mandag den 4. februar 2013

BALDRIAN - SÅ LANGT FRA SØVNDYSSENDE I BEDE.Nu hvor jeg kan læse mig til, at frø farer med posten på kryds og tværs af landet og frøfirmaerne sikkert er rødglødende af overanstrengelse, ja så vil jeg drivhusløse stakkel, som pænt må holde lidt igen, minde jer om denne skønne staude.

Lægebaldrianen! Valeriana officinalis.

Sidste år fik jeg med mine vindueskarmspirerier virkeligt held med denne, som blev plantet ud i haven rundt omkring (på behørig afstand af de få sarte jeg har i haven og som ikke bryder sig om disse livskraftige, selvsående vidundere).

Jeg er spændt på at se dem blomstre i sommerens løb. Er vild med deres naturlighed og grøftekantsstemning, som giver haven en naturlighed, som jeg efterstræber. 

Ca 1½ meter høje med lækkert løv og fine skærmblomster. Blomsterskærmene er først rosa, men bliver efter lidt tid helt hvide. 

Og ja selvfølgelig kan de vælte, når de skyder opad i de højere luftlag med de tynde stilke som eneste halsbrækkende konstruktioner til jordoverfladen, men så må jeg i god tid tage mig sammen og give dem en støttende pind. Også selvom det ikke just er ynglingsarbejde nr.1. Dog er de skønne, når de svajer i vinden, så helt fastspændte bliver de nu ikke.

Og dejlige er de altså – både lette at have med at gøre og lette i udtryk. 

Det kan jeg lide!


29 kommentarer:

 1. Meget smuk baldrian. Hvis du har kat, det kan jeg ikke huske om du har, så grav et lille stykke rod op til sommer og læg hen til katten, så skal du bare se en kat der bliver ellevild! Og måske falder i behagelig trance.
  Hvis du har plads endnu i en varm vindueskarm, er du velkommen til at få tilsendt Klokkeranke frø :-) Så gør vi da om ikke andet postvæsenet glad!
  Kh Rose

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Rose - er den ikke svær? Ellers Ja Tak med stort smil!!!

   Jeg har ikke kat, men måske bagboens kat kan få et stykke, hvis den til gengæld lover at besørge i andre haver end min;0). Mon sådan en deal er mulig?

   Kh fra Katinka

   Slet
  2. Kære Katinka
   Den er nem :-) skal sås her sidst i februar. Plantes et solrigt sted, og vandes i tørre perioder - så kvitterer den med frodighed og masser af blomster til stor glæde helt frem til frost. Send din adresse på haveflora@gmail.com så pakker jeg lidt frø og sender til dig :-)

   Kh Rose

   Slet
 2. Dejligt at høre at os drivhusløse også kan være med på såning. Jeg indførte den også i min lille have sidste år, og jeg er spændt på, hvor mange der kommer hid og did i år, for jeg er megadårlig til det med saksen. Her kunne jeg - også - lære en del af Claus Dalby. Jeg har sat den bag ved den historiske rose Stanwell Perpetual, som endnu ikke har nået sin fulde højde. Det værste er, at der vælter så mange mystiske ting op af jorden hos mig om foråret, og jeg har desværre svært ved at hitte rede i, hvad der er ukrudt, og hvad der er lækkerier.

  SvarSlet
  Svar
  1. Kender det med at betragte bedet med rynkede bryn og ikke helt ane hvad der sker. Og ja hos mig sker der altid en af to følgende ting: Det hele ryger eller stort set intet...

   Stanwell Perpetual har jeg i et vildt hjørne (og fået mine forældre til at plante 30 meter hæk i Småland...uha, jeg er spændt på at se dem blomstre!), men ikke sammen med baldrian, selvom det der er et soleklart bud på skøn kombination, der da skal udforskes! Tak for den:0)

   Skøn aften fra
   Katinka

   Slet
 3. Det er sjovt at du netop skriver dette indlæg.. Jeg har længe været lun på denne baldrian, og her i 2013 bliver året hvor jeg for første gang skal prøve den! :)
  Jeg glæder mig helt vildt, og jeg håber den kan bidrage med et lidt vildt og grøftekants-agtig look. Faktisk er jeg blevet så vild med den at jeg har lyst til at så den i hele haven. Men jeg kan forstå at det er en villig selvsåer, så måske jeg skal passe lidt på.. ;)

  SvarSlet
  Svar
  1. Måske det kommer helt af sig selv;0). Spøg til side, jeg synes ikke de giver problemer, men jeg bifalder også grøftekantens lidt tilfældige præg, så lidt selvsåede gaver siger jeg ofte "ja tak" til:0)

   Dejlig aften og mange hilsner fra
   Katinka

   Slet
 4. Hvor er den dog smuk. Endnu en plante jeg ikke kender.
  Ha´ en god dag.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja den er både utrolig let og fin - et bekendtskab værd synes jeg...men hvor findes der sikkert mange der er det...

   Skøn aften fra
   Katinka

   Slet
 5. Den ser fin ud, jeg tror jeg har frø fra den eller måske har jeg fået en foræret, det kan jeg ikke huske. Men hvis jeg ikke har den, ved jeg et sted, hvor jeg kan få den helt gratis :) Det lader til at være en plante, man ikke kan leve uden.
  God bedring med barnet
  Kh
  Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Lisbeth.

   Det har været en lidt barsk dag må jeg indrømme - åh man skal aldrig få at vide, at ens børn aldrig er syge, for bliver de det tilsyneladende konstant:0(. Oj en vinter...

   Men baldrian er altså en vidunderlig sag! Og har du dem ikke i gemmerne sender jeg dig nogle til efteråret!!!

   Kh fra en træt Katinka

   Slet
 6. Fra endnu en drivhusløs lyder et suk..Hvor er den smuk..
  I min have trang til at få det til at spire og gro, har jeg fået overindkøbt af frø. Så nu kommer der til at stå planter i alle mine vinduskarme både herhjemme og mon ikke jeg kan snige et par stykker ind på arbejdet også..;-)
  Lige nu er det Roses Klokkeranke der er kommet i jorden så nu skal der bare findes plads til alle de andre..;-)

  Kh Linda

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja Linda, dét er en svær disciplin, og bliver først rigtig gal når alle de småkravl skal prikles og potte om...SÅ fylder de lige pludseligt absurd meget og foræringer bliver med ét MEGET aktuelle;0)

   Kh fra Katinka

   Slet
 7. Hvor er den smuk! Den er jeg også faldet for! Jeg plantede en sidste år, som dannede en enorm bladroset, så til sommer håber jeg på høje smukke og lette blomster :)
  Hav en god dag, og god bedring med med barnet!

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Alice:0)...det har været en dag af de mere hårde, men heldigvis kun en grufuld forkølelse + feber hos den lille!

   Ja aldrian er fine. Jeg købte planter for nogle år siden og nu sået sidste år, hvor de flotte blade allerede gjorde haven godt (og buketter!). Men som dig håber jeg også mine selvsåede rigtigt slår sig løs i sommerhaven:0)

   Dejlig aften fra
   Katinka

   Slet
 8. Lægebaldrian er en skøn staude, men jeg må tilstå at jeg gør alt for at udrydde den i min have - den er lidt for villig til at selvså sig, og jeg er desværre ikke så god til at få klippet blomsterne af, inden de går i frø. Jeg tror nok jeg har millioner af frø liggende i jorden rundt omkring!

  SvarSlet
  Svar
  1. Her er den ikke ret slem, men jeg har den også sammen med andre skrappe, så selvom de smider frø, ja så buldrer de ikke løs. Åh jeg kan så godt lide de skærme!

   Skøn aften fra
   Katinka

   Slet
 9. Fin! Väldigt vacker färg.

  Ha en finfin vecka,
  Rebecca

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja dejlig farve, både på stilk og blomst. Åh så fine når de svajer i vinden!

   Skøn aften fra
   Katinka

   Slet
 10. Dejlig plante, skærmplanter kan virkelig gøre noget for en have.
  Med venlig hilsen
  Lene Jensen Nordjylland

  SvarSlet
  Svar
  1. Helt enig Lene! Den lethed, naturlighed og vildskab som skærmplanter giver synes jeg er fortryllende.

   Mange havehilsner fra
   Katinka

   Slet
 11. Jeg kan godt forstå at du er faldet for den. jeg har haft den i flere år. og tro mig der hvor den trives (i min have) ja der bliver den fra ca. 150 til 250 cm. hvilken kæmpe, og jeg har aldrig været ude for at den væltede selvom den stod i blæst :) God fornøjelse Anne Gine

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak:0)

   Her har jeg måtte rykke ud i stiv kuling med pinde og snor, og siden den gang har jeg ikke taget chancer de mere udsatte (og synlige) steder...
   Uha 1½-2½ meter lyder helt vildt! Så ville min frøstjerne Elin få kamp om opmærksomheden;0)

   Dejlig aften fra
   Katinka

   Slet
 12. Jeg så og setter alt ut i vær og vind.. så får de klare seg så godt de kan :) Og de gjør de :) Vi har heller ikke drivhus, men ar et rom i kjelleren med lys og undervarme. Der har det helst vært sommerblomstene som har fått fylle benkene :) Denne minner da veldig om noe som vokser vilt?

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg gør ret meget som dig, men må tilstå, at nogle af de blomster jeg ikke kan undvære i sommertiden sår jeg inde i vindueskarmene. Tænk om de ikke kom - hvilken skræk;0)

   Og ja baldrian har et skønt, vildt træk, som jeg holder meget af. I min have må det ikke blive "kunstigt" med for forædlede planter alene:0)

   Skøn aften fra
   Katinka

   Slet
 13. Hej Katinka.Jeg tror at den kommer til at fylde lidt for meget i min have.Men smuk er den.
  Håber din dreng snart bliver rask igen knus Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja smuk er den, og her må den godt hygge sig i de lidt vilde områder...

   Og tak, den lille er i bedrig, men det er ufatteligt som en 2½ årig kan holde en beskæftiget hele døgnet, når de er syge...

   Knus fra
   Katinka

   Slet
 14. Den er skøn og dufter vidunderligt, jeg håber at de to jeg havde sidste år har smidt frø så jeg får lidt flere i år.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja sådanne selvsåede skatte er jeg også STOR tilhænger af...

   Dejlig aften herfra

   Slet

Kommentar bliver læst med interesse og glæde - og jeg vil være dig taknemmelig for, at du tog dig tiden.

Kærlig hilsen Katinka