tirsdag den 11. juni 2013

ET HEMMELIGT STAUDEPARADIS


Åndeløst smukt! Sådan vil jeg betegne dette sted. En for offentligheden ukendt have, som har en storhed og skønhed, der ikke findes mange af. Her er der plads til store armbevægelser, men samtidigt er bedene så velordnede, strukturerede og smukt afstemte, at det er tydeligt, at en sand staudemester er på spil.

Men hvem er mennesket bag disse bede? Ikke ejeren af huset, men faktisk naboen som er min særdeles dygtige tante. Hun har desværre ikke plads til bedene i sin egen have, men har i stedet allieret sig med sin (yderst heldige) nabo.
Haven er privat og ligger i Nordsjælland. Et dejligt sted omgivet af marker, hestefolde, nysgerrige høns og høj himmel. Og så med disse overdådige staudebede, som fuldstændigt overrumpler een, når man ser dem. Forbløffende frodigt på dette ret vindomsuste sted.

I årtier har min tante Margit skabt vidunderlige og overdådige staudebede. Planter er blevet flyttet fra sted til sted grundet forskellige omstændigheder, men er nu ved at slå rødder i naboens have et stykke væk fra hendes egen bolig. Jeg er målløs over denne kærlighed til blomster. Tænk at skabe sådan en masse skønhed et sted, som ikke er ens egen have, men det sted der nu er muligt at skabe overdådige blomsterbede i? Det er da sand skabertrang!

Bedene her er en blanding af stauder, buske og træer. For tiden er det især natvioler, der indtager hovedrollerne som de skønneste blomsterbrus. En helt særlig lys, kold rosa farve har hovedparten af disse. Jeg har ikke før stødt på den farve, men jeg kan fortælle een ting; den er mageløst skøn!

Området indeholder (udover en enorm og imponerende køkkenhave) 3 store bede, som snor sig om hinanden. Hvor mange kvm bede det drejer sig om tør jeg ikke spå om. Men mange - rigtig mange!

Det ene bed er hovedsageligt holdt i hvide og sartgule farver, et i de blårosa og et i rosa og mørke toner. Men der leges også med kontrasterne, så enkelte mere kongerøde stauder dukker op i grupper og de de blå toner væver sig ind i forskellige sammenhænge. Ikke larmende og tilfældigt, men modigt og dygtigt gjort!

Jeg bøjer mig i støvet for både staudeglæden, skabertrangen og evnen til at skabe smukke kombinationer med et på een gang styret og poetisk, viltert udseende.


Udover disse bede er et bed i røde, orange og gule farver ved at tage form på den anden side af laden. Placeret nær køkkenhaven og de to drivhuse. Så kan bedets farver buldre, brage og energioptimere her uden at tage pusten fra pastellerne. Whauu.


Så jeg vil vise jer et udpluk af dette fortryllende sted. Selvom bedene i virkeligheden er 400% skønnere og mere storslåede end jeg har formået at fotografere, så håber jeg, at I vil blive begejstret og betaget. Jeg synes nemlig, at denne underspillede staude-stjerne fortjener al ros og anerkendelse her i den blomstrende verden.

Dejlig solskinsdag fra Katinka


 


9 kommentarer:

 1. Ja det må være skabertrang ud og alle grænser.. Hold da fast, kan godt se skønheden.. Uhm..
  Hilsen Helle

  SvarSlet
 2. Imponerende! Det der ikke mindst imponerer mig er den frodighed hun har formået at skabe i juni. Det er helt klart en mangelvare i landliggerhaven. Hun må være meget, meget glad for have. Sikken heldig nabo.

  /Birgitte

  SvarSlet
 3. Det ser bare godt ud, sikke en frodighed.
  Med venlig hilsen
  Lene Jensen Nordjylland

  SvarSlet
 4. Hvor er det smukt og en utrolig dejlig, varm fortælling om din tante. Sådanne mennesker findes der heldigvis en del af.

  Tusind tak for kigget.

  SvarSlet
 5. Skøn lille ´historie´ du deler med os, og hvor ser det godt ud.

  SvarSlet
 6. Så fantastisk!..så hyggelig å lese om din tante..og for et herlig sted:)
  Takk for at vi fikk titte inn:))
  Ønsker deg fine sommerdager Katinka:))

  SvarSlet
 7. Hvor er det skønt og dejligt at hun gør så stort et arbejde!
  Men også rigtigt dejligt at have et sted hvor hun kan udfolde sin havebegejstring :)
  Smukke billeder :)

  SvarSlet
 8. Hej Katinka,
  Ja det er jo kæmpe flokke af Natvioler i en meget fin farve.
  Smuk, smuk.
  Din tante har en vidunderlig have. Skønne indlæg du laver på din blog.

  SvarSlet
 9. Hej Katinka.
  Virkelig flotte billeder. At passe en have er en god måde at stresse af efter arbejde, og når man har så dejlig blomster, så er det endnu bedre. På min blog www.skoenneliv.wordpress.com skriver jeg om livskvalitet, som dette netop er.

  SvarSlet

Kommentar bliver læst med interesse og glæde - og jeg vil være dig taknemmelig for, at du tog dig tiden.

Kærlig hilsen Katinka