fredag den 5. oktober 2012

SKALA – ET FAST GREB OM PROPORTIONERNE I EN BYHAVE


Nogle gange kræver det et skarpt øje for at skabe sammenhæng mellem flade og vægge i byrum, hvor forholdet mellem facadehøjder og gårdrum oftest er med bygningernes højde som den dominerende faktor i rummet.Tobakspibeplanten med sine store, grønne blade på en havebund af hjortetrøst, græsser, kvæsurt og andre stauder med et vildt look.
Dette byhave har ret raffineret løst problematikken med et forholdsvis smalt haverum omkranset af høje facader. Havde man blot tilplantet jorden, ville der ske en forvrængning og en det vertikale træk i muren ville overdøve den horisontale beplantede flade.
Det man her enkelt og let kopierbart har gjort for at det grønne kontra husfacaderne arbejder sammen er, at plante tobakspibeplanter på tre vertikale wire, der når ca 1/3 del op af gavlens samlede højde. Dette forstærker det vertikale træk ved hjælp af det grønne, som derved for lov at tage del i den kraftfyldte bevægelse. Dette ville ikke virke stærkt på samme måde, om man blot havde ladet planterne gro over hele muren. Netop det kontrollerede og retningsbestemte giver rummet identitet og skaber afklaret ro om skala og proportioner.
Planternes store blade giver samtidigt besindelse og frodighed til rummet – et stærkt, grønt valg til denne opgave.


2 kommentarer:

 1. Hvor er det dejligt for en amatør som mig at du deler din viden på bloggen.
  God weekend
  Hilsen Susanne

  SvarSlet
 2. Kære Susanne.

  Ih, sikke en sød kommentar! Selv tak - og tak fordi du læser med!

  Mange hilsner og god lørdag
  fra Katinka

  SvarSlet

Kommentar bliver læst med interesse og glæde - og jeg vil være dig taknemmelig for, at du tog dig tiden.

Kærlig hilsen Katinka