mandag den 25. februar 2013

VELKOMMEN HVIDE VINTERGÆK.


Se hvad jeg fandt i haven – den kæreste tue af kortbenede vintergækker! Vi har ikke mange af dem her i haven (modsat erantis, der er over alt), men ved heldigvis efterhånden hvor jeg skal lede!


Det er sikkert den mest gængse art, men jeg synes den er kær. Har ikke et voldsomt passioneret forhold til vintergækker (synes faktisk det svenske navn Snödroppar er så meget mere poetisk, men det er en anden snak!), men synes de hører forårets kommen til. Ved at en del mennesker virkeligt går op i denne gruppe planter – hatten af for dem - men tror jeg har alt for megen "krudt i knæhaserne" og er alt for kuldeskær til at dvæle ved noget så småt i denne tid.


Men måske en dag gækken bider mig i haserne – hvem ved...26 kommentarer:

 1. Jeg bliver aldrig samler, men synes de er fantastisk livsbekræftende og yndige. Jeg går f.eks. ikke op i, om de har en eller to dutter på kronbladene. De er allesammen yndige. Jeg har rå mængder dobbelte i et bælte ind mod en skvalderkålsnabo. Nok fordi jeg har gravet som en sindssyg der i nogle år, inden jeg opgav og (delvist) udlagde græs. På den måde er de formodentligt blevet delt flere gange. De får mig til at sige "nåååååhhh" :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Vi er helt enige - er simpelthen for nærsynet og ikke-dvælende til at nå at se forskel, så for mig gør det ikke det store - bare de er der, de hvide skønheder. Jeg SKAL simpelthen have delt mine, for bestanden er altså ret sørgelig, men ja...måske jeg husker det i år, så synes til næste forår bliver med lidt mere pondus...

   Skøn aften med et strejf af solskin fra
   Katinka

   Slet
 2. Det er skønt når de endelig dukker op efter vinteren - og mine tøser har allerede plukket de første par stykker og sat dem i små vaser inde i køkkenet :) - og ja de er meget smukke ;)

  SvarSlet
  Svar
  1. De er rigtigt fine - også i vaser, omend de ikke fylder meget. Min ældste søn plukkede nogle hos oldemor for 4 uger siden og kiggede stift på dem hele vejen hjem, for at holde øje med om de nu overlevede kørerturen. Børn og vintergækker hører sammen:0)

   Dejlig aften fra
   Katinka

   Slet
 3. Flotte fotos af den lille skønne blomst som alle sukker efter her i foråret,utroligt hvad den lille fætter gennemgår af strabadser for at kunne beskues:)
  Der findes en utrolig stor mængde forskellige sorter, arter,sågar en efterårsblomstrende galanthus!!
  Til dem som vil se flere:http://www.galanthus.co.uk/home/

  SvarSlet
  Svar
  1. Det tror jeg jeg en dag vil undersøge for at blive klogere på en gruppe jeg ellers ikke giver ret mange tanker. Men de hører sig foråret til og er simpelthen så fine i statur og så er de altså hårdrejsende seje oveni:0)

   Tak for tippet!

   Skøn aften fra
   Katinka

   Slet
 4. Jeg bliver heller ikke samler af vintergækker, de er for dyre og for små :)
  Det første billede er utroligt smukt.
  Kh
  Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Lisbeth - tænk jeg vidste ikke de var dyre, men er de det, ja så skal jeg da ikke udvide bestanden, når jeg nu ikke rigtigt ser forskellen:0) - Måske er grunden, at jeg (selvom kontaktlinserne er "pudsede") er nærsynet og 180 høj, så der er langt ned til de små jordfræsere;0)

   Kh fra
   Katinka

   Slet
 5. Skønne og uundværlige er de ,men min pengepung og have mener at de 2 slags jeg har er fint i min have..Hilsen helle

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er jo dobbelt så mange sorter som i min have, Helle!!! Og ja Lisbeth skrev også det med pengene...hm, vidste ikke de ligefrem var lidt kostbare, de der twistede størrelse...

   Skøn aften fra
   Katinka

   Slet
 6. Smukke er de nu, når de stikker deres lille fine hoved op af frost og sne ;)
  Vh
  Hexia ;)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja og jeg er SÅ taknemmelig for at de orker at vise sig på denne tid. Får mig til at tro på, at foråret kommer også selvom haven stadig er helt hvid...

   Dejlig aften fra
   Katinka

   Slet
 7. Det er sådan et dejligt tidlig forårstegn når de dukker op, og jeg syntes også det svenske navn: Snödroppar er meget mere poetisk og sigende om dem! :)
  Jeg har kun købt nogle til ganske få af mine haver, og her stod der heldigvis en lille smule, men hvad bedre er... der gror et par store totter i hækken lige udenfor min hoveddør, og der ser man dem langt oftere end omme i haven.
  Jeg ønsker dig en dejlig ny uge!

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Alice og i lige måde. Og du har ret - sådanne små vækster skal placeres rigtigt for at man får glæde af dem. Ikke sådan, at man kan se dem på lang afstand ude i haven (som heller ikke her dag bliver frekventeret), så skønt at møde dem ved hoveddøren!

   Skøn aften og dejlig uge fra
   Katinka

   Slet
 8. Dem er jeg altså helt vild med og jeg har mange....men de er ens...næsten. Jeg har en enkelt dobbelt, som jeg har fået af min mor. Jeg kan nu godt lidt det danske navn, som vi her kalder vinter-kæk. Når så de kommer op, er det vel tid til at lave gækkebreve, snart? Det gjorde jeg med mine børn, da de var børn!
  Smukke billeder især fordi der også er sne! Det er da fantastisk, at de bare skyer sneen og vælter op af jorden!!

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja de er nogle seje, små skønheder de vinterkækker:0). Og du har helt ret - vintergækker giver startskud til gækkebreve, så snart skal vi (måske måske tys tys) til at klippe snirklede sager...

   Dejlig aften fra
   Katinka

   Slet
 9. Hej Katinka.Der er bare så smukt når de hvide yndigheder dukker op af sneen.
  Jeg er også ligeglad om de er enkelte eller dobbelte....bare de kommer.

  God aften til dig knus Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Helt enig Jette. De skal bare dukke op ligegyldigt detaljerne, for undværer dem vil jeg ikke!

   Skøn aften og knus fra
   Katinka

   Slet
 10. Dem, jeg har er så hjerteligt velkommen. Jeg har ikke nogen fornemmelse for hvad der kommer op af jorden her i de nye måneder af året, men dem jeg kommer, dem elsker jeg hver og en.
  I dag har jeg været i kolonihaven og at det er tøvejr det er så ganske vist..for mine støvler var fulde af pladder..hvor var det skøøønt. For det betyder at vi snart kan komme i jorden.

  Den bedste aften til dig og dine.
  Kh Linda

  SvarSlet
  Svar
  1. Ih Linda - en ny-erhvervede have hvor man ikke kender det der ligger i jorden er en super spændende periode! Vi blev desværre ikke overvældet af bunkevis af dejlige overraskelser, men nogle var der heldigvis...men ikke mange af dem var gækkende...

   Håber du får endnu mere mudder på støvlerne i den kommende weekend, omend der er lidt tid dertil...

   Kh og skøn aften herfra

   Slet
 11. Sååå nydelig vårtegn Katinka!...snøklokker gir håp om vår:)
  For mye snø hos meg ennå..men det minker litt etter litt:))

  SvarSlet
  Svar
  1. Snøklokker er da også et skønt navn:0) Og de er altså netop håbgivende og seje som de står i den nu lave sne...

   Håber dine snart kan stikke næsen over sneen og hviske forårshilsner til dig:0)

   Dejlig aften fra
   Katinka

   Slet
 12. Lekkert, spesielt det første bildet :) Jeg har gått og kikket etter snøklokkene i de site ukene, og i år som i fjor så bare plutselig så er de der :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak skal du have - blev simpelthen så glad da jeg mødte disse i haven. Måtte hurtigt gribe kameraet, da solen en kort stund strejfede dem:0)

   Håber du snart får hilste dine vintergækker med en varm forårshilsen...

   Skøn aften med forårs-suk fra
   Katinka

   Slet
 13. Jag älskar snödroppar, är nog en galantofil! Men tyvärr har jag bara ynkliga 2 sorter själv. De är ju ett av de första vårtecknen, det är nog därför de tillhör mina favoriter.
  Hälsningar
  Katarina

  SvarSlet
  Svar
  1. Det kan være du skal finde nogle nye at hugge lidt aflæggere af i dette forår, for ja det er en vidunderlig blomst at starte våret med!

   Mange havehilsner fra
   Katinka

   Slet

Kommentar bliver læst med interesse og glæde - og jeg vil være dig taknemmelig for, at du tog dig tiden.

Kærlig hilsen Katinka