fredag den 17. maj 2013

DEN SØDESTE SVENSKE SOMMERSTEMNING


Og I mine øjne er den nordiske sommer uendelig vidunderlig (når den altså er sommer!). De lyse nætter, de grønne farver og det kølige badevand – uha jeg er afhængig!

Måske fordi nordisk sommer bevarer sin frodighed og aldrig bliver gold afsvedent...?

I denne tid hvor alt springer ud, ja så er det dejligt let at glemme den nordiske vinterkulde og blive fjollet af spirende sommerforventning. Denne tid hvor alting springer ud, trækroner tætnes, fuglene synger i forelskelsesrus og alle farverne vender tilbage, er min ubetingede ynglingstid.

Det lysegrønne begynder nu at være fortryllende synligtMange af mine sødeste sommerminder er fra Småland. Kun to år har jeg misset en svensk sommer i de seneste 29 år. Sverige og sommer er for mig forbundne, og jeg har svært ved en sommer uden svensk visit. Også nu hvor min barndoms primitive ødegård er blevet udskiftet med det mere elegante Spelmannshus.


Og som barn var sommer lig med ugevis i Sverige. Sommerminder med natur, kølige dukkerter i skovsøer, myggestik, højt græs, vilde blomster og auktioner i bunkevis.

Denne stemning af barnlig sommerlykke er for mig kogt ind til én koncentreret bouillonterning af svensk vidundersommer. Nemlig i Lille Idas sommervise. Top-nostalgiske sang som nu også mine børn nyder at få som aftensag. Naiv, let og åh så kær. 


For ikke bare er Sverige vidunderlig – de har også fostret Astrid Lindgren, og hun har da givet landet en stemning som blot har forstærket og tydeliggjort landets sjæl…

Kender du ikke denne sang, ja så klik her og kom til YouTube-klip. Tror du vil sukke af sommerminder.


Billeder her er naturligvis fra familiens smålandske gårdidyl. 
Ikke her mine barndomsminder er koncentreret om, men her jeg håber mine drenges barndomsminder bliver fast fundamenteret.  

Her er den særlige lethed, charme, nostalgi og det særlige nordiske lys helt overvældende…et fuldstændigt skønt sted med plads til både at opleve dyr og natur helt tæt på, og uanede muligheder for at gå på opdagelse i de klippede skove. Ja, netop et sted at betragte bækkens klukken, smage skovjordbærenes syrlighed, løbe frit omkring og hylde at lyset nu er vendt tilbage.


IDAS SOMMARVISA

Text: Astrid Lindgren / 

Musik: Georg Riedel © Gazell Music

Du ska inte tro det blir sommar,
ifall inte nån sätter fart
på sommarn och gör lite somrigt,
då kommer blommorna snart.
Jag gör så att blommorna blommar,
jag gör hela kohagen grön,
och nu så har sommaren kommit,
för jag har just tagit bort snön.

Jag gör mycket vatten i bäcken,
så där så det hoppar och far.
Jag gör fullt med svalor som flyger
och myggor som svalorna tar.
Jag gör löven nya på träden
och små fågelbon här och där.
Jag gör himlen vacker om kvällen,
för jag gör den alldeles skär.

Och smultron det gör jag åt barna,
för det tycker jag dom kan få,
och andra små roliga saker
som passar när barnen är små.
Och jag gör så roliga ställen,
där barnen kan springa omkring,
då blir barna fulla med sommar
och bena blir fulla med spring.
Åh, hvor jeg elsker svensk solskinssommer!

Dejlig dag fra Katinka

4 kommentarer:

 1. Ja det fremgår tydeligt, det var en hyldest til svensk sommer. Det lyder som dejlige barndomsminder, som du nu også kan give til dine drenge.
  Kh og god pinse
  Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak og i lige måde, Lisbeth. Ja dejligt at give forunderlige oplevelser videre til næste generation...og Sophus plager næsten dagligt om at komme til Spelmannshuset, så den lille fyr er vist allerede solidt ramt:0)

   Skøn, skøn pinse herfra
   Kh Katinka

   Slet
 2. Det må være vidunderlige barndomsminder du har fået oppe i Sveriges smukke natur! Jeg har altid haft et meget svagt punkt for Sverige, men desværre havde vi sommerhus ved Vejle fjord, hvilket nu også er et smukt sted. Da min søn var lille, købte jeg bøgerne om Pedersen & Findus (ja, såmænd også de par film der var lavet) Jeg kan forestille mig at de lige var noget for dig og dine drenge!
  Rigtig god pinse!

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Alice.
   Dér rammer du lige plet. Jeg elsker Findus! De herligste bøger som er sådanne fortællinger, der komplet rammer stemningen fra min barndoms somre i den lille, røde ødegård med vildnis, vildskab og skovstemning. De bøger er både for voksne og børn og her i familien er de fleste blevet læst til ukendelighed:0).
   Samtidig er vores dvd med Findus den jeg tyer til, hvis ungerne er syge og bare ligger matte på sofaen - den og Emil fra Lønneberg...

   Dejlig pinse og skøn dag fra Katinka

   Slet

Kommentar bliver læst med interesse og glæde - og jeg vil være dig taknemmelig for, at du tog dig tiden.

Kærlig hilsen Katinka