAVE.
Denne er ved at blive skabt – en overgang der skal styrke oplevelsen af ruminddelinger i haven, samt indramme det lange kig igennem den. 
Sorte konstruktioner, hemmelige strøgtanker og masser af store, grønne blade.
Mere om det senere...


GAVLHAVEN
Her sker der virkeligt noget for tiden. Det gamle, grusomme hegn er en saga blot (har du glemt synet, så klik her), en nyt plankeværk i sortmalet lærk er blevet lavet og nu mangler det blot hylder og en bordplade af brædder. 

Sikke en forvandling. 

Sammenhængen i både højde, retning og farve mellem plankeværk og garagens facade giver en rolig baggrund for dette område af haven nu.
Det pynter usigeligt meget – også indefra stuens vindue mod dette område. 

Bordpladen vil skulle bruges til at lægge tøj sammen på, samt til at stille skønne planter, som så vil kunne ses fra stuen af (ligger ½ etage oppe, så herfra ser man ikke jordoverfladen).

Jeg ønsker at skabe en ugenert og gårdhaveagtig havestemning her – husets gullige teglfacade, de sorte flader på garagen og nu plankeværk, samt den flimrende fliterovergang skal styrke denne oplevelse. Intimitet, afslappet ro og læ for vinden. 
Her skal der snart være bølgende vasketøj igen, kopper med kaffe og fredelige stunder med udsigt til de bølgende blå bede indenfor stramme rammer. Her ønsker jeg nemlig, at udtrykket skal være nøjagtigt og præcist – den skødesløse charme passer bedre til områderne væk fra huset.


Bedet i blå nuancer langs husets gavl afbrydes af en siddeplads under vinduet. Det hvide hegn med tilsvarende låge er ved at være fortid, men een ting af gangen må jeg hele tiden sige til mig selv. Glæder mig dog til snart at bygge et sort stakit med smallere - men højere - lister. Tror det bliver en elegant ankomst til gavlhaven fra forhaven.


Ser frem til at kunne vise jer skønne og stemningsfulde fotos herfra. Skal bare lige have fjernet de sidste bunker og bygget bordpladen, så lover jeg de kommer.
Stolper er i trykimprægneret træ, så de kan først males til foråret, men nu er de her og overgangsbyggeriet er påbegyndt. Tagrende og nedløbsrør er dog ikke længere lysegrå, men sorte. Står og venter på den gamle egetræs-tønde igen placeres på stenene i hjørnet.


Skøn weekend fra Katinka 


2 kommentarer:

  1. Jeg vil glæde mig til stemningsfulde billeder fra gavlbedet. Din have lyder så velgennemtænkt. Vores har udviklet sig lidt på må og få med knopskyning; men alligevel synes jeg, vi har nogle gode varierede rum og områder.

    SvarSlet
  2. Dejligt at der er tanker bag din have og dens indretning. Må sige at jeg er yderst imponeret over hvor gennemtænkt det er.
    Specielt elsker jeg din børnehave. Det er yderst genialt og charmerende. Håber der kommer flere billeder derfra.

    Hilsen Heike

    SvarSlet

Kommentar bliver læst med interesse og glæde - og jeg vil være dig taknemmelig for, at du tog dig tiden.

Kærlig hilsen Katinka