mandag den 15. oktober 2012

JEG ELSKER CHOKOLADE(BLOMSTER)Smukt blomstrer de stadigt i Det Store Plænebed.I flere år har jeg ikke budt chokoladeblomst velkommen i min have – var lidt skeptisk overfor dens måske for røde farve, som jeg er påholdende overfor i sommermånederne. Men, i år tog jeg mig sammen og plantede dem i Det Store Plænebed. Hvor har de været et skønt bekendtskab – graciøse og hvinende lysegrøn i deres vækst og med fløjlsbløde, mørkerøde blade, der fornemt har arbejdet sammen med bedets mørke løv.

En lækker lille sag, der stadigt blomstre i bedet (selv efter en snert af frost) og selvom farven er en smule dekadent, er væksten og blomsterformen tilpas naturlig til min haves regelsæt.

Blomsterne er yndige i bed såvel som i buketter - og så er der det med duften! Den går direkte til hjernes afdeling for lækkersultenhed, for chokoladeduften er vitterlig ægte, men så diskret og let, at den aldrig bliver klistrende!

Men nu kommer vinteren og jeg er vægelsindet mht chokoladeblomstens fremtid. Har læst lidt rundt omkring, og mens der mange steder er ufravigeligt råd om opgravning og opbevaring ligesom med dahliaerne, ja så mener andre igen, at en solid vinterdyne måske vil gøre overvintring mulig.
Så har du erfaringer med i dette, ja så bliver jeg lykkelig for råd, tips og vejledninger, for chokolade – dét er kommet for at blive...


6 kommentarer:

 1. Hej Katinka.Ja! jeg vil helle ikke undvære chokoladeblomsten i min have.Har prøvet at lade den blive i bedet,men den gik til.
  Så i år tager jeg den op,og behandler den ligesom dahlierne.God dag Jette

  SvarSlet
 2. Hej Katinka, sidste år havde jeg ikke læst på lektien, så mine 2 chokoladeblomster stod vinteren over i de krukker, hvor de var plantet. Den ene gik til, mens den anden kom meget forkølet og først nu er ved at ligne en rigtig plante. Så krukker går helt sikkert ikke. Men jeg tror altså godt, at de kan blive stående i et bed, hvis de bliver vinterdækket - min den ene overlevede jo som sagt en krukker, men var bare længe om at komme sig over behandlingen :-)
  Hilsen Tina

  SvarSlet
 3. Jeg har kun én erfaring med overvintring af chokoladeblomst - og den er dårlig!
  Jeg havde læst at man sagtens kunne lade den stå i potten, bare man lod potten tørre helt ud - og så kunne den godt tåle frost. I marts måned ville de små blade så begynde at komme op, og så skulle man begynde at vande.

  Som sagt - det virkede ikke for mig!

  SvarSlet
 4. Mine står i en krukke, så jeg vil prøve at overvintre dem i garagen. Den er for øvrigt smuk sammen med japansk blodgræs.

  SvarSlet
 5. Ingen erfaring...og det er første år jeg har den, den er ikke blevet taget op endnu, nu får vi se om jeg når det! Ellers må den udgå af sortimentet.

  SvarSlet
 6. Kære jer alle for svarene.

  Ender nok med en god vinterdyne til den lille sag og overlever den ikke, må jeg få fat på et familiemedlem til foråret.
  Har dog stadig en forhåbning om, at jeg når at grave dahlierne op og transportere dem til mine forældres landsted i småland, hvor laden skulle være frostfri - orker nemlig ikke som sidst, at knoldene blev ordnet og pakket - hvorefter de rådnede pga lidt rigeligt med varme i egen kælder. Øv! Måske chokoladeblomsten kommer med - vi får se...

  Og Gitte: Jeg er lidt uvidende ud i græsser, men ved at behovet ligger og sumre i min "haveafdeling af hjernen", så skal naturligvis lige se på din anbefaling - ALTID skønt med sådanne!

  Mange hilsner fra Katinka

  SvarSlet

Kommentar bliver læst med interesse og glæde - og jeg vil være dig taknemmelig for, at du tog dig tiden.

Kærlig hilsen Katinka