mandag den 27. maj 2013

VÆR SAMMEN


Børnearbejde har en trist klang, mens kvalitetstid med familien straks lyder tiltalende. Her har jeg erkendt, at det både er nyttigt og hyggeligt at arbejde sammen med børnene. Jovist opgaver kan tage ekstra tid og ikke altid blive udført helt som ønsket, men fordelene er synlige – og afvigelser fra planen til at rette op på, (når det arbejdende folk vender ryggen til).

Især udenfor er de små hjælpende hænder meget energiske. Der knokles, spørges og prustes, så også drengene føler de gør nytte – og det er jo også sandheden. Måske der luges en staude i ny og næ, måske jord og sand får anden endestation end jeg havde forklaret det skulle have, og måske der graves huller hvor græsset havde pyntet. Men...oplevelsen af at gøre nytte og være sammen om en opgave tror jeg er en magisk følelse for drengene. De stråler og sveder – vælger selv om de vil lege eller hjælpe. Og er det havearbejdet der virker mest tillokkende, så bliver de ikke afvist. De får lov til at deltage med vejledning og opmuntrende ord, som de nu har lyst til .


Sophus på snart 3 år og Theodor på 6 år knokler sammen med morfar i haven i Sverige. Området er skovet og skal gerne snart blive til køkkenhave. Her er ikke så mange redskaber til børnehænder, men det holder ikke drengene tilbage... Det giver røde kinder, brede smil og tung nattesøvn.


Jeg ønsker, at de skal hygge sig med at hjælpe til, få en fornuftig forståelse for fællesskabet, samt respekt for deres omgivelser. Det skader intet. Tværtimod giver det praktiske arbejde dem en vigtig indsigt i arbejdet og giver dem følelsen af, at også de bidrager. 
Og så synes de tydeligvis, at det er ganske hyggeligt at arbejde side om side med de voksne.

Men det er lidt om at krydse fingrene i havehanskerne og håbe på det bedste – både for haven og børnehænder. De går nemlig til den de to. Derfor har vi også valgt, at de skal have både fornuftige havehansker og brugbare redskaber...samt at plaster altid skal være indenfor rækkevidde.


Og kommer der en fodbold i mellem dem og haveriven, ja så bliver havehanskerne øjeblikkeligt konverterede til målmandhansker. Heldigvis. For i mine øjne skal der være plads til legen også!

Og så er der ingen undskyldning for ikke at komme og passe mors have, når jeg engang om mange år sidder og udstikker ordre fra en gyngestol. Nu ved de jo hvordan det skal gøres.... 

Dejlig mandag fra Katinka

4 kommentarer:

 1. næh, hvor praktisk, at oplære de små til at passe pensionisthaven.... lad os håbe, at de bevarer haveglæden, eller ihvertfald, at grunden er lagt til et voksenliv i haven :)

  SvarSlet
 2. nemlig... det skal være plads til børnene i haven :) mine unger hjælper også gerne til i haven og ISÆR hvis det vanker penge ;)

  SvarSlet
 3. God idé med børnearbejde i haven :) men at de kommer og hjælper, når de bliver voksne, det er nu ikke sikkert. Mine gør ikke i hvert fald, de gider knap at gå derud, når de er hjemme. Men det skal retfærdigvis siges, at de har hjulpet med at slæbe sten og grave slange ned til vand i haven, jo lidt har de lavet, men ikke af interesse.
  Kh
  Lisbeth

  SvarSlet
 4. Ja det er skønt med hjælp i haven. Mange hyggelige stunder og glade unger. Det burde alle børn og forældre få lov at opleve.

  SvarSlet

Kommentar bliver læst med interesse og glæde - og jeg vil være dig taknemmelig for, at du tog dig tiden.

Kærlig hilsen Katinka