søndag den 7. april 2013

I DAG DRØMMER JEG OM LATHYRUSJovist, jeg er lidt bagud i havetidsplanen efter en voldsomt hektisk tid, men nu skal det være! Lathyrusfrø har stået i vand natten over og er i dag kommet i jord. Så må de gro og hygge sig i soveværelset indtil temperaturen udenfor er plantevenlig.


4 slags latyhyrus er der sået:

Den mørke to-farvede i rødlilla og blålilla ”Matucana”
Den lyserøde ”Janat Scott”
Den hvide men lilla-randede ”Kings High Scent”
Og den lyseblå Mammoth Mid Blue
Fra haven sidste år - skulle have været hvid, men havde et lækkert rosa skær...mon jeg alligevel også skal så hvide i år..?


Ingen af disse har jeg nøjagtigt haft før, men det gør ikke forventningen mindre.

Min mormors brudebuket bestod alene af denne blomst, og som link til dette var der hvide lathyrus i min brudebuket også. Det gør jo ikke at man føler sig mindre forbundet til denne snørklede vildbasse!

Åh hvor jeg elsker de planter – uforudsigelige, skønne og helt berusende duftdejlige... 

Ingen sommer uden latyrus til mig!

Natten over har frø stået i blød. For at holde styr på dem er hvert glad mærket med såkaldt Masking Tape, som er til at fjerne let igen. Så burde være styr på sagerne...


(Lathyrus findes også som staude, men er så duftløse. Dem har jeg ikke her, da duften for mig er ½-delen af oplevelsen, hvis ikke mere)


9 kommentarer:

 1. Lathyrus minder mig om min barndom. Kan godt forstå at du er gået lathyrus amok. Sidste år havde jeg Matucana og Janet Scott. De var HELT vidunderlige. I år har jeg kun Janet Scott, idet jeg også har sået hvide klokkeranker, snerler og rosenslynger. Så er der vist ikke plads til flere. Janet Scott får den helt rigtige babylyserøde farve og dufter himmelsk. Du kan roligt glæde dig.

  SvarSlet
 2. Efterhånden har vi kun matucana og staudelathyrusen, dels den høje, dels den lave, der kaldes vårbælg, lathyrus verna, både i lyserødt og lilla. De sidste er skønne forårsbebudere, men dufter ikke.

  SvarSlet
 3. Jeg har staudelatyrus i en sart lyserød/hvid, den er bare smuk, men det er da lidt ærgerligt, at duften ikke er med, så jeg supplerer også gerne med de andre. En helt uundværlig sommerglæde!

  SvarSlet
 4. Jeg har sået mine udenfor i marts i store potter, det skulle være godt, har jeg set flere steder. Jeg er spændt på resultatet.
  Kh
  og snevejrshilsener :(
  Lisbeth

  SvarSlet
 5. Drømmenes duft : ) God søndag!

  SvarSlet
 6. De er jo også helt vidunderlige, og indbegrebet af sommer ;-)

  SvarSlet
 7. Ja det var et godt indlæg! Jeg kom da pludselig i tanker om, at jeg da også har lagt lathyrus i blød for 2-3 dage siden. Mon ikke de gerne snart vil i jorden? Fint med en reminder! Ingen sommer uden lathyrus....enig!

  SvarSlet
 8. Jeg har sået nogle for en tid siden og de er kommet fint. Jeg plejer at så dem, og de plejer også at komme fint, men når aldrig at blomstre. I år vil jeg prøve at få dem sat ud noget før, måske er det for sent jeg sætter dem ud, det skal i hvert fald prøves for de er da dejlige og især deres duft er skøn.
  Med venlig hilsen
  Lene Jensen Nordjylland

  SvarSlet
 9. Jeg høstede en masse lathyrusfrø sidste år, men med dem, som med så mange andre af vores frø, så har musene i værkstedet ædt dem. Næste år vil jeg sikre mig meget bedre. Det er en rigtig god idé med det tape, og jeg holder med dig - Lathyrus skal dufte - det er mere end halvdelen af fornøjelsen. Sidste år havde vi desværre en lilla lathyrus, blandt de rosa og hvide, der ikke duftede - jeg kender desværre ikke sorten, men det var en étårig også. Sikken en brudebuket. Den må have været helt vidunderlig.
  Hilsen Lisa

  SvarSlet

Kommentar bliver læst med interesse og glæde - og jeg vil være dig taknemmelig for, at du tog dig tiden.

Kærlig hilsen Katinka