søndag den 21. april 2013

ØKO-DAG MED SPRING, SJOV OG SMAGI dag kommer de økologiske køer på græs, og sikke en omgang vidunderlig livsglæde og forårsfjantethed. Lige til at blive lykkelig af og bevidst om de valg vi træffer i livet. 


KL. 12.00 kom køerne ud på græs. 


Og ja, jeg er en glødende øko-tilhænger. Ikke på den militaristiske måde, men her er køleskabet fyldt med økologiske varer, vi nyder at købe grøntsager hos gårdbutik i nærheden og har spiselige lækkerier i haven.

Man sender signaler med den måde man lever på. Ved at være bevidste om bæredygtighed, økologi og en smule selvforsyning, giver vi en vigtig læring videre til vores unger. Desuden husker vi os selv på, at vi alle er med til at gøre en forskel for vores kære jord. 

Jeg er lykkelig for, at mine forældre havde fokus på fødevareforståelse. Vi fik ofte en ½ gris fra min onkel, som min far parterede i bryggerset, mens vi unger studerede projektet. Nyttig viden. 
Min far lod mig også som ganske lille lære at spise skovens plantet og blade, så jeg den dag i dag ikke kunne forestille mig et forår uden smagen af bøgeblade og skovsyre. Spansk Kørvel/Sødskærm blev plantet i min barndomhave, så jeg havde fri adgang til de anissmagende stængler, og jeg var ikke stor, da jeg sejt spiste brændenælder foran måbende naboer. Dejlige og brugbare minder, som jeg er taknemmelig for og bevidst om i mit eget liv som forældre.

Her i haven tænker vi også på miljøet. Køkkenhaven er ikke så stor som jeg kunne ønske, men krukker og højbede kan snild bruges til at dyrke spiselige sager i. 


Vi har også plantet mange frugttræer, bærbuske og skovjordbærene har lempelige vilkår her. Der skal være plads til fødevarekendskab. Mine unger skal vide hvordan et nyplukket æble smager, at stikkelsbær er sure, ribs røde og jordbær ikke vokser i cellofan-omtrukne plastikbakker.

De synes det er mærkeligt, at jeg tilføre gødning til haven og lykkeligt standser bilen og samler hestepærer op, hvis jeg ser sådan en omgang ligge på fortorvet. Men de spørger og får svar, så jeg håber det giver mening og forståelse.

Jeg bliver varm om hjertet, når vores ældste søn betragter sit æbletræ med omsorg og klogeligt fortæller lillebror, at der til sommer kommer bær på "børne-havens" buske. Og når den lille til 
gengæld forklarer mig med nøgtern mine at: "Hønen lægger æg....og man kan også spise den!" Så ved jeg, at de ved lidt om hvordan maden bliver til.


Tam-dyr har vi på nuværende tidspunkt ingen af på matriklen. Dog sørger vi for, at de vildere skabninger som pindsvin, insekter, fugle og sommerfugle kan trives. Kvasbunker i havens randområder, fuglekasser, insektvenlige blomster og skåle med vand giver dyrene fine betingelser. Her må det gerne summe og pusle, for haves liv skal netop indeholde liv. Jeg kan også sagtens overveje om dyr i haven (og drømmer om landlivets plads, store armbevægelser og store dyreliv), men lige nu har vi ingen faste planer.

Fremtidens økologiske bondemænd? Gerne for deres mor...Men i dag har vi nydt synet af græs-glade øko-køer, mærket kalvenes ru tunger og spist økologiske pølser i aprilsolen.  

Økologi er værd at fejre, synes jeg! Både i og udenfor egen matrikel.

Dejlig søndag fra Katinka

4 kommentarer:

 1. Hej Katinka. Sikken et dejligt indlæg. Jeg giver dig ret i, at økologi på alle måder giver mening, men i mange år nægtede jeg at kalde det økologi, for mine børn skulle vide at det bare drejede sig om naturligt dyrkede/avlede råvarer. Frugt, grønt,korn, kød og produkter fra dyrene, som havde et anstændigt liv. Jeg kalder det nu økologi for nemhedens skyld og fordi børnene er voksne. Man kan da ikke tage fejl af hvad dine skønne billeder udstråler - livsglade dyr. Idag har jeg været lidt i køkkenhaven og lagt kartofler og sat løg, og selvforsyning, som du skriver giver også god mening.Mange forårsglade hilsner Lisa

  SvarSlet
 2. Så herligt å se hvor glade kuene er nå de slippes ut nå på væren...en får et stort smil om munnen:)
  Fine tanker du deler om generasjonene som tar vare på naturen og reflektere hvor vi er i den store sammenhengen:))
  Herligt:))
  Ha en fin kveld:))

  SvarSlet
 3. Sikke en herlig dag i har haft med Køer på græs. Så er det virkeligt forår. Kan godt lide at du lærer dine børn, hvor maden kommer fra. Det gjorde jeg også med mine. Dejligt indlæg.
  K.H. Anette fra Fru Pedersens have

  SvarSlet
 4. Fint indlæg, det er vigtigt at børnene lærer lidt om hvor maden kommer fra.

  Skønne billeder af glade køer og sikke nogle kønne unger:)

  Ulla

  SvarSlet

Kommentar bliver læst med interesse og glæde - og jeg vil være dig taknemmelig for, at du tog dig tiden.

Kærlig hilsen Katinka