lørdag den 6. oktober 2012

MIN FARMORS HAVEDenne have findes ikke længere. Måske har den aldrig gjort – blot skabt i barnets univers, da jeg som lille besøgte min farmors frodige vildnis af en have, som både kunne få mig til at gyse og glædes. Hvad er fakta og hvad er forestilling – jeg ved det ikke og kan aldrig få det opklaret…


Fysisk var haven placeret nær Dyrehaven, i Hjortekær. Vi kom ikke ofte på besøg og jeg blev aldrig fortrolig med haven, ikke på samme vis som mine ældre fætre og kusiner, der modige og selvsikre indtog denne lukkede, grønne verden. Måske var jeg frygtsom, måske blot for lille til at turde begive mig scenevandt rundt i denne usikre og overvældende verden af planter.


Her boede min farmor. Hun var flyttet ind, da hun efter min farfars alt for tidlige død mødte en ny mand, som boede i det store, herskabelige hus nær Kongens Lyngby. Smukt lå det med sine hvidpudsede facader, sprossede vinduer og ædle udtryk godt skjult fra vejen, hvor haven, der tidligere havde været planteskole, var tilgroet og tæt. Forbipasserende havde ingen chance for at få indblik i stedets kvaliteter - det lukkede sig om sin egen herlighed.


Haven var enorm. Tæt beplantning, oldgamle træer, vilde uplejede områder, i et virvar af vildskab gemte selv på et sommerhus i et hjørne af haven, skjult fra den øvrige, men andre dele igen havde tilnærmelsesvis passede bede med enkelte roser og måske pæoner i sære farver.
Jeg husker haven som mørk, mystik, usoigneret og fabelagtig frodig. En have der både kunne få een som barn til at blive begejstret og bange – påvirke sanserne i abnorm kraft. Jeg husker thujaer høje som hustaget, frugttræer tyngede af frugt og manglende beskæring, så de pressede og fyldte haverummene ud, græsplæne blød af mos og mørke områder, der opdelte grunden og fik en til at se sig en ekstra gang over skulderen. Det var ikke en have der ville behage – ønskede man ophold, var det som om den gav lov, men ikke orkede de imødekommende smil…

Min farmor kom fra landet, gjorde tingene på sin egen måde og det blev hun ved med! Vitterligt en dame der ikke blot sad med hænderne i skødet og lod sig tilpasse. Hun lod stå til det hun ikke prioriterede, passede haven som hun nu alene syntes det skulle gøres og hamrede blåsøm i et stort, gammelt kirsebærtræ i haven, som hendes mand ikke ville lade fælde. Så måtte det lide en langsom død, men sin vilje skulle hun nok få. En atypisk kvinde, men stærk, selvstændig og fascinerende!


Det er mange år siden min farmor flyttede til mindre forhold og fire år siden hun forlod denne jord. Jeg følte intet større tab dengang, da hun forlod Hjortekær. Da havde jeg ikke gjorde mig tanker om hvad stedet ubevidst har betydet for mig. For jeg følte mig aldrig tryg ved stedet og haverummets mange ubekendte, med den nagende frygt fascinerede mig - må jeg som voksen vedstå.


Det var en have hvor alle sanser var i alarmberedskab, ikke et velordnet, sikkert univers, men et rum hvor væksterne satte dagsordenen og lod os besøgende lukke ind for en stund. Min mormor og morfars have (den findes stadigt, så den skriver jeg om en anden gang måske) var velordnet og rettet ind, så den følte jeg mig fuldstændig modig i, men i min farmors tætgroede redelighed blev mine sanser nok alligevel presset så massivt i vejret,så haverummet har sat sig spor, selvom jeg slet ikke havde samme nære forhold til den.Hvorfor skriver jeg om en have der ikke længere findes, som jeg ikke har fotografier af og som mine tegninger formidler i stemning fremfor fakta?
Fordi jeg spekulerer over min egen søgen efter det frodige, vilde og paradisiske grønne rum, hvor verden lukkes ude og alle flader er indtagede og påvirkede af vækster. Min logik og skoling viser mig skønheden i det enkle greb og de rene linjer, men for mit eget havevedkommende kan jeg mærke higen efter haverum, som arbejder med at påvirke dens besøgende gennem sansernes spektre. Som i romantikken, hvor man skulle gyse og behages, have mørket for at se lyset, opleve kulde for at værdsætte varmen og mærke utrygheden for herefter lettet at puste ud i trygge rammer.Det er ikke den enestående sandhed om min tilgang til haver, men en brik til forståelsen. Uden at vide frygteligt meget om emnet, er min tro, at vores barndoms rumlige oplevelser præger os gennem resten af livet. Nogle sætter sig spor som drømme vi efterstræber, andre som veje vi for alt i verden fremover vil undgå. Kender du til følelsen?

 
Tegningerne håber jeg vil blive læst med en barnlig fornøjelse om en have der engang påvirkede mig. Desværre findes den på ingen måde længer, udstykket til yderligere 3 husgrunde, men det hvide hus ligger der endnu – utvivlsomt meget smukkere end dengang hvor min farmor tog let på dets ambition om ære, omsorg og respekt. Nu er det muligvis det smukkeste hus med adresse på Hjortekærsvej, men det ligger så langt fra vejen, at det ikke er let at få øje på. Desværre er det nu ikke haven der skygger, men to huse i første række, der lukker af for det klassiske hus.


Alting har sin tid og haven havde sin. Nu lever den stille videre i alle dem, der givetvis som mig lod sig påvirke - og i mine ubevidste valg og drømme om en vidunderlig og stimulerende have…
8 kommentarer:

 1. Barndommens oplevelser, kan give os mange tanker som voksne, her ser vi ting med andre øjne og spekulerer på, hvordan og hvorfor vi opfattede tingene, som vi gjorde, medens vi var børn.

  Jeg tænker også ofte på mine barndoms haver, og tænker jeg på min mors og min mormors have. Jeg har fået den tanke på det sidste, at disse haver har en større betydning for min haveglæde end jeg hidtil har troet.

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Bente.

   Det tror jeg du har ganske ret i. Spekulerer ofte på hvad der koder os og hvorfor vi ubevidst kan mærke en voldsom længsel efter stemninger og oplevelser som ligger så langt tilbage. Tror barndommens indtryk næsten fylder halvdelen af vores samlende indtrykskonto op – tænk hvor kort tid man i virkeligheden er barn, men hvor meget det fylder i ens tanker.
   Spændende, skræmmende og lidt af en byrde at tænke på som forældre.

   Mange hilsner fra Katinka

   Slet
 2. Ja jeg har også sådan en have i barndommens erindring, og har siden spurgt min mor ind til denne have ,som var min mormor og morfars have som jeg ikke har set siden jeg var ca 6 år. Så tanken om at haveglædens frø bliver sået tidligt kunne der godt være noget om, gad vide hvordan ens egne børn for modtaget haven, som de er vokset op i , for lige nu syntes de at deres moder går for vidt i hendes trang til nye planter og fornyelser i haven.Om de som årene går også finder deres indre haveglæde frem , jeg håber ihverfald. Så de ikke ender som nogen af dem med granit skærver ud over hele matriklen.

  Hilsen helle som lige fandt minderne frem

  SvarSlet
 3. Kære Helle.

  Dejligt du fandt minderne frem, men i min optik et rædselsscenarie med de granitskærver (eneste rigtig nyttig brug jeg indtil i dag har oplevet, var en kæmpe bunke mine forældre sidste år overtog sammen med en gård i Sverige – ungerne syntes det var en vidunderlig ”sandkasse” om end lidt grov i det – og hård ved tøjet syntes deres mor!!!).

  Og ja man bærer sine barndomsminder med sig og som mor kender jeg alt til, at gruble over hvilke minder vi skabe i vores børn. Dine børn er noget ældre end mine (kan jeg læse mig til på din blog), men måske du alligevel har lyst til at læse lidt mere om mine tanker om samspillet mellem have og børn i indlæggene ”Frodighed eller fodbold? Have til børn eller have til voksne? ” og ”Eventyr i børnehøjde – haven set fra 80 cm” (begge fra september). De handler om det at skabe haverum, der tager hensyn til alle, men også forsøger at forstå den haveverden poderne bevæger sig rundt i og hvordan de oplever den. For det er da bare om at give sin haveglæde videre – også selvom man fra tid til anden bliver set på, som var man komplet og aldeles tåbelig i sin begejstring, have-hensyn og omsorg for planter (a la –: ”Så så mor kommer og puste på knæet liiige om lidt, jeg skal bare liiige binde rosen her fast først, ikke? 2 sekunder…”)

  Mange hilsner fra
  Katinka

  SvarSlet
 4. Interessant læsning; at du oplevede haven som mørk og dyster. Kunne have været sjovt, hvordan du mon havde oplevet den, hvis du havde haft muligheden for at færdes i den nu?

  Og så er jeg altså imponerede over din streg! Hvis jeg nogensinde tegner min mormors have, bliver det vist som en slags grundplan, længere rækker mine evner ikke :D

  Mange tak for historien.

  SvarSlet
  Svar
  1. Velbekommen:0)

   Ja jeg tror magien ville være blegnet og sansepåvirkningen nedtonet i min rationelle voksensind, så på sin vis både fint og sørgmodigt, at haven ikke fundes mere...

   Tak for komplimenterne af tegningerne! Jeg er sikker på, at om du en dag satte dig for at skitsere din mormors haves plan, jeg jå ville det både blive interessant og svært! Svært at gøre barndommes størrelsesforhold konkrete.

   Skøn dag og mange hilsner fra
   Katinka

   Slet
 5. Hej katinka!
  1000 tak for at henvise til denne dejlige og beskrivende læsning(http://www.plantebegejstring.com/2014/06/omsluttet-af-stauder.html) som gik helt ind i mig!
  Det sætter en del i gang med det jeg selv går og tumler med i forhold til den anlæggelse af haven jeg er i gang med!
  Mange hilsner Anette

  SvarSlet
  Svar
  1. Velbekommen Anette. Hvor er jeg glad for din kommentar og for at indlægget satte følelserne i sving hos dig. Vi bærer nok allesammen rundt på skønne haveminder som præger vores tilgang til livet udenfor. Spekulerer på om man overhovedet kan blive havemenneske, hvis ikke man har gode havebarndomsminder i hjertet...? Tror det næsten ikke, for disse føleser er vel ofte dem vi bevidst eller ubevidst søger imod...
   Mange havehilsner fra Katinka - og held og lykke med haveplanerne!

   Slet

Kommentar bliver læst med interesse og glæde - og jeg vil være dig taknemmelig for, at du tog dig tiden.

Kærlig hilsen Katinka