tirsdag den 9. oktober 2012

ELLEN OG ELLEN – TO DEJLIG BLÅ DAMER FLYTTEDE IND…


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Nogle planter giver mig flere hovedbrud end andre. Buddleja har været én lang og frustrerende kamp her, men nu ser heldet ud til endeligt at have nået mig. Jeg har nemlig mødt Ellen og Ellen. To dejligt, lidt grovstilkede damer er flyttet ind i min have og ser ud til at føle sig veltilpasse her.

Har ellers i de forløbende år gravet det ene buddleja-skellet op efter det andet, men nu krydser jeg fingre for at damerne permanent har taget ophold. Har i alt fald gjort hvad jeg kunne for, at de skal føle sig hjemme og værdsatte i mine bede.

Ellen er smuk, blå og velduftende. Smukke blomster med orange midte kan man ved nærstudium se. De vil gro betragteligt til i højden, men det burde gå an. Begge står med blå stauder om fødderne og har sommeren igennem været et yndet udflugtsmål for områdets insekter – næh, ikke for ingenting hedder de sommerfuglebuske.

Jeg nyder som nævnt både buskens duft og blomsterfarve, men blomsterform med lange hængende spir er ligeledes værd at bemærke, ligesom de gråligt changerende blade og lidt grove vækst er smuk til de bladfarver, der har gråt i sig. Især lammeøre, lavendel, blålige hosta og salvie synes jeg giver smukt samspil med buskene. Desuden giver Ellen & Ellen højde i bedene og ikke at forglemme, skaber et interessant dyreliv omkring sig.
Vores yngste dreng elsker at stå og studere sommerfuglene, der salige flokkes om blomsterne, mens den store vist nyder gyset over det væld af frygteligt farlige bier og hvepse, der fredsommeligt suger nektar. Jeg elsker insekternes summen og liv i haven – synes de tilfører haven oprigtighed og berettigelse ved at tilføre den andre formål og mere end blot at fremvise os skønhed.
Men jeg kan jo også godt være lidt pladder-romantisk og blød i kanten…

Nu står vinteren og tripper lidt forude, men Ellen og Ellen blomstre stadigt - om end blomsterne er mindre nu end i sommer. Naturligvis skal de have lidt varme om fødderne her til vinter, for her i Nordsjælland et stykke fra vandet kan det godt blive koldt. Men altså hvor jeg håber de vil kæmpe for egen overlevelse… orker ikke mere buddleja-død i min have! Nu vil jeg se livsvilje og livslyst til igen til næste år at røre mit hjerte…Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Kommentar bliver læst med interesse og glæde - og jeg vil være dig taknemmelig for, at du tog dig tiden.

Kærlig hilsen Katinka