tirsdag den 5. februar 2013

NORDIC COOL.Ja, vi er simpelthen så über-hotte her i norden – på den cool måde altså.


Mad, stil, design, klima(?) – ja vi er faktisk så vanvittigt interessante, at man i Washington fra den 19 februar og 4 uger frem, har inviteret over 700 forskellige nordiske kunstnere til den amerikanske hovedstad, for netop at sætte fuld spot på Norden. Vi er i rampelyset for tiden – Nordic Exotic kunne vi vel også betragtes...?Og ja, vi kan da også noget. Ramme en tone – underspille stilfuldt, måske.


Og ja, hvis man ser på os med fremmede øjne, er vi da også lettere fremmedartede sikkert...


Dette slog mig, da jeg betragtede disse vidunderlige ris. Om man havde set det samme under fremmede himmelstrøg, ville man nok være dånet i begejstring, men nu skal man passe på ikke bare at vade på dem.


Er de ikke noget så smukke og elegante, de lysegrønne blade og de hvide ”blomster-lygter”?


Rå, lette og dårende dejligt på én gang, synes jeg. Men hvad er dette for nogle?


Såmænd bare blåbær, Vaccinium myrtillus. Altså de vilde blåbær der gror over alt i Sverige, Norge og Finland, men også nogle steder i Danmark (ikke planteskoleblåbær, som oftest er amerikanske blåbær, Vaccinium corymbosum)


Dette blåbærris plukkede jeg for 2 uger siden. De har stået i vase i stuen og drukket godt med vand og se nu hvilken skønhed de kvitterer med! Åh hvor er der megen skønhed i verden omkring os, hvis bare vi vælger at se den – med kikkert-blik fra Washington eller blot at vinkle hovedet i rigtig retning og sætte tempoet lidt ned, når vi bevæger os rundt udenfor – mens vi naturlig alle husker på hvor sindsygt cool vi egentligt er.


Dejlig dag fra Katinka16 kommentarer:

 1. De er kønne, dine blåbær! Og vi HAR meget smukt i Norden. Blandt andet har vi et helt specielt lys. Det lys ville jeg savne, tror jeg, hvis jeg flyttede væk. Men jeg kunne nu nok godt leve med en lidt kortere vinter ;-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Kortere vinter og mere driftsikker sommer, dét stemmer jeg for;0).

   Og du har ret mht lyset - særligt ved midsommer kan jeg blive helt ør af glæde over tonerne og de lyse nætter. Åh hvor jeg savner dem...

   Dejlig aften fra
   Katinka

   Slet
 2. Ja det er da dejligt at vide :) dine blåbærris er fine, jeg har kun de amerikanske, de andre vil ikke gro hos mig.
  Kh og god dag, håber du har solskin, det har jeg efter morgenens snebyger.
  Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Tal Lisbeth - lidt sol kom heldigvis frem, idag:0)

   Og ja skønt at vide, at vi bare er så hotte lige nu;0) - de vilde blåbær er ikke lette herhjemme, men i Sverige er de over alt, så der kan man sagtens plukke uden dårlig samvittighed. Så fine og så hyggeligt med en svensk hilsen i vinduet...

   Kh Katinka

   Slet
 3. Her vokser blåbær rett i nærheten i skogen. Endeløse skogsområder med bare blåbær. Det er fint at du viser at det vokser mye fin her i Norden også, ikke bare i Holland... ;-)

  Ha en god dag!
  Klem Marit

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Marit!

   Ja der er i Norden så mange område tætte af blåbærplanter. De kan virke lidt ligegyldige når man blot betragter dem, men sådan i vase synes jeg de både er søde og skønne...

   Knus fra
   Katinka

   Slet
 4. Hej Katinka
  Det er da nogen fine blåbærris - og lidt hygsomt at der er kommet blomster på dem så hurtigt.-)
  Jeg har set at de også kan lave rødder når de står i vand, men de er nok svære at have ude her i Danmark, det skal vist være helt kalkfrit, og det har vi ikke meget af.
  Og nu skinner solen, kan du også have en dejlig dag

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg har opgivet dem på forhånd, men nyder de store områder i Sverige, hvor man ikke kan se om jeg har plukket til vase eller ej. Og ja det er skønt med sådan en svensk hilsen i vindueskarmen...jeg savner jo landet når jeg ikke er der;0)

   Skøn aften til dig herfra
   Katinka

   Slet
 5. Jeg har både de amerikanske og de svenske i skøn forening sammen med svenske tyttebær. Men jeg kan nu ikke nænne at plukke af dem, de er til sommerens sødme, når jeg runderer i haven!
  Men fantastisk at de sætter blomst så hurtigt!
  Jeg siger som Nana.....vores lys..... det er noget ganske særligt nordisk. Læste om en australsk turist, der tog til Norge for at se nordlys! Det var en af hans største oplevelser nogensinde!

  SvarSlet
  Svar
  1. Har aldrig set nordlys, men oplevet dage med midnatssol og dét er også meget særpræget og man bliver helt kuldret efter kort tid over det manglende mørke...

   Jeg kan godt forstå du ikke nænner at plukke, men i Sverige er der så enorme områder, hvor man ikke kan se, at jeg lige har været der med min hårde hånd...herligt at sådanne stride pinde kan give så elegante udtryk...

   Dejlig aften fra
   Katinka

   Slet
 6. Hej Katinka.Ja! jeg er med på den med vores dejlige lys her i norden.Den blåbær kender jeg ikke,men skøn ser den ud.God dag til dig Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Jette.

   Ja disse helt almindelige blåbær fra nordiske skovbunde er ikke larmende og iøjnefaldende planter, men simpelthen så fine og søde når de studeres nærmere i en vase.

   Skøn aften fra
   Katinka

   Slet
 7. Ja , man blir litt husblind overfor det man ser til daglig, men klart det nordiske er eksotisk, annerledes og vakkert. Det som slår meg hver gang jeg har vært ute å reist er fargene, det grønne om sommeren, høstens intense varme kolører, vinterens rene kalde , og vårens vanvittige knasjfarger...det lette, enkle designet, og det praktiske geniale fra historien. Jo jeg tror vi har grunn til å være stolte. Heldige deg som får bli med!!

  SvarSlet
  Svar
  1. Uh, desværre blir jeg ikke med, men det havde nu været både spændende og sjovt sikkert!
   Og ja farverne er vidunderlige her i de nordiske lande. I familien har vi en kompis fra Italien, der nær var besvimet første gang han oplevede dansk forår. Lysegrønt over alt!
   Løvets friskhed og vand i gode mængder gør meget for vores smukke og frodige klima, men jeg synes at det svenske og norske landskab med klipper og sten er så skønt til at give lidt barsk karakter til alt det fine, bløde, grønne.

   Dejlig aften fra
   Katinka

   Slet
 8. Dejlige blåbær, har også kun de amerikanske.
  Ja dansk og nordisk design er efterhånden blevet populær og vi kan jo høre og se at også maden bliver lagt mærke til , tænker på NOMA og Jeppe Kofoed der jo fik sølv som kok
  Med venlig hilsen
  Lene Jensen Nordjylland

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja og selvom jeg elsker haver, ja så står mad nu også højt på listen, så jeg kipper med flaget og tænker, at det nu ikke er så skidt endda;0)

   Dejlig aften fra
   Katinka

   Slet

Kommentar bliver læst med interesse og glæde - og jeg vil være dig taknemmelig for, at du tog dig tiden.

Kærlig hilsen Katinka