mandag den 11. marts 2013

VI STARTER INDE.Her hentydes ikke til en sætning sagt inden en fodboldkamp, men et ønske fra de krydderurter der for tiden pynter, dufter og spreder skønhed til stuerne her. En fin måde at få grønt til øjne og gane allerede nu. Ananas-salvieKrydderurter er vidunderlige også som potteplanter. Jeg elsker deres væsen. De både pynter, dufter og smager. Det er da en 3-i-1 der er værd at tage med!

I denne uge kom jeg forbi torve-hallerne på Israels Plads i København, hvor udvalget er mere end forførende. Jeg kunne – hvis jeg ikke havde vist urimeligt megen mådehold – være gået derfra med 20 forskellige lækkerier, som jeg fandt uundværlige. 
Men jeg tog mig sammen og nøjedes med en lækker ananas-salvie og en mynte. Begge skal ud i krukker i haven, når vejret bliver til det, men indtil da er målet, at holde liv i dem indendør. Især ananas-salvien er en kuldesårbar skabning, men tænk om jeg kunne få den til at overleve i potte – sådan på længere sigt. Det ville være skønt og en sand sejr.

Men lige nu glædes jeg over dem indedøre...krydderurter som alternativ til de mere gængse potteplanter er for mig et skønt alternativ.

Er de ikke dejligt grønne og livgivende?16 kommentarer:

 1. Jo Katinka
  de er dejlige og livgivende. Det er smukke billeder du har taget især det første.
  Jeg havde en gang en ananas salvie, den har en skøn duft i bladene. Men selvfølgelig overlevede den ikke vinteren, og jeg har aldrig fået anskaffet mig en ny.
  Rigtig god dag til dig.
  Kh
  Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg har også tidligere plantet ananas-salvie ud i daværende højbede, men så holder den jo kun til der varsles frost... Tænker at måske (hvis jeg er dygtig og plante-ansvarlig) kan jeg have denne som en potteplante i den kolde tid og dejlig krukke-vækst i sommeren:0)

   Kh fra Katinka

   Slet
 2. Sådan en ananas salvie, den må jeg forsøge mig med. Næste gang jeg kommer til Kbh skal jeg i torvehallerne, det har jeg lovet mig selv. Det er nogle dejlige forårbillder du har lagt på, de små vaser med erantis er bare så søde.

  God dag til dig Katinga.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Linda. Og de torvehaller er vitterlig fyldte til randen med skønne sager til ganen:0)

   Skøn aften fra
   Katinka

   Slet
 3. helt enig.... det er skønt med krydderurter :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja de giver sådan en skøn mening, synes jeg...smukke og smager forrygende:0)

   Dejlig aften fra
   Katinka

   Slet
 4. Jo, de er dejlige. Jeg er også meget glad for krydderurter. Både inde og ude, til pynt og til mad.

  SvarSlet
  Svar
  1. De dufter også skønt og så er det vidunderligt at plukke friske krydderurter til madlavning...

   Skøn aften fra
   Katinka

   Slet
 5. Jeg er ikke så god på å dyrke matplanter, men jeg har da noen krydderurter og jeg elsker å stryke over dem når jeg går forbi i hagen. Da har jeg med meg de deilige krydderduftene vider på min vei :) God uke!

  SvarSlet
  Svar
  1. Åh, krydderurteduft i haven er magisk. Men lige nu nøjes jeg med dem i vinduerne inden de kan rykke udenfor. Men tror at det danske klima nok er lidt nemmere for mange krydderurter at overleve i end i det norske.

   Herlig aften og uge fra
   Katinka

   Slet
 6. De ser godt ud. Her er det ikke så nemt, at få krydderurter der er så pæne, det lokale supermarkeds ser lidt trætte ud. Men jeg har nu heller ikke så megen held med at have dem inde, plejer at købe nogle stykker på plantemarked i foråret, som jeg så sætter i krukker på terrassen.
  Med venlig hilsen
  Lene Jensen Nordjylland

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg skal også altid have masser af krydderurter fra planteskoler, men sikke et sortiment jeg oplevede i København. Uha jeg kunne have købt mig fattig (og stået med en masse planter med uvisse skæbner efterfølgende).
   Dejlig aften fra Katinka

   Slet
 7. Svar
  1. Ja og skøn farve, ikke?;0)

   Dejlig aften herfra

   Slet
 8. Uha ja, elsker også krydderurter. Og ananassalvie havde jeg i urtehaven sidste sommer. Den blev rigtig stor og smagte skønt blandt andet i smoothies. Jeg håber, at jeg finder den på min vej igen i år, for den er bare for skøn :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Susanne - tak for det tip! Skal da klart give den en tur med frugt og bær i blenderen...

   Og du kan altså finde den i Torvehallerne.

   Dejlig aften herfra

   Slet

Kommentar bliver læst med interesse og glæde - og jeg vil være dig taknemmelig for, at du tog dig tiden.

Kærlig hilsen Katinka