fredag den 12. april 2013

FRA OPGRAVNINGSTRUET ROSE TIL OVERDÅDIG BUSKGUIDE. En trist og pillen rose kan få et nyt og glamourøst liv på ganske simpel vis. Se her hvordan en før så overset og på ingen vis frodig kobberrose blev en vidunderlig rosenbusk ved hjælp af nedbinding. Enkelt, let og lige til.Her i haven står en kobberrose med skønne, enkle blomster og lækkert mørkt løv. En ordentlig krabat på flere meter. Så høj var den også da vi flyttede ind, men kun med sølle 5  blomster- og bladfattige grene, som stod direkte op i vejret.

Faktisk overså jeg rosen de første år, men så fik jeg øje på den og huskede Claus Dalbys råd om at binde buskroser ned. 
Troede ikke på miraklet, men siden busken stod i et overset hjørne, gav jeg den en chance fremfor en opgravning.

I foråret 2009 begyndte processen. Grene fra syren blev stukket så langt ned i jorden som muligt og i en vinkel væk fra rosen for lettere at modstå trækket fra busken. Herefter blev de sølle grene bukket ned til grenen og solidt fastbundet med snor.
Og så skete miraklet. Rosen vågnede. Nye skud skød frem og blade og blomster åbenbarede sig. Det var som om rosen havde fået en ordentlig og brat opvågning.Nu er de nye og lange skud bundet fast til en ny kæp (så det hele ikke samlet ét sted), samt bundet til rosens egne grene alt afhængigt af hvordan grene er mulige at bøje og så formen bliver bedst.
I weekenden bandt jeg 20(!) nye meterlange skud ned og busken var nu så tæt og fyldig, at den også samtidig kunne tyndes en smule ud i.Helt nyt liv med blomster og tæt løv - et herligt syn.


Hvor jeg glæder mig til at se den blomstre til sommer – sidste år var synet allerede overdådigt. Som en tak fra rosens side – både fordi den fik lov at stå og fordi jeg nu giver den en opmærksomhed den fortjener.

Har du en lang blad-fattig buskrose, som du ikke er tilfreds med, ja så kan jeg kun opfordre dig til at finde kæppe, opbinding og solide handsker frem. Et givende projekt i denne tid. 
7 kommentarer:

 1. Hej Katinka
  Super du lige minder om metoden til mange blomster og foryngelse. Så nu ser vi forhåbentlig rigtig mange flere roser ind over stakitterne ;) Jeg er selv igang med tre New dawn jeg købte sidste år som ikke nåede at blomstre sidste år overhovedet.

  Rigtig god dag :-D
  Kh Rose

  SvarSlet
 2. Hej Katinka
  Tak for fine illustrationer,) Det er et super tip som Claus Dalby har gjort opmærksom på og det har gjort at vi ikke behøver vente på at rosengrene bliver så lange at de selv bøjer nedad og danner sideskuddene af sig selv. Det er en kæmpefordel når man bruger roser i sine staudebede.
  Tak fordi du lige mindede mig om at jeg ønsker mig en kobberrose, den er så smuk og dejlig vild;)

  SvarSlet
 3. Ja, det er et supertrick, som også Anne Just gjorde opmærksom på i en af sine tv-udsendelser.

  SvarSlet
 4. Hej Katinka

  Det var da et fint råd, der nok kan tåle en opfriskning - især til os der ikke kendte det;)

  Kan du have en dejlig dag!

  SvarSlet
 5. Tak for dejlig udførlig vejledning, jeg har som andre hørt om det lille "husmodertrick", men har ikke fået det udført endnu. Jeg gik lidt død når jeg stod og kiggede på mine roser.... ;) men tricket gælder vel alle roser, hvor man kan bøje grenene og ikke kun buskroser? Nu vil jeg gå til sagen med fornyet energi og inspiration. ;)

  SvarSlet
 6. Jow fru Fniis. Det gælder alle roser :-)

  SvarSlet
 7. Man kan binde alle roser ned, men ikke nu og ikke lige på denne måde. Buketroser som klippes helt ned om 1 måneds tid er ikke fikse at binde ned nu (og selvom du tænker "nej selvfølgeligt ikke da!!!," så har jeg en enkelt gang lavet den bommert;0)). Klatreroser vil også oftest kræve lidt mere end blot en kæp til at holde balancen. Har klatreroser på stativ, som jeg snor rundt om for at få dem så vandrette som muligt..

  Så jo man kan gøre dette med alle roser, men med buskroser (og den gruppe er jo enorm!) er dejlige at tvinge mod jorden i denne tid...selvom de ærligt talt ser lidt tossede ud til at begynde med:0)

  Kh Katinka

  SvarSlet

Kommentar bliver læst med interesse og glæde - og jeg vil være dig taknemmelig for, at du tog dig tiden.

Kærlig hilsen Katinka