mandag den 22. oktober 2012

EN IMPONERENDE ROSENHÆK TAGER FORMLige nu danner de ældede granitsøjler alene overgangen mellem have og vej, men snart vil en rosenhæk ligeledes markere denne grænse.Er netop hjemvendt efter nogle dejlige dage i familiens gård i Småland, hvorfra der utvivlsomt komme en del indlæg om forskellige haveemner i den kommende tid. Der er så utroligt mange ting at tage fat på – både skrivemæssigt, og så sandelig også konkret på gården.

Det er nu 1 år siden mine forældre købte stedet, men hele min barndom har familien haft ødegård i Sverige, så mit hjerte har grangiveligt et blågult skær, for jeg er dybt forbundet til landet efter et utal af mindeværdige ferier og skelsættende oplevelser gennem 26 år.

Nå men tilbage til Spelmanshuset, som gården er døbt.  

Den ligger 2 timers kørsel fra Helsingborg, smukt, roligt og afsidesliggende med plads, rum og frisk luft. Nær sø og omgivet af skov i kuperet terræn. Et vidunderligt sted at være! Huset er smukt hvidt med grønne detaljer, og har været et fint hjem for skiftende generationer, men bærer dog tydeligt præg af årtiers manglende vedligeholdelse, så der er et stort - men meningsfuldt og vanvittigt spændende - arbejde at indhente.

Langs den smalle grusvej som løber på grunden, har mit råd været at markere overgangen mellem vej og haven, så granitstøtterne får en mere logisk placering, og haverummet tydeligt adskiller sig fra bevægelsen, hvor områdets beboere også kører. Valget faldt på klitrosen Stanwell Perpertual, da den udover at være smuk og hårdfør også kan klippes i ønsket højde, har de ledeste torne mod rosensultne rådyr, remontere upåklageligt, er nøjsomme og kan klare den sandede jordbund som grunden har. Jeg elsker denne roses stride væsen og graciøse opbygning, så den var et oplagt bud, som heldigvis faldt i god jord.

Et halvt hundrede roser fra Rosenposten blev plantet i sidste uge og jeg glæder mig usandsynligt meget til at se rosenhækken tage form til næste sommer. Jeg tror det bliver et enestående syn med de sartrosa, velduftende blomster og det grågrønne løv mod det hvide hus med den smukke, amerikanskinspirerede veranda (som også er i gang med renovering…ligesom ALT andet!).


12 kommentarer:

 1. Hejsa Tror også det blive et ret fantastisk syn, som jeg vil glæde mig til at se. Jeg har også en enkelt af den ,men min er nu ikke helt så villig som f.eks rose de recht som stadig står med knopper og blomster, tror måske at Perpetunel bare er lidt længere om at gro for den er vokset vældig meget i sommer og man kan jo ikke det hele :O)
  Hilsen Helle

  SvarSlet
  Svar
  1. Nej Helle, man må ikke forlange det umulige af de stakkels roser:0), og denne blomstre ikke vildt og voldsomt, men er utrolig poetisk med sine bløde men kampklædte grene og yndige blomster.
   Tror også de har brug for år til at finde sig selv - flyttede 3 sidste forår og gravede dem ned uden voldsom omsorg i et lidt vildt område af haven. Det generes de ikke af, så ja nok tid mere end vuggesang og kildevand får dem til at folde sig ud...

   Mange hilsner fra Katinka

   Slet
 2. Ih... en rosenhæk, det vil jeg glæde mig til at følge. Det lyder som den helt rigtige der er valgt når det gælder om at holde rådyr og andet ude og samtidig begejstre havens ejere med blomster.

  Mange hilsner Ulla

  SvarSlet
  Svar
  1. Tænkte du nok ville læse med på dette indlæg;0)

   Og ja jeg er sikker på valget og glæder mig ustyrligt til at se hækken tage form. Dog er vildsvinene nået til skoven i denne måned, så jeg håber inderligt tornene også er kampklar mod grisetryner:0(

   Mange hilsner fra Katinka

   Slet
 3. Aaaa..det blir da veldig lekkert!!..og mot de flotte granittsøylene..ja jeg ser det for meg:)
  Jeg er såå glad for å funnet din blogg..du gir så mye flott informasjon og de nydeligste bilder følger med..en sann opplevelse hver gang:))
  Takk:)))

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Inger Marie!

   Sådan en hilsen der gør mig utrolig glad og får skrivelysten til at blomstre yderligere. Dejligt du læser med - synes det er virkeligt hyggeligt med en kobling til Norge:0).

   Og jeg tror rosens grågrønne løv vil blive skøn mod granitten og give en skøn kontrast til deres tunge udtryk.

   Mange hilsner fra Katinka

   Slet
 4. Glæder mig allerede til at se billeder, selvom hækken nok lige skal have et par sæsoner til at finde sig selv i... Det kan kun blive godt :-)
  Hilsen Susanne

  SvarSlet
  Svar
  1. Ih Susanne, dét håber jeg.
   Og ja kræver lidt tålmodighed, da hækken ikke dagligt kan plejes og passes, da huset benyttes i weekender og ferier. Men de burde kunne klare forholdene (og reserver er plantet i venteposition:0)) og vokse sig tætte og sammenhængende over et par år eller tre...

   Mange hilsner fra Katinka

   Slet
 5. Uha det lyder bestemt flot. Det bliver spændende at se, når projektet tager form. Kan da godt forstå, at dit hjerte er i Sverige også, der er bestemt også dejligt og meget mere albuerum end i Danmark.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja Bente - der er mere rum, luft og større armbevægelser der ude i de svenske skove. 30.000 kvm til at boltre sig på og skellinjer er man ikke hys med, så mulighederne føles uendelige.
   Nyder kontrasten til Danmark og er vokset op med, at begge steder behøves for at jeg føler mig hel - er afhængig af den fred, afslappethed og sindighed som livet midt i den svenske vildskab lægger op til:0). Tror det er sundt for sjælen at stresse af og leve enkelt indimellem...

   Mange hilsner fra Katinka

   Slet
 6. waw - det ser spændende ud. Der er sjæl i det! Dejligt med billeder af projektet, glæder mig til at følge det.

  Hilsen
  Maria

  Den eksperimenterende have

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Maria.

   Ja det bliver spændende om det lykkes - håber ikke vinteren i Sverige bliver alt for streng for de små, men de burde kunne klare sig - er jo lidt kradse af væsen, selvom de ser yndige og blide ud med deres lyserøde blomster.

   Mange hilsner fra Katinka

   Slet

Kommentar bliver læst med interesse og glæde - og jeg vil være dig taknemmelig for, at du tog dig tiden.

Kærlig hilsen Katinka